Bakan Selçuk: Koronavirüs sağlık ödemeleri 4.4 milyar liraya ulaştı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kovid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılanan tüm bu ödemelerin 4,4 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Selçuk, tüm sigortalıların toplam 2 bin 401 sözleşmeli sağlık hizmet sunucusundan uluslararası standartların üstünde, en düşük ücretlerle hizmet alabildiklerini de söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs salgını sürecinde test, tedavi ve bakım hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında karşılanan tüm bu ödemelerin 4.4 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Zehra Zümrüt Selçuk, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından düzenlenen, “11. Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları”na video mesaj göndererek, açıklamalarda bulundu.

“GSS Kapsamı Bugün Yüzde 99’lara Ulaştı”

Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’de 1960’lardan bu yana sürekli istenen, talep edilen, hayali kurulan bir Genel Sağlık Sigortası sistemine sahip olunduğunu belirterek, “Bunu her platformda özellikle ifade ediyorum. Sağlık sistemi ve hizmetleri konusunda, dünyada çok az ülkenin başarabildiği, gurur verici bir başarı hikayemiz var. Öncelikle, Genel Sağlık Sigortası sistemimizin pek çok kazanımı mevcut. Vatandaşlarımızın tamamını kapsamına alan bir sistemden bahsediyoruz. 2002’de yüzde 70 olan genel sağlık sigortasının kapsamını bugün yüzde 99’lara ulaştırdık. Aynı zamanda çok geniş bir yelpazede tedaviyi içeren bir güvence paketine de sahip. Devlet ve üniversite sağlık hizmet sunucularının yanı sıra özel sağlık hizmet sunucularını da kapsıyor” dedi.

Zehra Zümrüt Selçuk, bugün tüm sigortalıların 856’sı kamu, 1417’si özel ve 128’i üniversite hastanesi olmak üzere, toplam 2 bin 401 sözleşmeli sağlık hizmet sunucusundan uluslararası standartların üstünde ve en düşük ücretlerle hizmet alabildiklerini ifade ederek, “Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın ise bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri de dâhil sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için  ödemeleri gereken miktar aylık sadece 88 lira. Belirli bir düzeyin altında geliri olanların bu primini de devlet olarak biz ödeyerek, sağlık güvencesini sağlamaktayız” şeklinde konuştu.

“Salgında Katılım Payı ve İlave Ücret Alınmamasını Sağladık”

18 yaş altı tüm gençler ve çocukları da GSS kapsamına aldıklarını hatırlatan Zehra Zümrüt Selçuk, şu açıklamaları yaptı:

“Dünyada bu kadar düşük maliyetlerle bu kadar kapsamlı sağlık hizmeti sunan başka bir kamu ya da özel sigorta sistemi yok. Salgın olgularına verilen tanı ve tedavi hizmetlerini acil hal kapsamında verilen sağlık hizmeti olarak kabul ettik. Böylece vatandaşlarımızdan katılım payı ve ilave ücret alınmamasını sağladık. SUT listelerimizde yer alan 9 bin 47 işlemin tamamının işlem fiyatında yüzde 10 ila 25 arasında iyileştirmeler yaptık. Ayrıca kovid-19 bakım hizmetlerini geri ödeme kapsamına aldık. Kovid-19 tanısı konulan her hasta için bakım hizmeti veren hastanelerimize ödeme yapmaktayız. Karşılanan yoğun bakım tedavi ücretlerini iki katına çıkarttık. Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları ve immünplazma tedavisini de geri ödeme listemize aldık. Kovid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşıladığımız tüm bu ödemeler 4,4 milyar liraya ulaştı.”

“Sağlıktaki Başarılarda Özel Hastanelerin Katkısı Büyük”

Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’de özellikle son 18 yılda sağlık alanında kaydedilen başarılarda özel hastanelerin büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, özel hastanelerin, sağlık sisteminde nitelikli yatak, yoğun bakım yatağı, MR, ultrason gibi tetkik cihazları kategorilerinde de ciddi ağırlık taşıdıklarını kaydetti. 2020 yılı eylül ayı sonuna kadar hekime müracaatların yüzde 17’sinin özel sağlık hizmet sunucularına yapıldığına değinen Zehra Zümrüt Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tekil kişi olarak baktığımızda ise bu oran yüzde 32’lere yaklaşıyor. Yine 2020 yılının 9 ayında Sosyal Güvenlik Kurumumuzun sağlık harcamaları içindeki tedavi harcamalarında özel sağlık hizmet sunucularının aldığı pay yüzde 22. Dolayısıyla özel hastaneler, istihdam ettikleri sağlık çalışanlarımız ile de sağlık sistemimizde çok büyük bir yer taşıyorlar.”