Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sosyal güvenlik şemsiyesi güçlü şekilde devam edecek. Ama bunu tamamlayıcı, adı üzerinde ikame edici değil, buna ilave olarak neler yapılabilir diye baktığımızda bireysel emeklilik sistemini geliştirdik. Bu sistemlerin makro boyutu da var. Cari açığımızı ve dış borçlanma ihtiyacımızı düşürüyor. Bu tür sistemleri geliştirmeye, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sisteminin ikamesi değil tamamlayıcısı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AA Editör Masası’nda gündem ve ekonomiye dair soruları yanıtladı. Yılmaz, açıklamalarında BES ve tamamlayıcı emekliliğe de değindi.
Cevdet Yılmaz, devletin sosyal güvenlik sisteminde bir değişiklik öngörülmediğini, bu sistemi çok daha güçlü şekilde sürdürmek istediklerini belirterek, “Esas şemsiyemiz bu. Sosyal güvenlik şemsiyesi güçlü şekilde devam edecek. Kamunun burada katkısı devam edecek. Ama bunu tamamlayıcı, adı üzerinde ikame edici değil, buna ilave olarak neler yapılabilir diye baktığımızda bireysel emeklilik sistemini geliştirdik” dedi.
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada insanlarımıza diyoruz ki, siz daha fazla imkana kavuşmak istiyorsanız, gelin tasarruf yapın, biz de kamu katkısı sunalım. Bu tasarruflara belli oranda teşvikler, kamu katkıları verelim. Böylece geleceğe daha güçlü şekilde hazırlanın diyoruz. Diğerinin yerine ikame bir sistem değil kesinlikle; onu tamamlayıcı, ona ilave gelen, insanımızın gelecekteki refahını artırmayı hedefleyen programlar.”
SİGORTA SİSTEMİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Cevdet Yılmaz, bu sistemlerin makro boyutu olduğuna da değinerek, şu açıklamaları yaptı:
“Cari açık dediğimiz, iç tasarruf oranı ile yatırım oranı arasındaki farktır. Siz 100 lira yatırım yapıyorsunuz diyelim, bir ülkede, ama 80 liralık tasarrufunuz var. O 20 lirayı başkalarının tasarruflarından kullanarak finanse etmek zorundasınız. Bu da dış dünyadan borçlanma anlamına gelir, cari açık anlamına gelir. Bizim makro olarak en temel hedeflerimizden biri iç tasarruf oranlarını artırmak, yatırımlarımızı sağlıklı kaynaklarla finanse ederek cari açığımızı ve dış borçlanma ihtiyacımızı düşürmektir. Bu açıdan da bu sistemler çok önemli. Sigortacılık sistemleri geliştikçe, insanların hem kendi refahları için, gelecekleri için hem de makro olarak tüm toplumun tasarruf oranını yükselterek kalkınmakta olan bir ülke olarak; yatırımlarımızı sağlıklı finanse etmemiz bakımından önemli. Bu tür sistemleri geliştirmeye, desteklemeye devam edeceğiz. Ama genel sistemimizden de geri adım atmadık.”