4 Temmuz’da, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıya; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Türk Reasürans Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç ve Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal katıldı. Konuşmacılar, ekonomideki gelişmeler çerçevesinde özellikle KOBİ’ler için önemli hale gelen alacak konusuna değinirken, devlet destekli alacak sigortasının KOBİ’lerin ticaretini sürdürmedeki önemine dikkat çektiler.
Editör: Aytaç NALLAR
Reel sektör, Çorlu’da, devlet destekli alacak sigortası ile buluştu. Türk Reasürans çatısı altındaki Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM), devlet destekli alacak sigortasını sanayicilere ve KOBİ’lere anlattı. 4 Temmuz’da, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıya; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Türk Reasürans Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç ve Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal katıldı. Toplantının moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan yaptı.
Konuşmacılar, ekonomideki gelişmeler çerçevesinde özellikle KOBİ’ler için önemli hale gelen alacak konusuna değinirken, devlet destekli alacak sigortasının KOBİ’lerin ticaretini sürdürmedeki önemine dikkat çektiler.
GENÇ: BANKALARIN AĞIRLIĞI AZALMALI
Toplantıda konuşan Dr.Ahmet Genç, finans sektöründe bankaların ağırlığının olduğunu, pazardaki payının yüzde 85’lerde olduğunu belirterek, sigorta sektörünün finans sektörü içindeki ağırlığının ise yüzde 4’lerde olduğunu söyledi. Genç, bankacılık sektörünün bu ağırlığının azaltması ve sermaye piyasaları, sigortacılığın, finansal sigortaların güç kazanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Finansal sigortalar dediğimiz ayağın güç kazanması lazım ki, hem reel sektör rahatlasın, daha uygun fiyatlarla finansmana erişebilsin. Hem de bankacılık sektörünün üzerindeki yük azalsın. Böyle bir politika yıllardır var ama fiiliyatta maalesef yavaş gerçekleşiyor. Geçmiş dönemlerde sigortacılığı payı yüzde 2’lerdeydi, şimdilerde yüzde 4’lere geldi. Halen bankacılığın ağırlığı yüzde 80’lerde. Bu açıdan değerlendirildiğinde alacak sigortasının önemi de artıyor. Kefalet senetleri dediğimiz kefalet sigortası da çok önemli. Aynı banka teminat mektubu gibi. Bunlar finansal sigortalar başlığı altında büyük önem arz ediyor.”
Ahmet Genç, finansman yöntemlerinin çok hızlı geliştiğine de değinerek, “Bizim de alacak sigortasını sürekli olarak evrimleştirmemiz gerekiyor. Yani, yeni usullere adapte etmemiz gerekiyor” dedi.
VOLKAN: ALACAK SORUNU KOBİ’LER İÇİN ÖNEMLİ
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, KOBİ’lerin, ekonomik konjonktüre göre alacakla ilgili problemler yaşadıklarını belirterek, alacak probleminin özellikle KOBİ’ler için ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti. KOBİ’lerin kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çeken Volkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“KOBİ’ler her ihtiyaç olduğunda bankadan kaynağa ulaşamıyor, küçük sermayelerle işlerini, ticaretlerini geliştirmeye çalışıyorlar. O yüzden sermayeden verecekleri her kayıp aslında çok ciddi şekilde yaralıyor. Bu noktada da alacak sigortası işletmelerin büyüyebilmesi ve sermayesini koruyabilmeleri için önemli. Bu işin bir boyutu; bir de istihbarat tarafında da çok kıymetli bilgileri, bizim küçük ve orta işletmelerimize, ticaret yaptığı firmalar ile alakalı bilgilere ulaşma şansı da veriyor. Aslında çok güzel bir ürün.”
CANAL: 50 BİN İŞLETME YARARLANIYOR
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasında gelinen noktayı değerlendirerek, DEDAS Ticari ve KOBİ’lerin finansmana erişimi için kullanabileceği DEDAS Finansman olmak üzere farklı ürünler olduğunu söyledi. DEDAS finansman konusunda bankalar ve diğer finans kurumları ile görüşmelerin sürdüğünü, bu konuda BDDK’nın mevzuat çalışmaları olduğunu vurgulayan Canal, “Bugüne kadar devlet destekli alacak sigortasından 50 bin işletme yararlandı ve 14 milyar TL’lik ticaret sigortalandı. Dolayısıyla 14 milyar liralık hacim ve 50 bin işletme ticaretini güvenle yapıyor” dedi.
Ali Sertaç Canal, yakın zamanda KOBİ yönetmeliğinin değiştiğini de hatırlatarak, “KOBİ tanımı artık 250 milyondan 500 milyona çıktı. Biz de şu anda SEDDK ile çalışmalarda sona geldik. Hızlı bir şekilde kendi şartlarımızı da bu duruma adapte edeceğiz. Temmuz ayında bu değişiklik olacak; alacak sigortasında da limit 500 milyon TL’ye çıkacak” şeklinde konuştu.