Otoda 8,4 milyon yeni poliçe, zorunlu deprem sigortasında 2,7 milyar TL ek prim, işyeri sigortalarında 90 bin poliçe, özel sağlıkta yüzde 0,21, tamamlayıcı sağlıkta yüzde 0,09 sigortalılık oranı… BES’te 1,5 milyon yeni sözleşme yapılacak, toplamda 2,5 milyon yeni BES sözleşmesi düzenlenecek… Kefalet sigortalarında 17,1 milyar TL prim üretilecek. TSB’nin açıkladığı Pera Projesi kapsamında 2024 yılında toplam prim üretimi 299 milyar TL’ye çıkacak, penetrasyon oranı ise yüzde 3,36 olacak. Peki, bu hedeflere nasıl ulaşılacak? İşte, detaylar…
Yazan: Oben ÜNÜVAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sigorta ve BES’te 2024 stratejisi kapsamında Pera Projesi’ni açıkladı. Proje ile gerekli reformların belirlenmesi ve reformların yaratacağı faydanın etkileri ortaya konurken, hedeflere ulaşmada yol haritası da belirlendi. Strateji Programı Raporu’nda stratejik hedefler belirlenirken dünya sigortacılık sektörü analiz edildi ve kurulan ekonometrik modeller ile Türk sigortacılık sektörünün mevcut koşullarda ulaşabileceği sigortalılık oranı seviyesi de tespit edildi.
Pera Projesi kapsamında 5 branş ile birlikte dağıtım kanalları ele alındı. Bunlar; kara araçları sigortaları, konut ve işyeri sigortaları, sağlık sigortaları, BES ve hayat, finansal sigortalar, dağıtım kanalları ve dijitalleşme. Bu alanlarda da büyüme modelleri, yapılacak reformlar ortaya kondu.
İYİMSER SENARYOYA GÖRE 321 MİLYAR TL ÜRETİM
Bugün için 2020 yılı rakamları ile hayat dışı ve hayat sigorta primleri ile emeklilik katkı payları dikkat alındığında sektör, 111 milyar TL prim üretimi (brüt) ile yüzde 2,20 oranında GSYİH penetrasyonuna sahip. Bu şekilde devam edilmesi halinde ise 2024 yılında sektörün 204 milyar TL prim üretimine ve yüzde 2,27 penetrasyon oranına ulaşacak.
Pera Projesi kapsamında atılacak adımlarla ile birlikte 2024 yılında toplam prim üretiminde 299 milyar TL’ye ulaşılması hedefleniyor. Penetrasyon oranı ise 2024’te yüzde 3,36 olarak belirlendi. İyimser senaryoya göre de 321 milyar TL prim üretimi ve yüzde 3,59 penetrasyon oranı tahmin ediliyor.
TSB’nin hazırladığı Pera Projesi kapsamında 5 alanda atılacak adımlar, hedeflenen üretim ve sigortalılık oranları da detaylı sıralandı. İşte, o hedefler ve hedeflere ulaşmada yapılacak reformlar…
OTODA 8.2 MİLYAR TL MALİYET TASARRUFU
Pera Projesi kapsamında kara araçları sigortaları, bir başka adıyla da kasko ve trafikten oluşan otomobil sigortalarında yapılacak reformlar şöyle sıralandı: Doğrudan tazmin sistemi (DTS), kişi temelli poliçe tanzim sistemi, telematik, motosikletlerde sigortalılık oranının artırmak, traktörlerde sigortalılık oranını artırmak, birleşik zorunlu trafik ve kasko, eşdeğer parça ve servis belgelendirme, sigorta skoru.
- Yapılacak reformlarla birlikte zorunlu trafik sigortalarında elde edilecek toplam poliçe sayısı 5,1 milyona, kaskoda 3,3 milyona erişecek.
- Prime etkisi ise trafik sigortasında 3,3 milyar TL, kaskoda 5,9 milyar TL olarak hesaplandı.
- 2024 yılında trafik sigortası prim üretimi 39 milyar TL’ye ulaşarak, yüzde 0,43 penetrasyon oranını yakalayacak.
- 2024’de kasko prim üretimi 30,5 milyar TL’ye ulaşarak, yüzde 0,34 penetrasyon oranına çıkılacak.
- Yapılacak düzenlemelerin zorunlu trafik sigortasında 5,2 milyar TL, kaskoda 3,2 milyar TL maliyet tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.
9 MİLYON YENİ ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
TSB’nin, Pera Projesine göre konut ve işyeri sigortalarında atılacak adımlar; uzun dönem zorunlu deprem sigortası, genişletilmiş zorunlu deprem sigortası ve zorunlu afet sigortası, konut sigortası ile bütünleşik zorunlu deprem sigortası, kullanım bazlı ve mini sigorta ürünlerinin teşvik edilmesi, hasarsızlık ve önlem indirimi, parametrik sigorta olarak sıralandı. Atılacak adımların yansıması ise şöyle projekte edildi:
- Atılacak adımlarla zorunlu deprem sigortasında 9 milyon yeni poliçeye ulaşılması hedefleniyor.
- 2024 yılında zorunlu deprem sigortasında 2,7 milyar TL ek prim bekleniyor.
- 2024’te deprem sigortasında toplam prim üretiminin 6,5 milyar TL’ye yükselmesi ve yüzde 0,07 oranında sigortalılık oranı yaratması bekleniyor.
- Yangın (Konut ve İş Yeri Sigortalarında) 3 milyon yeni poliçeye ulaşılması bekleniyor.
- Atılacak adımlarla konut ve işyeri sigortalarında 2024’de 1,2 milyar TL ek prim üretimi hesaplandı ve 2024’te toplam prim üretiminin 4,1 milyar TL’ye yükselmesi ve yüzde 0,05 oranında penetrasyon yaratılması hedefleniyor.
- İşyeri sigortalarında ise 90 bin yeni poliçeye ulaşılması ve 700 milyon TL ek prim üretimi hedefleniyor. 2024 yılında işyeri sigortalarında toplam 11,8 milyar TL prim üretimine ulaşması ve yüzde 0,13 penetrasyon yaratılması bekleniyor.
SAĞLIK SİGORTASINA VERGİ TEŞVİKİ
Pera Projesinde özel sağlık sigortalarında atılacak adımlarla birlikte üç temel hedef ortaya kondu; BES ile tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortasının entegre edilmesi, sağlık sigortaları için vergi teşviki, tele-sağlık hizmetleri. Atılacak adımların yansıması ise şöyle olacak:
- Özel sağlık sigortasında 0,6 milyon, tamamlayıcı sağlık sigortasında 1,3 milyon yeni poliçeye ulaşılacak.
- 2024’te, özel sağlık sigortasında 3,6 milyar TL ek prim üretimi hedeflenerek, toplam üretimin 18,9 milyar TL’ye, sigortalılık oranının da yüzde 0,21 artması bekleniyor.
- Tamamlayıcı sağlık sigortasında 2,3 milyar TL ek prim üretimiyle, 2024’te, 7,9 milyar TL prim üretimine ulaşılacak, yüzde 0,09 oranında penetrasyon yaratılacak.
2024’TE 1,5 MİLYON YENİ BES SÖZLEŞMESİ
Pera Projesine göre BES ve hayat sigortalarında hedefler şöyle sıralandı: Anüite (YGS) ürününün yaygınlaştırılması, mevduata rakip yeni orta vadeli tasarruf ürünleri, birikimli hayat sigortaları iyileştirmeleri, uzun süreli bakım sigortası, eğitim sigortası, bütünleşik BES, 18 yaş altı BES, esnek BES.
- Atılacak adımlarla hayat sigortalarında hedefler şöyle belirlendi:
- 3,8 milyon adet yeni hayat sigortası düzenlenecek.
- Atılacak adımların prim katkısı 27,8 milyar TL olarak hesaplandı.
- 2024’te prim üretimi 54,1 milyar TL olacak ve penetrasyon oranı da yüzde 0,6 olarak gerçekleşecek.
- BES’te, atılacak adımlarla, 2024 yılına kadar 1,5 milyon yeni sözleşme yapılacak. Toplamda 2,5 milyon yeni BES sözleşmesi düzenlenebilecek. Bunların emeklilik sektörüne etkisi ise 5,9 milyar TL katkı payı şeklinde olacak.
- 2024’te 53,8 milyar TL’lik BES katkı payı elde edilmesi ve yüzde 0,6 oranında penetrasyon yaratılması hedefleniyor.
FİNANSAL SİGORTALARDA HEDEF BELİRLENDİ
TSB’nin Pera Projesinde finansal sigortalara da yer verildi. 2024’e kadar yapılacaklar şöyle sıralandı: Teminat mektubu ile şartların eşitlenmesi, Finansal Sigortalar Risk Merkezi şirketinin kurulması, Kredi Garanti Sigortaları (KGS) kurgusunun bankalarla ve FSRM ile hayata geçirilmesi, Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi ile ortak girişim, dijital ticari ve bireysel alacak sigortası modeli, devlet destekli alacak sigortası şartlarının iyileştirilmesi, ticari alacak sigortasının şartlarının iyileştirilmesi. Atılacak adımlarla birlikte finansal sigortalarda hedefler ise şöyle belirlendi:
- Kefalet sigortalarında 17,1 milyar TL prim üretilecek. 2024 sonunda prim üretimi 17,5 milyar TL’ye çıkacak, sigortalılık oranı da yüzde 0,19 olacak.
- Ticari alacak sigortasında 3,1 milyar TL prim üretilmesi hedefleniyor. 2024 yılında, toplam prim üretimi 3,6 milyar TL olacak ve sigortalılık oranı da yüzde 0,04 olarak gerçekleşecek.