Benli: 2021’de de çift haneli büyürüz ama sıçrama yapmalıyız

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, 2020 yılının değerlendirmesini yaparak, sigorta sektörünün 2021 yılından beklentilerini açıkladı. Benli, 2020’de olduğu gibi gelecek yıl da çift haneli büyüme devam edileceğini vurgulayarak, “Hedeflerimiz çok büyük. Sıçrama usulü ile sigorta sektörü olarak ilerlemeliyiz ki, Türk ekonomisinin dünyada olduğu yere çıkalım” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, sigorta sektörünün 2021’de çift haneli büyümeye devam edeceğini belirterek, sektörün Türk ekonomisinin olduğu yere çıkabilmesi için sıçrama ile büyümesi gerektiğini söyledi.

Atilla Benli, 2020’nin tam da ‘sigortasız olmaz’ dedirten bir yıl olduğunu, TSB’nin de bilinçlenme adına yaptığı kampanyanın sloganının da bu olduğunu ifade ederek, sektörün son 5-10 yılda sürekli büyüdüğünü, 2020 yılında da bu büyüme trendini korumaya devam ettiğini kaydetti. Koronavirüs ile birlikte üretimde ciddi paya sahip olan ferdi kaza, sağlık, kasko, trafik sigortalarında daralma yaşandığını, ancak haziran ayında yeni normale dönüşle birlikte tekrar toparlanma başladığını belirten Atilla Benli, “Prim üretiminde ekim sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 bir büyüme yaşandı; toplamda 66 milyar liralık bir prim üretimine ulaştık. Son durumda reasürans şirketlerimiz ile birlikte 2020’nin üçüncü çeyreği itibariyle aktif büyüklüğümüz 290 milyar lira büyüklüğe ulaştı” dedi.

“Pandemi Olmasaydı Yüzde 21’nin Çok Ötesinde Büyürdük”

Atilla Benli, bu büyümeyi sürdürmenin en önemli nedeninin sektörün performans odaklı olmasına bağlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda devlet de sigorta ve bireysel emeklilik sistemini stratejik sektör olarak seçti. Ekonomik planlarda önemli bir yer tuttu. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planında önemli aksiyonların yer alması; hepsi büyümeye pozitif yansıdı. Tabii bu işin iyi yanı, ancak Türk sigorta sektörü olarak ekonomimizin olduğu yerin gerisindeyiz. Yani dünyada ekonomimiz 17. sırada, ancak sigorta sektörüne baktığımızda 39. sıradayız. Bunun verdiği bir baz etkisi ve ciddi bir yeniden yapılanma durumu var. Bunun için de reformlar gerçekleşti. SEDDK kuruldu, reasürans kapasitesinin artırılması amacıyla Türk Reasürans devreye girdi, kamu sigorta şirketleri birleşti. Birleşme sayesinde teminat verilemeyen alanlara girilerek, burada sektöre de cesaret verici hamleler yapıldı. Örnek verecek olursak; Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Oruç Reis Gemisi, Tuna-1 kuyusu, Türksat uyduları sigortalandı. Ayrıca yenilebilir enerjiyle ilgili altyapı projelerinin desteklenmesi gibi önceden verilemeyen teminatlar sektör tarafından verilmeye başlandı. Aslında, pandemi olmasaydı, bu atılımlarla birlikte yüzde 21’lik büyümenin çok daha ötesinde büyüme görecektik. Ancak istikrarlı bir şekilde biz çift sayılarda büyümeye devam edeceğiz, o görünüyor, o çok net.”

“Salgında Elimizi Taşın Altına Koyduk”

Atilla Benli, salgında, özellikle sağlık sigortalarında sigorta sektörünün verdiği desteğe de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:

“Koronavirüs çıktığı zaman Türk sigorta sektörü olarak çok hızlı şekilde bir araya geldik ve devletimizle birlikte elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Tüm sektör olarak aslında teminat altında olmayan, primi de alınmamış olan koronavirüs salgınını teminat altına alınmasına ve mevcut poliçelerdeki sigortalılarımızın buradan kaynaklanacak risklerinin ödenmesine karar verdik. Bu çerçevede 74 milyon liralık bir ödememiz oldu, doğrudan kovid-19 nedeniyle, sigortalılarımıza. Bazı poliçelerimizin prim almadan teminatları uzatıldı, bazılarında primlerde indirimler yapıldı. Bunların hepsi de sektörün ve vatandaşımızın lehineydi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan, milli dayanışma kampanyasına sektör olarak 7 milyon lira destek sağladık. Aldığımız inisiyatif hemen karşılık buldu. Çünkü bizim işimiz güven işi; bizim işimiz riski böyle dönemlerde vatandaşın ve devletin üzerinden alarak dağıtmak ve bu tür risklerin ardından hayatın normal kaldığı yerden devam etmesine yardımcı olmak. Buradan hareketle de tamamlayıcı sağlık sigortasından özel sağlık sigortalarına kadar ciddi bir talep artışı yaşandı ve bunu da sektörümüz çok iyi bir şekilde değerlendiriyor.”

“SEDDK, Sektörün Yakından Tanıdığı Yönetim Kadrosu İle Çalışmaya Başladı”

Atilla Benli, 2020’de yaşanan gelişmelerden birini de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), kurulması olduğunu hatırlatarak, SEDDK’nın kurulmasının kamu otoritesi ile sigorta sektörü arasındaki etkin iletişim adına pek çok fırsat barındırdığını söyledi. “SEDDK’nın kurulması uzun süredir beklediğimiz bir oluşumdu, artık sigorta sektörünün de bağımsız bir düzenleme ve denetleme kurumu var” diyen Atilla Benli, Kurumun, sektörün de yakından tanıdığı, genç, dinamik bir yönetim kadrosu ile çalışmaya başladığını kaydetti. Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SEDDK’nın, sigorta ve emeklilik sektörünün gelişimine hızlı bir şekilde katkıda bulunacağına inanıyoruz. Kadrolar kurulalı daha 6 ay oldu. 2021 yılı, bu reformların hayata geçeceği bir yıl olacak. Ciddi önemli projelerimizi SDDK Başkanımızla paylaşıyoruz, onlar  bir yandan üzerinde çalışıyorlar, biz bir yandan çalışıyoruz.”

“SAİK, SEİK Sektörün Gizli Kahramanları”

Bu yıl pandemi ile birlikte iki büyük deprem yaşandığına da dikkat çeken Atilla Benli, bu konuda da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biri Elazığ’da, diğeri de İzmir’de olmak üzere iki büyük deprem yaşadık. Biz deprem ülkesiyiz, yılda birkaç defa böyle büyük depremler oluyor; olmaya da devam edecek. Bu bizim gerçeğimiz. Bizim buna hazır olmamız gerekiyor. Sigorta sektörü de bu anlamda cidden en önemli sektörlerden bir tanesi. Sektörümüz  deprem sonrası hemen sahaya inerek gecikmeksizin tazminat ödemelerini tamamlayarak başarılı bir sınav vermiştir. İzmir depremi sonrasında da başta DASK olmak üzere tüm sigorta şirketleri ciddi seferber oldu, tüm sigorta şirketleri çalışanları sahaya indiler. Sahadaki çalışmalarımız sırasında gördük ki sadece şirketlerimiz değil acentelerimiz, eksperlerimiz var. SAİK Başkanı Levent Korkut’a ve SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem’e ciddi şükran borçluyuz. Onlar gizli kahramanlar. Bir yandan pandemi var, pandeminin verdiği sıkıntılarla; bir yandan da sahada depremde ciddi sıkıntılar içerisinde olan sigortalılarımızın yanında olup bir an önce süreçleri tamamladılar.”

“Hedeflerimiz Çok Büyük”

Atilla Benli, 2021 yılından da bahsederek, gelecek yıl da çift haneli büyümeye devam edeceklerini açıkladı. “Hedeflerimiz çok büyük. Bizler mutlaka sıçrama usulü ile sigorta sektörü olarak ilerlemeliyiz ki, Türk ekonomisinin dünyada olduğu yere çıkalım” diyen Benli, şu açıklamaları yaptı:

“En azından bankacılık dışı finans sektöründe ikinci sektör olarak gerçekten ekonomiye katkımızı hak ettiğimiz şekilde verebilecek büyüklüğü ulaşmak için şu anki büyüme hızımızı artırarak devam ettireceğiz. Burada lokomotif olarak katılım sigortacılığı, finansal sigortalar, sağlık sigortalarını sayabilirim. Özellikle katılım sigortacılığı ki, şu anda toplam sigorta primi içinde yüzde 5 payı var. Ancak burada ciddi bir fırsat penceresi var. Hatta çok yakın zamanda Katılım  Sigortacılığı Yönetmeliği de yayımlandı. Burada da diyor ki, 2021’in sonunda pencere usulü üretim yapan şirketler, katılım sigortacılığında mutlaka ya şirket kuracaklar ya da katılım sigortacılığında faaliyet gösteren şirketlere üretimlerini aktaracaklar.”