Marmaris’te üç gün önce bilinmeyen nedenden dolayı çıkan ve üç gündür süren yangın geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yaşanan yangınları hatırlattı. Üç gün süren yangından neredeyse 3 bin hektar tarım alanı zarar gördü. Geçen seneki yangınlarda yerleşim alanları, ticarethaneler, turizm tesisleri, araç, sınai tesisler ve tarımsal üretim alanları için sigorta sektörü toplam 2 bin civarında hasar dosyası açtı. Sigorta sektörü geçen seneki yangınlar nedeniyle toplamda 150 milyon liraya yakın hasar ödemesi gerçekleştirdi.
Marmaris’te üç gün önce bilinmeyen nedenden dolayı çıkan ve üç gündür süren yangın geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yaşanan yangınları hatırlattı. Üç gün süren yangından neredeyse 3 bin hektar tarım alanı zarar gördü. 2021 yılında çıkan yangınlarda Marmaris, Antalya, Bodrum, Köyceğiz’de başta tarım olmak üzere ciddi zarara neden olmuştu. AFAD’ın açıkladığı Türkiye’nin Afet Risk Haritasına göre 2021 yılında 66 orman yangını meydana geldi.
2 BİN HASAR DOSYASI AÇILDI
Yangınların ormanlık alanlarda meydana gelmesi ve ağırlıklı köy, kasaba gibi yerleşim alanlarını etkilemesi ve bu alanlarda da sigortalılık oranının yüksek olmaması nedeniyle yangınların sigortaya etkisi çok olmadı. Geçen seneki yangınlarda yerleşim alanları, ticarethaneler, turizm tesisleri, araç, sınai tesisler ve tarımsal üretim alanları için sigorta sektörü toplam 2 bin civarında hasar dosyası açtı. Tarım sigortalarında ihbarlar ağırlıklı olarak hayvan hayat sigortaları olmak üzere, bitkisel ve sera sigortalarından kaynaklandı. Sigorta sektörü geçen seneki yangınlar nedeniyle toplamda 150 milyon liraya yakın hasar ödemesi gerçekleştirdi. Devlet destekli tarım sigortası kapsamında yangından zarar gören hayvanlar ve bitkisel ürünler için toplamda TARSİM, 12 milyon liranın biraz üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdi.
ORMAN YANGINLARI DÜNYANIN SORUNU
Sadece Türkiye’nin değil gerek iklim değişikliğinin etkileri gerekse de insan eliyle gerçekleşmesi nedeniyle orman yangınları tüm ülkelerin sorunu. Tabi bu durumdan sigortacılar da nasibini alıyor. Son yıllarda yaşanan orman yangınları ciddi sigortalı zararlara neden oldu. İstatistiklere göre, dünyada, 1980’den bu yana orman yangınları nedeniyle küresel sigortalı hak taleplerindeki dramatik artış yaşanıyor. 2000-2009 döneminde 10 milyar doların altında olan toplam hasar, sonraki on yılda 45 milyar dolara kadar yükseldi.
Uzmanlar, orman yangınları hakkında, yangınların çoğunun yerleşim yerlerini tehdit etmese de bazılarının geniş orman ürünleri kaynaklarını yok ettiğini söylüyor. Yangınların çoğunlukla kentsel toplulukları doğrudan tehdit etmediğine ifade eden uzmanlar, ancak milyarlarca değerinde kereste varlığını yok ettiğini ve bunun da endüstri anlamında iş durması zararlarına yol açtığını vurguluyorlar.
UZUN VADEDİ ETKİSİ YÜKSEK
Sigorta uzmanları ise sigortada yangın hasarının ötesindeki kayıpların hesaba katılması gerektiğini söylüyorlar. Uzmanlar, çoğu ticari işletmenin sigortalarının yangına karşı fiziksel kayıp ve hasarı kapsadığını belirterek, orman yangınlarının duman, kurum, kül kayıp ve hasarlarına da neden olduğunu vurguluyorlar. Sigorta uzmanları, orman yangınlarının, iş kesintisi anlamında sigortalı işletmelerde şaşırtıcı zarara neden olduğuna dikkat çekiyorlar ve bu kayıpların, yangının doğrudan verdiği zararı geride bıraktığını vurguluyorlar. Uzmanlar, yangından etkilenmeyen işletmelerin de orman yangını nedeniyle alınan önlemler kapsamında kapanmaya zorlandığını da ifade ediyorlar.
TÜRKİYE’DE DURUM DEĞİŞİYOR
Türkiye’de ise sadece son 6 yılda meydana gelen orman yangınlarında toplam 50 bin 322 hektar alan yandı. 2015-2020 arasında meydana gelen orman yangınlarının 5 bin 237’si ihmalden kaynaklanırken, 734’ü kasten çıkarılan yangınlar, 1.923’ü doğal nedenlerle çıkan yangınlar. Aynı dönemde 6 bin 829 adet yangının çıkış nedeni ise bilinmiyor. Türkiye’de son 5 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 87’sinin nedeni insan ve bunların büyük çoğunluğu da piknik ateşi, çoban ateşi, sigara, anız yakma gibi nedenler.
Peki, Türkiye’de orman yangınları ile sigorta arasındaki ilişki nedir? Hemen hemen yok denecek kadar az. Genelde sigortalılık oranı düşük olduğu için ormanlık alanlara yakın yerleşim yerlerinde sigortalılık oranları genel oranın da altında. Orman yangınları nedeniyle uğranılan iş kaybı, gelir kaybı gibi hususlar ise zaten hiç hesaba katılmıyor, akıllara bile gelmiyor. Şu bir gerçek ki, son dönemde ortaya çıkan orman yangınları artık yerleşim yerlerini de ciddi tehdit eder hale geldi. 2021 yılındaki yangınlar bunun örneği. Yangınlar yerleşim yerlerini etkiledi, köyler boşaltıldı, can ve mal kayıpları yaşandı.