100 metrekare konutun DASK teminatı 301 bin lira oldu

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ yayımlandı. Yeni düzenleme ile betonarme yapılar için 1.508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3.016 TL’ye çıkartılırken; bir mesken için 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca yeni düzenleme ile poliçe yenilemelerinde uygulanan yüzde 10 indirim, iki katına çıkarılarak yüzde 20’ye çıkarıldı. Değişiklikler 25 Kasım tarihi itibariyle uygulamaya girdi.

Zorunlu deprem sigortasında değişikliğe gidildi, yeni düzenleme 25 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, aynı gün uygulamaya girdi. Yeni düzenleme ile betonarme yapılar için 1.508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3.016 TL’ye çıkartılırken; bir mesken için 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca yeni düzenleme ile poliçe yenilemelerinde uygulanan yüzde 10 indirim, iki katına çıkarılarak yüzde 20’ye çıkarıldı. Değişiklikler 25 Kasım tarihi itibariyle uygulamaya girdi.

EN YÜKSEK TEMİNAT 640 BİN TL

Peki, yeni düzenleme konut sahiplerini nasıl etkileyecek? DASK, metrekare birim maliyetlerine göre konutun yeniden inşa bedelini ödüyor. 25 Kasım öncesi DASK’ın belirlediği metrekare birim maliyeti 1.508 liraydı. Buna göre konutun 100 metrekare ise DASK’ın vereceği teminat tutarı 150 bin 800 liraydı. Bunun için de ödenecek prim yıllık 354 liraydı. DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı ise 320 bin liraydı ki, bu da 212 metre kare konutlar için verilen teminat tutarıydı.

Yeni düzenleme ile DASK’ta birim metrekare maliyeti iki katına, yani 1.508 liradan, 3 bin 16’ya liraya çıkartıldı. Böylelikle zorunlu deprem sigortasında 100 metrekare bir konut için alınacak teminat tutarı 301 bin liraya yükseldi. Değişiklikle birlikte DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı da 640 bin lira olacak.

İNDİRİM YÜKSELTİLİYOR

Yeni düzenleme ile DASK’tan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Depreme karşı en güçlü finansal önlemlerden olan Zorunlu Deprem Sigortası’nın Tarifesinde yeni dönem başlıyor. Konutlar için verilen teminat tutarları güncellenirken poliçe yenilemelerinde uygulanan indirim yükseltiliyor. Bu güncelleme ile Zorunlu Deprem Sigortası ile verilen teminat tutarlarının artırılması, poliçe yenilemelerinin desteklenmesi ve sistemdeki vatandaşlar için daha güçlü bir finansal güvence yaratılması hedefleniyor. DASK olarak yüzde 100 sigortalılık hedefimize ulaşmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin birçok bölgesinin deprem riski taşıdığını ve Zorunlu Deprem Sigortası’nın depreme karşı alınacak en etkili finansal önlemlerden biri olduğunu her fırsatta hatırlatıyoruz.”