BES’te, Mart ayında altın bereketi yaşandı. Bir aylık dönemde altın fonlarının getirisi yüzde 13,52 olarak gerçekleşti. Aynı dönemdeki yüzde 3,16’lık enflasyon ile mukayese edildiğinde BES’teki birikimlerini altın fonlarında değerlendirenler enflasyonun 10,34 puan üzerinde rekor getiri elde etti. Şubat ayında yüksek getiri sağlayan hisse fonları ise Mart ayında enflasyonun çok altında getiri sağladı.
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
BES’te, Mart ayında altın bereketi yaşandı. Emeklilik fonlarının Mart ayı getirileri belli oldu. 1 Mart-1 Nisan döneminde emeklilik fonları içinde en yüksek getiriyi altın fonları sağladı. Bir aylık dönemde altın fonlarının getirisi yüzde 13,52 olarak gerçekleşti. Aynı dönemdeki yüzde 3,16’lık enflasyon ile mukayese edildiğinde BES’teki birikimlerini altın fonlarında değerlendirenler enflasyonun 10,34 puan üzerinde rekor getiri elde etti. Benzer şekilde birikimlerini altın katılım fonlarında değerlendirenler ise yüzde 12,8 getiri ile enflasyonun 9,6 puan üzerinde getiri elde ettiler.
Mart ayında yüksek getiri sağlayan üçüncü fon grubu ise hisse senedi, kamu-özel sektör borçlanma araçları, altın gibi yatırım araçlarını içinde barındıran ‘Değişken-Eşik Değerler’ fonu oldu. Bu fon grubu bir ayda yüzde 4,5 getiri sağlayarak, sadece bir ayda enflasyonun 1,34 puan üzerinde getiri sağladı. Mart ayında enflasyonun üzerinde getiri sağlayan bir başka fon ise para piyasası fonları oldu. Birikimlerini bu fonlarda değerlendirenler Mart ayında enflasyonun 0,84 puan üzerinde getiri elde etti.
HİSSE FONLARININ YILDIZI SÖNDÜ
Geçtiğimiz ayların aksine Mart ayında hisse fonlarının getirisi çok düşük kaldı. Bir aylık dönemde birikimlerini hisse fonlarında değerlendirenler yüzde 1,1 getiri elde etti ki, bu enflasyonun 2 puan altında getiri anlamına geliyor. Bir başka deyişle hisse fonlarını tercih edenlerin birikimleri Mart ayında enflasyon karşısında eridi. Şubat ayında ise hisse fonlarının getirisi yüzde 6,1 olmuş, bu getiri ile hisse fonları enflasyonun 1,57 puan üzerinde yatırımcısına getiri sağlamıştı.
Benzer şekilde 2024’ün Şubat ayında emeklilik fonlarında yüzde 7,6 ile ve enflasyonun 3 puan üzerinde en yüksek getiriyi Değişken Agresif Fonlar sağlarken; Mart ayında Değişken Agresif Fonların getirisi yüzde 1,1 oldu ki, bu hisse fonları gibi Mart ayındaki enflasyonun 2 puan altında bir getiri anlamına geliyor.
BES’İN 4 AYLIK GETİRİSİ YÜZDE 17,53
Açıklanan verilere göre, 2024’ün Ocak ayından 3 Nisan 2024 tarihine kadarki 4 aylık sürede BES’in ortalama getirisi yüzde 17,53 oldu. Aynı dönemdeki yüzde 11,54’lük enflasyonla mukayese edildiğinde BES’in yılın başından Nisan ayına kadarki getirisi enflasyonun 6 puan üzerinde oldu. Aynı dönemde tasarruflarını faizli fonlarda değerlendirmeyi tercih edenler yüzde 17,33, faizsiz fonlarda değerlendirmeyi tercih edenler ise yüzde 18,21 getiri elde. Buna göre faizli fonlar enflasyonun 5,79 puan üzerinde, faizsiz fonlar ise enflasyonun 6,67 puan üzerinde getiri sağladı.
Aynı dönemde diğer yatırım araçlarının getirisine bakıldığında ise yılın ilk 4 aylık döneminde BİST-100 yüzde 21,03, mevduat faizi yüzde 11,68, altın yüzde 19,37, dolar ise yüzde 9,14 getiri sağladı. Buna göre de 4 aylık döneminde hisse ve altından sonra enflasyonun üzerinde yüksek getiri sağlayan BES oldu.