Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, otomobillerde yeni ÖTV düzenlemesinin kasko sigortasına etkisini Sigorta Gazetesi’ne değerlendirdi. Yaşar, “ÖTV sonrası oluşacak yeni değerlemelerle birlikte, poliçelerde fiyat artışı olmayacak ama bazı segmentlerde araç bedeli artışından kaynaklanan prim artışları olacaktır” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ÖTV düzenlemesinin özellikle 4×4 pick-up segmentinde ciddi fiyat artışı yaratacağını, bunun da kasko fiyatlarına yansıyacağının söyledi. Yaşar, ÖTV düzenlemesinin kasko sigortasına etkilerini değerlendirdi.
Kasko poliçelerinde sigorta bedelinin, poliçede rakamsal olarak belirtilmediğini, bunun yerine ‘rayiç değer’ ifadesinin yer aldığını belirten Yaşar, “Yani riziko gerçekleştiğinde ödeme, aracın güncel piyasa değeri üzerinden yapılır. Bu nedenle, mevcut poliçelerde prim sabit kalırken, hasar ödemesi artabilir. Bu durum, kısa vadede sigorta şirketleri için teknik zarar riski oluşturabilir” dedi.
YENİ POLİÇELERDE PRİMLER YÜKSELECEK
Ahmet Yaşar, yeni düzenlenecek poliçelerde primlerin yükseleceğine dikkat çekerek, “TSB’nin araç değer listesi, sektörde poliçe fiyatlamasında temel alınan referans kaynaktır. ÖTV artışı Resmî Gazetede yayımlandı ve araç bedellerindeki artışa paralel olarak bu listede güncelleme yapılacak. Güncel rayiç değere göre sigorta bedeli yükseldikçe, yeni poliçelerde kasko primleri de otomatik olarak artacaktır” şeklinde konuştu.
Ahmet Yaşar, bu süreçte özellikle sigorta sektörü açısından teknik sonuçlara dikkat çekerek, şunları söyledi: “Mevcut poliçelerde düşük prim – yüksek hasar ödeme riski, hasar/prim oranlarını geçici olarak bozabilir. Yeni poliçelerde bu oran dengelenebilir. Ancak geçiş döneminde oluşacak belirsizlik, aktüeryal denge açısından dikkatle yönetilmelidir.”
Sigortalıların güvenini korumak ve bilgi kirliliğini önlemek adına sigorta şirketleri, dağıtım kanalları ve TSB arasında etkin bir koordinasyonun şart olduğuna değinen Yaşar, “ÖTV sonrası oluşacak yeni değerlemelerle birlikte, poliçelerde fiyat artışı olmayacak ama bazı segmentlerde araç bedeli artışından kaynaklanan prim artışları olacaktır” dedi.