Sürdürülebilirlik ekibinizde başlar

Günümüzde sürdürülebilirlik, bir halkla ilişkiler, yatırımcı ilişkileri veya kurumsal sosyal sorumluluk çabasından daha fazlası olmalıdır. Sürdürülebilirlik, kurumsal stratejinin daha ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, iyi tasarlanmış bir ekip, değer elde etmeye ve riskleri sistematik ve hatta dönüşümsel bir şekilde yönetmeye yardımcı olabilir.

McKinsey&Company, sürdürülebilirlik üzerine çarpıcı bir makale yayınladı. Buna göre, şirketler, sürdürülebilirliği stratejik bir öncelik olarak giderek daha fazla kabul ediyor. Günümüzde sürdürülebilirliğin, bir halkla ilişkiler, yatırımcı ilişkileri veya kurumsal sosyal sorumluluk çabasından daha fazlası olması gerektiğine dikkat çeken makalede, modern sürdürülebilirlik organizasyonunun, bir şirketin temel iş yaklaşımını yeniden şekillendirmek, belirli hedefler belirlemek ve gerçek sonuçlara ulaşmak için kurulması gerektiği ifade edildi. Makalede, “Bununla birlikte, tarihsel olarak, az sayıda şirket, sürdürülebilirliği önemli bir iş konusu olarak ele almak için tasarlanmış organizasyon yapılarına sahiptir ve artık gelişme zamanıdır” dendi.

İŞ FIRSATLARINI YAKALAYABİLECEK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

McKinsey&Company, ‘Sürdürülebilirlik ekibinizde başlar’ başlıklı makalesinden şu tespitlerde bulunuldu:

İşletmeyi sorumlu tutabilecek, paydaşların artan beklentilerini karşılayabilecek, riskleri yönetebilecek ve iş fırsatlarını yakalayabilecek sürdürülebilirlik ekipleri oluşturmanın dört ilkesi vardır. Bunlardan ilk ikisini inceleyelim.

Genel olarak sürdürülebilirliğe değil, belirli sürdürülebilirlik konularına göre tasarım yapın: Sürdürülebilirlik genellikle birçok konuyu kapsayan kapsamlı bir terim olarak kullanılır. Çalışmalarımız, şirketlerin karbon emisyonları veya atık yönetimi gibi belirli konulara öncelik verdiklerinde ve sürdürülebilirlik çabalarını buna göre tasarladıklarında sürdürülebilirliği daha etkili bir şekilde ele aldıklarını gösteriyor. Bu, kaynak bulma ve düzenleme konusunda daha iyi kararlar alınmasını sağlar. Önemlilik değerlendirmesi, ister potansiyel iş etkisine, isterse şirketin fark yaratmak için benzersiz konumuna dayalı olsun, öncelikleri belirlemek için yaygın bir yaklaşımdır.

MODÜLER ORGANİZASYON TASARIMI İYİ SONUÇ VERİR

Belirli konularda sürdürülebilirlik çalışmalarını desteklemek söz konusu olduğunda, tek bir bütünsel, merkezi sürdürülebilirlik ekibi yerine modüler organizasyon tasarımı genellikle en iyi sonucu verir. Modüler bir tasarım tipik olarak farklı sürdürülebilirlik sorunları veya fırsatları etrafında birkaç mükemmellik merkezine sahiptir ve önemli kaynaklar iş operasyonlarına gömülüdür, ancak merkeze ve benzer konular üzerinde çalışan diğer işletmelere geri bağlanır. Bu, şirketlere ortaya çıkan ihtiyaçları ele alma çevikliğini verir. Bir konu için özel bir mükemmellik merkezi kurarken, kuruluş bu ekibi öncelikle merkezde veya çoğunlukla ilgili uzmanlık veya birincil sorumluluğa sahip bir iş biriminde yerleşik olarak konumlandırmayı tercih edebilir.

Bir şirket karbon yönetimini öncelikli bir sürdürülebilirlik konusu olarak belirledi ve tüm karbon emisyonu çabalarını koordine etmek ve inisiyatifleri şirketin farklı bölümleri arasında raporlamak ve dağıtmak için özel, yalın bir ekip kurdu. Örneğin, Ar-Ge departmanı düşük karbonlu yeniliklere odaklandı, üretim tesisleri saha seviyesindeki geri dönüş programlarıyla uyumlu karbondan arındırma girişimleri başlattı ve tedarik ekibi tedarik zincirini karbondan arındırdı.

MERKEZİ EKİBE SAHİP OLMA ÖNEMLİDİR

Merkezi sürdürülebilirlik ekibinize, değişimi yürütme karar haklarını verin: Şirketler için genel sürdürülebilirlik stratejisini şekillendiren, hedefleri belirleyen ve ayarlayan, kaynak tahsisine rehberlik eden ve modüler ekiplerin belirli bir konuda çalışmalarını koordine eden merkezi bir ekibe sahip olması önemlidir. Etkili olmak için, bu merkezi ekibin kararlar alma, değişimi yürütme ve özellikle de işlevler arası sürdürülebilirlik konularında liderlikle ilişki kurma yetkisine sahip olması gerekir. Merkezi olarak belirlenmiş hedeflere ulaşmak için belirli girişimler ve zaman çizelgeleri tasarlamaktan bireysel siteleri veya iş birimlerini sorumlu tutma yetkisine ihtiyaçları var. Ekip, şirketin performansının kurumsal çapta bir görünümünü korurken ilerlemelerini izleyebilir.

Sürdürülebilirlik, kurumsal stratejinin daha ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, iyi tasarlanmış bir ekip (belirli sürdürülebilirlik konularına adanmış ve karar verme yetkisine sahip bir ekip), değer elde etmeye ve riskleri sistematik ve hatta dönüşümsel bir şekilde yönetmeye yardımcı olabilir.