“Altın yerine BES hediye edilecek”

Sigorta Haftası nedeniyle düzenlenen Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde konuşan SEDDK Başkan Vekili Ali Ersoy, BES ve sigortacılıkta yeşil dönüşüm konularında çarpıcı açıklamalar yaptı. Ersoy, “BES Hediye Kartı veya Hediye Sertifikası adıyla kişilerin yakınlarına özel günlerinde ek katkı payı hediye etmelerine olanak tanıyacak çalışmalara başladık” dedi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Vekili Ali Ersoy, ‘BES Hediye Kartı’ veya ‘Hediye Sertifikası’ adıyla kişilerin yakınlarına özel günlerinde ek katkı payı hediye etmelerine olanak tanıyacak çalışmalara başladıklarını açıkladı. Sigorta Haftası nedeniyle düzenlenen Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde konuşan Ersoy, BES ve sigortacılıkta yeşil dönüşüm konularında çarpıcı açıklamalar yaptı. Ersoy, Sigortacılıkta Yeşil Dönüşüm Strateji Planını oluşturacaklarını söyledi.

Ali Ersoy, BES’in yaygınlaşmasının ve bilinirliğinin artmasının bir sonucu olarak kişilerin hediye olarak yakınlarının özel günlerinde yakınlarına altın gibi geleneksel hediyeler vermek yerine bireysel emeklilik hesaplarına ek katkı payı hediye etmek istediklerini belirterek, “Bu talebin karşılanmasına yönelik olarak BES Hediye Kartı veya Hediye Sertifikası adıyla kişilerin yakınlarına özel günlerinde ek katkı payı hediye etmelerine olanak tanıyacak çalışmalara başladığımızı da bildirmek isterim. Ayrıca, katılımcı ve çalışanlarımızın şikayetlerini en aza indirebilmek için bireysel emeklilik sisteminde hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik bir takım tedbirler alacağımızı ve önümüzdeki günlerde bu amaca hizmet edecek çalışmalarımızı duyuracağımızı da vurgulamak isterim” dedi.

BES’İN YEŞİL FİNANSMANA DESTEĞİ YÜKSELECEK

Ali Ersoy, sigortacılığı, sektörü fon toplayan ve tasarrufun artırılmasında önemli fonksiyonu olan bir sektör olduğunu ifade ederek, “Diğer finans sektörlerindeki paydaşların fonlarına göre sigortacılık ve bireysel emeklilik fonlarının vadesi daha uzundur. Yenilenebilir enerji yatırımları ile yeşil ekonomiye dönüşüm kapsamındaki işletmelerin finansmanı için kurulacak fonlara BES veya sigortacılık fonlarının, sigortacılık tekniğinin gerektirdiği risk değerlendirmeleri yapılmak ve aktif pasif yönetimi ilkeleri çerçevesinde, yatırım yapması sağlanabilir. BES’in yeşil finansmana desteğinin de yükseleceğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEVREYE DUYARLI ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLEBİLİR

Ersoy, sigortacılık piyasasında fiyatların ve teminatların serbestçe belirlendiğini ancak zorunlu sigortalarda fiyatlar ve teminatların kapsamının kamu tarafından belirlenebildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Ayrıca, ihtiyari sigortalarda teminatların kapsamına dair genel şartlar yayımlanabilmektedir. Teminat kapsamı ile fiyat mekanizmalarında, iklim riskleri veya çevreye etki sonuçlarının parametre olarak alınması sağlanarak, çevreye daha duyarlı ürünlerin kullanımının teşvik edilmesi sağlanabilir. Bu konuda öncelikle mevcut ürün yapısının elden geçirilmesi gerekmektedir. Halihazırda sunulan çevre kirliliği sorumluluk sigortası teminatının ilgili sigortalarda ana teminat haline getirilmesi ve belirli şartların sağlanması halinde bu teminatın aranmamasına olanak sağlanması değerlendirilebilir. Örneğin, konut sigortalarında, yangın sigortasına çevre kirliliği sorumluluk sigortası ana teminat haline getirilebilir ve enerji verimliliği kimlik kartı bulunan binalar için bu teminat aranmayabilir. Yine aynı şekilde, sanayi tesislerinin çevreye etki değerlendirmesi raporlarında yer alan sonuçlara göre çevre kirliliği sorumluluk teminatlarının poliçe kapsamına alınıp alınmaması değerlendirilebilir.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM STRATEJİ PLANI OLUŞTURACAĞIZ

Ali Ersoy, bu kapsamda SEDDK olarak çalışmalar yaptıklarına da dikkat çekerek, çalışmaları şöyle özetledi:

“Yapılan değişiklikle araçların yakıt tipine ve emisyon değerlerine göre zorunlu trafik sigortası primlerinde prim indirimi ve artırımı uygulanabilecektir. Yapılan düzenleme ile amacımız, emisyon değerleri sıfır veya benzinli ve dizel araçlara göre daha düşük olan elektrikli ve hibrit araçların kullanımını prim indirimleri yoluyla teşvik ederek, konuya sigortacılık perspektifinden bir açılım getirmektir. Sigorta ürünlerini düzenleyen genel şartların güncellenmesi projesi kapsamında çevre kirliliği zararlarının kapsama alınmasının yanı sıra yeşil sigortaya ilişkin ürün çeşitliliğinin artırılması ve bu ürünlerin özendirilmesi hususlarında çalışmalar başlatılmış olup, bu çalışmalara katkı sağlaması amacıyla; sigorta şirketleri tarafından halihazırda sunulan ve sunulması planlanan ürünler ile uluslararası alanda yer alan iyi uygulama örneklerini de içerecek şekilde bir çalışma raporu hazırlanmaktadır. Çalışmaya ait iç taslağımızı mayıs ayı sonunda tamamlanmış olacaktır. Çalışmalar akabinde Sigortacılıkta Yeşil Dönüşüm Strateji Planını oluşturacağız.”