AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, BES açısından 2021 yılının hareketli ve istisnai bir yıl olduğunu, 2022 yılının ise daha da hareketli olacağını söyledi. Olgun Küntay, BES’te yapılan düzenlemeler ve getiriler hakkında açıklamalarda bulundu.
Editör: Aytaç NALLAR
AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı Olgun Küntay, 2021’de, Merkez Bankası’nın politika faizini düşürme yönündeki yaklaşımının dövizde artış yarattığını, bunun da emeklilik fonlarında dış borçlanma fonları ile altın fonlarının getirisini artırdığını belirterek, hisse senetlerinin TL cinsinden ucuzladığı için hisse senetlerine de bir ilgi olduğunu, sonuçta katılımcılara yüzde 44 oranında getiri sağlandığını kaydetti.
Özel emeklilik sisteminin son 6 yılın 5’inde enflasyonun üzerinde getiri sağlamayı başardığını ifade eden Küntay, “Örneğin, 2019 yılında TÜFE 11.8 iken emeklilik yatırım fonlarının getirisi yüzde 27.8 oldu, yani reel manada enflasyonun yüzde 14 üzerinde bir getiri sağlandı. 2020 yılına baktığımızda TÜFE’nin 14.6 olduğu yerde emeklilik yatırım fonları yüzde 26’nın üstünde getiri sağladı ve reel artış yüzde 10 oldu. Kapattığımız, 2021 yılında da TÜFE yüzde 36, emeklilik yatırım fonlarının getirisi yüzde 44 oldu. Orada da 8 puan üstünde bir artışımız var” dedi.
DÖVİZLİ BES, TEK KATKI PAYLI BES
Olgun Küntay, BES’teki değişikliklere de değindi. 2022 yılına önemli değişikliklerle girildiğini, 2021’in hareketli bir yıl olduğunu ve 2022 yılının daha da hareketli olacağını vurgulayan Küntay, şunları söyledi:
“En önemli değişiklik devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılması olduğu ki, bu çok önemli bir gelişme. BES’in en önemli, en çok tercih edilen, en çok bilinen özelliği devlet katkısı. Sisteme giren katılımcıların kafasında ‘giriyoruz ama bir gün acaba bu yüzde 25 devlet katkısı düşürülür mü?’ diye soru işaretleri vardı. Tersine yukarıya geldi. Bir diğer düzenleme devlet katkısı matrahını aşan katkı payları için takip eden takvim yıllarında devlet katkısı alınma imkanı getirildi. Bunun da ikincil düzenlemesi bekleniyor. Kaç yıla kadar ertelenebildiği henüz netleşmiş durumda değil ama beklenti 5 yıl olması yönünde. Önümüzdeki dönemde yurtdışı yerleşiklere yönelik dövizli BES veya tek katkı paylı BES gibi yeni bazı açılımların önü de açılacak.”
KISMİ ÇEKİŞ KALICILIĞI ETKİLEYECEK
Olgun Küntay, BES’teki bir başka değişikliğin, kısmi çekiş hakkı getirilmesi olduğuna dikkat çekerek, “Geçmişte kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeni ile kişiler sözleşmelerini tamamen kapatıp çıkmak zorunda kalabiliyorlardı. Sistemde kalıcılığı olumlu etkileyeceğini düşündüğümüz bir gelişme. Ancak bunun koşulları henüz düzenlenmedi. Bu imkandan faydalanmak için sistemde minimum belli bir süre geçirmiş olmak ve minimum belli bir birikim tutarına ulaşmış olmak gerekebilir. Bunlarda yakın zamanda ikincil düzenlemelerle netleşmiş olacak” dedi.
Olgun Küntay, önemli düzenlemelerden birinin de 45 yaş üste çalışanların otomatik katılım sistemine girmesine imkan tanınması olduğunu belirterek, “Bugüne kadar 45 yaşına kadar olan kesim girebiliyordu. 45-55 yaş arası, 10 milyon civarında bir nüfus var. Böyle baktığımız zaman pazarı yine büyüten bir gelişme olarak ortaya çıktı. Bu durumda bireysel emeklilik sisteminde ve otomatik katılım sisteminde olanların iki ayrı devlet katkısından faydalanma imkanları da oluyor. Dolayısıyla bunu böyle bir fırsatı da var” şeklinde konuştu.