Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, sene başından bu yana BES’te fon büyüklüğünde 30 milyar TL’lik artış olduğunu belirterek, bunun 11 milyar lirasının taze para girişinden, geri kalan kısmının ise bireysel emeklilik fonlarındaki varlıkların değer artışından kaynaklandığını söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, bireysel emeklilik fonlarının büyüklüğünde 30 milyar liralık artış yaşandığını açıkladı. Yılmaz Ertürk, NTV’de yayınlanan Bakış Programına katılarak, bireysel emeklilik sistemi üzerine açıklamalarda bulundu.
Yılmaz Ertürk, son verilere göre katılımcı sayısı tarafında hem gönüllü bireysel emeklilik sisteminde hem de otomatik katılım sisteminde güzel gelişmeler yaşandığını belirterek, gönüllü bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısının sene başına göre 103 bin kişi arttığını, otomatik katılım sistemdeki katılım sayısına bakıldığında da 700 binin üzerinde bir katılım sayısında artış olduğunu kaydetti. Ertürk, toplamda 800 binden fazla yeni katılımcının BES’e gerdiğini vurguladı. Ertürk, katılımcı sayısındaki artışın önemli kısmının 18 yaş altından geldiğini de bildirdi.
Ertürk, 2020 yılın sonunda tekil katılımcı sayısının 11.1 milyon kişi iken, bu rakamın 22 Ekim itibariyle 11 buçuk milyonu aştığını da ifade ederek, “Bir başka ifade ile yaklaşık yüzde 3.5’lik bir büyüme söz konusu oldu katılımcı sayısında. Elbette katılımcı sayısının artıyor olması bu alanda da kapsayıcılığının arttığına işaret ediyor” dedi.
FONLARDA 200 MİLYAR TL EŞİĞİ AŞILDI
BES’te fon büyüklüğünün ilk defa 200 milyar lira eşiğini aştığına da değinen Yılmaz Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2020 yılının sonunda fon büyüklüğü 170 milyar TL civarındaydı. Dolayısıyla yaklaşık 30 milyar TL civarında fon büyüklüğünde bir artış oldu. Fon büyüklüğünü değerlendirirken bunun elbette ne kadarının bireysel emeklilik fonlarındaki varlıkların değer artışından, ne kadarının taze para girişinden kaynaklandığına bakmak lazım. Taze para girişinin devam ediyor olması elbette sağlık işaretidir. Bu anlamda 30 milyar TL’nin biraz üzerindeki artışa baktığımızda bunun 11 milyarının taze para girişinden kaynaklı, geri kalan kısmının ise bireysel emeklilik fonlarındaki varlıkların değer artışından kaynaklandığı gözlemliyoruz. Bu anlamda taze para girişinin 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılda devam ediyor olması sistemimizin bireysel emeklilik sistemimizin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü işaret ediyor.”
18 YAŞ ALTI 93 BİN KİŞİ SİSTEME GİRDİ
Yılmaz Ertürk, 18 yaş altının BES’e girmesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 18 yaş altında 93 bin kişinin sisteme girdiğini, fon büyüklüğünün de 105 milyon TL’yi geçtiğini belirten Ertürk, “Uygulamanın başladığı tarihten günümüze geçen zamanı kısalığı dikkate alındığında burada çok iyi bir momentumun yakalandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hangi yaş grupları daha fazla ön plana çıkıyor sorusuna geldiğimizde; öncelikle 0 ila 7 yaş grubu ciddi bir paya sahip. Yüzde 53 ile en yüksek pay 0-7 yaş grubunda. Burada da yaklaşık 6 bin 500 kişi 2 yaş grubu. Dolayısıyla çok küçük yaşlarda çocukları adına birikim yapmak anlamında ebeveynlerin güzel bir aksiyon aldıklarına tanıklık ediyoruz” dedi.
AYLIK KATKI PAYI 150 LİRA BELİRLENDİ
18 yaş altı için ödenen katkı payı hakkında da görüş bildirerek, şunları söyledi: “Sektörümüzdeki şirketlerin büyük bir kısmı minimum katılım tutarı olarak katkı payı olarak 150 TL belirledi aylık bazda. 150 TL’nin çok az altında minimum rakam belirleyen şirketlerimiz de oldu. Keza 150 TL’nin çok üzerinde aylık birim katkı payı belirleyen şirketlerimiz de var. Dolayısıyla genel olarak aylık 150 TL rakamını telaffuz etmek sanırım yanıltıcı olmayacaktır. Öte taraftan, yaş grupları itibariyle hangi yaşta daha fazla katkı payı var sorusuna da 16 yaş diyebiliriz. 16 yaş grubundaki bunlar eğitim hayatının içerisinde olanlar, oradaki ortalama katkı tutarının genel ortalamanın fevkinde olduğunu gözlemliyoruz.”
BES, DIŞ KAYNAK İHTİYACIMIZI AZALTACAK
Yılmaz Ertürk, en önemli sorunlarından birinin tasarruf açığı olduğunu, tasarruf açığı olduğu için de ödemeler bilançosunun açık verdiğini, bunu da dış kaynaklarla yani bir başka ifadeyle dış tasarruflarla kapatılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Bireysel emeklilik sisteminin büyüyor olması, dış kaynak kullanma ihtiyacımızı azaltacaktır. Dolayısıyla ülkenin büyümesi için gerek duymuş olduğu finansman yurtiçinden sağlanmış olacak ve bu anlamda bireysel emeklilik sisteminin büyümesi her şeyden önce ülkemizin bu tasarruf açığını kapatması anlamında önemli katkılar sağlayacaktır. İkincisi 18 yaş altının sisteme girmesi, tasarrufların daha hızlı büyümesi dolayısıyla tasarruf açığının daha hızlı kapanmasına katkı sağlayacaktır. Hem katılımcıların hem de ülkemizin kazanacağı bir uygulama olaraktan 18 yaş altı BES’i rahatlıkla değerlendirebiliriz” dedi.