Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, yabancı sermaye yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin, yabancı sermaye yatırımını 20-25 milyar dolarlara çıkarması gerektiğini belirterek, Çin’den sonra gelişmekte olan ülkeler içerisinde en fazla yabancı sermayeyi çekebilecek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Yıldızı, “Sadece gelen yatırımın miktarına da bakmamak lazım, yatırımcının kalitesine da bakmak lazım” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, Çin’den sonra gelişmekte olan ülkeler içerisinde en fazla yabancı sermayeyi çekebilecek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Yıldız, dünyada para bolluğu olduğunu ve bunun 2021 yılında da devam edeceğini belirterek, “Bizim gibi dış kaynağı ihtiyacı olan ülkeler için ortam müsait. Son dönemdeki makroekonomik istikrarı sağlamak için aldığımız önlemleri devam ettirirsek Çin’den sonra en fazla yurtdışı yatırım alan ülkelerden biri oluruz. Tabi sadece gelen yatırımın miktarına da bakmamak lazım; yatırımcının kalitesine da bakmak lazım” dedi.
“2020’de Yabancı Sermaye Yatırımı Düştü”
Yılmaz Yıldız, Türkiye’deki, uluslararası sermaye yatırımlarına bakıldığında son 20 yılda stok miktarının 165 milyar dolar; son 10 yıla bakıldığında ise 90 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı olduğunu söyledi. Bunun yüzde 25’inin finans ve sigorta sektörüne, yüzde 30’unun imalat sektörüne geldiğini ifade eden Yıldız, “Yüzde 15’lik bölüm enerji, geri kalan bilgi-iletişim, toptan perakende, ticaret, ulaşım, depolama ve diğer alanlara yayılıyor. Son dönemlere baktığımızda Türkiye’nin en yoğun yabancı sermaye yatırımı aldığı dönem, 2005 ve 2009 dönemi. Bu iki yılda ortalama 15 milyar dolar yatırım gelmiş. İkinci dönem, 2011 ve 2015 dönemi; burada da 13 milyar dolarlar yılda yatırım çekmişiz. Son istatistiklere baktığımızda da 2020’nin ocak-kasım döneminde 4,6 milyar dolar yatırım gelmiş. Yani 2005 yılından beri en düşük yabancı sermaye yatırımını son bir-iki yılda almışız. Bunun artması gerekir” dedi.
Uluslararası Sermaye Nelere Bakar?
Son dönemde yabancı sermaye yatırımlarını çekememenin nedenlerine de değinen Yılmaz Yıldız, 2018’de, özellikle, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerinden bir kur krizi yaşandığını, Türkiye’de de kurun, ciddi yükselip, sonrasında düşüşe geçtiğini kaydederek, şu açıklamaları yaptı:
“Uluslararası sermaye neye bakar? Birincisi, uluslararası sabit sermaye yatırımları uzun vadeli bir yatırımdır ve genelde bunların hazırlık planlaması 3- 5 yıl kadar sürer. İkincisi, yabancı sermaye ülkenin büyüme potansiyeline bakar; yani, malını satacağı bir pazar var mı, demografik yapı buna uygun mu, buna bakar. Eğer bu potansiyel varsa, o ülkeye gönül rahatlığı içerisinde yatırım yapabilir. Başka nelere bakar? O ülkede yollar, telekom altyapısı var mı, buna da bakar. Eğitimli iş gücü var mı, buna bakar. Yatırımı yaptıktan sonra istikrarlı bir şekilde orta ve uzun vadede kar elde edebilecek mi, buna bakar. Elde edilen karı sorunsuz olarak hissedarına temettü olarak ödeyebilecek mi, buna da bakar. Başka; ülkedeki hukuk sistemi var mı, bir sorun olursa hızlı ve etkin bir çözüm bulunabilecek mi, bu da önemli. Mevzuat öngörülebilir mi? Yabancı sermaye yatırım yapmadan önce bunlara bakar.”
“En Doğru Yatırım Coğrafyası, Türkiye”
Yılmaz Yıldız, uluslararası sermaye için en doğru yatırım coğrafyasının Türkiye olduğuna da dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisi daha öngörülebilir olduğu ve hukuk sistemi uluslararası normlar çerçevesinde daha öngörülebilir olduğu sürece; Çin’den sonra gelişmekte olan ülkeler içerisinde en fazla yabancı sermayeyi çekebilecek ülke Türkiye’dir, çünkü tüm bu söylediklerimizin hepsi var. 83 milyonluk nüfus var, ekonomi büyüyor. Altyapı sağlam, nitelikli işgücü var, tüketicilerin de alım iştahı var.”
“Çin’den Sonra En Fazla Yurtdışı Yatırım Alan Ülkelerden Biri Oluruz”
Yılmaz Yıldız, 2021 yılını yabancı sermaye açısından değerlendirerek, dünyada likidite bolluğunun devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim gibi gelişmekte olan, özellikle cari açığı olan ve dış kaynağa ihtiyacı olan ülkeler için ortam iyi bir ortam. Türkiye, son dönemdeki makroekonomik istikrarı sağlamak için aldığı önlemleri aynı şekilde devam ettirirse, Çin’den sonra en fazla yurtdışı yatırım alan ülkelerden biri olur. Tabi sadece gelen yatırımın miktarına da bakmamak lazım; yatırımcının kalitesine da bakmak lazım. Bizim 5 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımını 20-25 milyar dolarlara çıkarmamız lazım. Kaliteli uluslararası sermayeyi ve şirketleri Türkiye’ye getirecek bir ekonomi politikası uygulamamız lazım. Bu da zor değil, çünkü geçmişte zaten yapmışız.”
“Sene Başında En Büyük Yabancı Sermaye Yatırımını Gerçekleştirdik”
Yılmaz Yıldız, 2021 sene başından bu yana Türkiye’deki en büyük yabancı sermaye yatırımını Zurich Grup olarak gerçekleştirdiklerini de belirterek, “TEB ile 10 yıllık münhasır bir dağıtım sözleşmesi imzaladık. Bu şu demek? TEB, tüm dağıtım kanallarından münhasıran Zurich Sigorta’nın hayat dışı elementer sektördeki ürün ve hizmetlerini satıyor olacak” dedi.
Salgına ve salgının getirdiği tüm zorlukları rağmen 10 ay süren bir müzakere süreci geçirdiklerini, sonrasında da el sıkışıp, anlaştıklarını ifade eden Yıldız, “Türkiye’de yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Salgının olması, Türkiye’de inişler çıkışlar yaşanmıs; bunlar bizim için çok önemli değil. Çünkü Türkiye’nin trendine baktığımız zaman her zaman yukarı doğru; tabii ki, inişler çıkışlar olabilir global kaynaklı veya lokal kaynaklı. Ama Türkiye bu coğrafyada yatırım yapılabilecek en iyi ülkedir. Uluslararası sermaye için bunu rahatlıkla söyleyebilirim” şeklinde konuştu.