Sigorta Gazetesi

Yılın ilk yarısında kasko ve trafikte rekorlar kırıldı

TSB, sektörün 2023 yılı Haziran mali ve teknik verilerini yayınladı. Trafik sigortasında zarar yılın ilk çeyreğine göre rekor kırarken, kaskoda ise bu yılın ilk yarasında rekor kar geldi. Sektörün geneline bakıldığında ise 2023’ün ilk yarısında teknik karlılık 26.8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sektörün 2023 yılı Haziran mali ve teknik verilerini yayınladı. Buna göre trafik sigortasında zarar artarken, kaskoda ise rekor karlılık sağlandı. Bu yılın ilk yarısında sigorta şirketleri trafik sigortasından 5.7 milyar TL teknik zarar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde ise trafik sigortasından şirketler, 5.8 milyar TL zarar açıklamıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise şirketler trafik sigortasından 2.7 milyar zarar etmişlerdi. Böylece trafik sigortasında zarar üç ayda ikiye katlandı.

Geçen senenin Ocak-Haziran dönemi ile mukayese edildiğinde ise trafik sigortasında zararın az da olsa azaldığı göze çarpıyor. Nitekim geçen senenin 6 aylık döneminde trafikte hasar/prim oranı yüzde 178,7 iken, bu yılın aynı döneminde hasar/prim oranı yüzde 142,1’e düştü.

KASKODA 15.3 MİLYAR TL TEKNİK KAR

Kaskoda ise bu yılın ilk yarısında rekor kar geldi. 2023’ün Ocak-Haziran döneminde şirketler kasko sigortasından 15.3 milyar TL kar açıkladı. Geçen senenin aynı döneminde ise kaskoda teknik kar 502.9 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Kaskoda hasar prim oranının da azaldığı görülüyor. Geçen senenin ilk yarısında hasar/prim oranı yüzde 106,4 iken, bu yılın aynı döneminde hasar/prim oranı yüzde 58,6’ya geriledi. 2023’ün ilk yarısında ise şirketler kasko branşından 4.3 milyar TL kar açıklamışlardı. Buna göre kaskoda ikinci yarıda kar dört katına yakın artmış görülüyor.

Sektörün geneline bakıldığında ise 2023’ün ilk yarısında teknik karlılık 26.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde ise sektörün teknik karlılığı 2.4 milyar TL olmuştu. Bu yılın toplam teknik karlılığın 23.4 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 2.8 milyar TL’si hayat sigortalarından, 536 milyon TL’si de emeklilikten kaynaklandı.

SEKTÖRÜN AKTİF TOPLAMI İKİYE KATLADI

TSB’nin açıkladığı verilere göre 2023’ün ilk yarısında sigorta sektörünün tüm teknik verilerinde artış yaşandı. Mali karlılık geçen senenin ilk yarısında 5.8 milyar TL iken bu yılın aynı döneminde 8.9 milyar TL’ye çıktı. Geçen yılın ilk yarısında bilanço karı 5.5 milyardan, bu yılın aynı döneminde bilanço karı 30.3 milyar TL’ye yükseldi. Geçen 46.8 milyar TL olan sektörün özkaynakları 104.8 milyar TL’ye çıktı. Aktifler toplamı ise geçen senenin ilk yarısında 520.9 milyar TL iken bu yılın aynı döneminde 1 trilyon TL’ye geçti.

Sigorta Sektörünün 2023 Ocak-Haziran Teknik Verileri

Exit mobile version