Benli’den Emekliler Günü mesajı: BES, emeklilikte refah kaybını önler

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, 30 Haziran Emekliler Günü’nde daha rahat bir emeklilik hayatı için toplumun her kesimini BES’e davet etti. TSB’nin, 18 yaş ve altı çocuklarımızın da sisteme katılımıyla ilgili bir rehber hazırladığını belirten Benli, küçük yaşlarda tasarruf alışkanlığının kazandırılarak emeklilikte refah kaybının önlenebileceğine dikkat çekti. Benli, orta vadede 3 milyon çocuğun BES’e katılımının beklendiğini söyledi.

30 Haziran Emekliler Günü sebebiyle açıklama yapan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, ülkemizde tasarruf bilincinin genç yaşta oluşması için her fırsatı değerlendirdiklerini belirtti. Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Benli, yeni düzenlemelerle 18 yaş altına da kapılarını açan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) ulusal tasarrufların artmasına daha çok destek olacağını söyledi.

2021 yılının sigorta ve özel emeklilik sektörünün yılı olduğuna dikkat çeken Atilla Benli, “Uzun zamandır gündemde olan pek çok konu, yeni düzenlemelerle netleşti. Bizi en çok heyecanlandıranların başında ise BES’te 18 yaş sınırının kalkması geliyor. 23 milyona yakın 18 yaş altı nüfusa sahibiz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs 2021 verilerine göre nüfusumuzun yüzde 27’sini 0-17 yaş arası çocuklar oluşturuyor ki bu oranın 27 ülkenin genç nüfus oranlarından daha yüksek olduğu görülüyor. Demografik olarak hâlâ genç, fakat yaşlanmakta olan ülkemiz için, erken yaşta tasarruf bilinci gelişmesi, birikimin artmasında en etkili unsur olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

TSB, 18 Yaş ve Altı Katılımcılar İçin Özel Rehber Hazırladı

Küçük miktarlarla yarınlar için büyük birikimler yapılabileceğinin altını çizen TSB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ebeveynler, aile büyükleri, çocuklarını ve torunlarını sisteme dâhil edebilecekler. Artık çocuklarımızın yarınları, en güvenli limanlardan biri olarak görülen BES ile güvence altına alınabilecek. Orta vadede 18 yaş ve altı 3 milyon çocuğumuzun sisteme katılmasını öngörüyoruz. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerimiz, son gelişmeler ışığında, yeni ürünler geliştirmeye yönelik hummalı bir çalışma içindeler. Biz de TSB olarak, sigorta sektörünü büyütmek ve ürün kullanımını yaygınlaştırmak konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz. Hazırladığımız rehber bu süreçte ailelere yön gösterecek. Çocukların Bireysel Emeklilik Sistemine Dâhil Edilmesine İlişkin Rehber’e TSB’nin web sitesinden (https://www.tsb.org.tr/tr/announcement/cocuklarin-bireysel-emeklilik-sistemine-dahil-edilmesine-iliskin-rehber) ulaşılabiliyor. Aileler, çocuğun kimler tarafından temsil edilebileceği, hakların kullanımı, ödemelerin kimler tarafından yapılabileceği gibi tüm sorulara burada yanıt bulabilirler.”

“BES Güvenli Yaşamın Merkezi Oluyor” 

Atilla Benli, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki üye birikimlerinin BES’e aktarımına da imkân tanındığına değinerek, “Böylece birikimler kurumsallık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilerek yine ülkemizin tasarruf oranlarının artmasına olumlu yönde katkı sağlayacak. BES ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir paketle sunulması ise sistemden sadece emeklilikte değil, tüm yaşam boyunca istifade edilmesini mümkün kılıyor” diye konuştu.

Katılımcı Sayısı 12,7 Milyon, Toplam Fon Büyüklüğü 183,7 Milyar TL

Pandemi döneminde muazzam bir başarı gösteren özel emeklilik sektörünün, yeni düzenlemelerle birlikte ülke ekonomisine daha yüksek katma değer sağlayacağını belirten Benli, sözlerini şöyle tamamladı:

“BES’te Otomatik Katılım uygulaması ile çalışanların da sisteme dâhil olmasıyla katılımcı sayısı 12,7 milyona ve sistemdeki toplam fon büyüklüğü 183,7 milyar TL’ye ulaştı. Sektörümüzün gelişimi için her zaman olduğu gibi tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”