2024’ün Mayıs ayında en yüksek getiriyi yüzde 9,1 ile hisse fonları sağladı. Mayıs ayındaki yüzde 3,37’lik enflasyonla mukayese edildiğinde hisse fonlarının getirisi enflasyonun 5,73 puan üzerinde oldu. Sene başından 5 Haziran tarihine kadar geçen sürede de BES fonlarının ortalama getirisi enflasyonun 3,18 puan üzerinde oldu.
Mayıs ayında 20 emeklilik fonunun 16’sı enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre 2024’ün Mayıs ayında en yüksek getiriyi yüzde 9,1 ile hisse fonları sağladı. Mayıs ayındaki yüzde 3,37’lik enflasyonla mukayese edildiğinde hisse fonlarının getirisi enflasyonun 5,73 puan üzerinde oldu.
İkinci en yüksek getiri sağlayan fon grubu ise değişken-agresif fonlar oldu. Değişken-Agresif fonlar; tasarruflarını değerlendirmede fon tercihinde bulunmak yerine portföy yöneticilerine bırakan ve piyasa koşullarına göre de yatırım enstrümanlarının tamamına veya bir kısmına yatırım yapmak için kurulmuş fonlardır. Bu fon grubunda da enflasyonun 4.53 puan üzerinde getiri sağlandı.
ALTIN FONLARI ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ
Mayıs ayında 16 emeklilik fonunun getirisi enflasyonun üzerinde olurken, altın katılım ve altın fonlarının getirisi ise enflasyonun gerisinde kaldı. 2024’ün Mayıs ayında 6 değişken fonun getirileri enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Bu da şunu gösteriyor ki, tasarruflarını değerlendirmede tercihlerini portföy yöneticilerine bırakan BES katılımcıları Mayıs ayında enflasyonun üzerinde getiriler elde etti.
Sene başından 5 Haziran tarihine kadar geçen sürede de BES fonları yüzde 25,90 getiri sağladı. Aynı dönemde yüzde 22,72 enflasyonu mukayese edildiğinde BES fonları enflasyonun 3,18 puan üzerinde getiri sağlamış oldu.
FAİZ VE DOLARI TERCİH EDENLERİN BİRİKİMİ ERİDİ
Diğer yatırım enstrümanları ile mukayese edildiğinde sene başından bu yana en yüksek getiri sağlayan yüzde 38,75 getiri, yüzde 16 reel getiri ile BİST-100 endeksi oldu. Hisse dışında BES fonlarının getirisi ise diğer tüm yatırım araçlarının getirisinin üzerinde oldu.
Aynı dönemde mevduat faizi enflasyonun 0,16 puan altında yatırımcısına kaybettirirken, birikimlerini altında değerlendirmeyi tercih edenler enflasyonun 0,77 puan üzerinde yüzde 23,49 getiri sağladı. Doları tercih edenlerin ise birikimleri yüzde 10,25 getiri ile enflasyonun 12,47 puan altında kaldı.