DASK, depremlerde 760 milyon TL ödedi

1-7 Mart Deprem Haftası’nda Zorunlu Deprem Sigortası’nın önemini hatırlatan DASK, Türkiye genelinde sigortalılık oranının yüzde 57 olduğunu açıkladı. Depreme karşı önlem almak gerektiğini vurgulayan DASK Koordinatörü Erdal Turgut, bu kapsamda “DASK Yaptıran Kazanıyor” kampanyasını hayata geçirdiklerini belirterek “Kampanyanın ardından poliçe üretimlerinin artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi. 30 Ekim İzmir depreminin ardından hasar dosyalarının yüzde 94’ünü tamamlayan DASK’ın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği hasar ödemesi miktarı ise 760 milyon TL oldu. 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 1-7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, depreme hazırlıklı olmanın önemini vurguladı. Depreme karşı en önemli finansal güvence olan zorunlu deprem sigortası ile bugün Türkiye’de 10 milyonu aşkın konut güvence altında bulunuyor. Türkiye genelindeki sigortalılık oranı ise yüzde 57 düzeyinde seyrediyor.

Herkesin deprem gerçeğinin farkında olması ve bu konuda üzerine düşenleri yaparak önlem alması gerektiğini belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut şunları söyledi:

Teminatlar Arttı, Prim Farkı Alınmıyor

“Ülkemiz topraklarının büyük çoğunluğunun deprem riski taşıdığını her fırsatta ifade ediyoruz. Bu riski sadece yaşanan depremlerden sonra hatırlamak yeterli değil, her an farkında olmalı ve gereken önlemleri almalıyız. Bu kapsamda DASK olarak biz de vatandaşlarımızın çok uygun primler ödeyerek evlerini zorunlu deprem sigortası ile güvence altına almalarını sağlıyoruz. Zorunlu deprem sigortasının depreme karşı alınacak en etkili finansal önlem olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ancak sigortalılık oranlarına baktığımızda hala gidecek yolumuz var. Bu nedenle 2021 yılında bir seferberlik başlattık. ‘DASK Yaptıran Kazanıyor’ kampanyamız kapsamında sigortalılarımızın teminatlarını artırırken, prim farkını almıyoruz. Deprem Haftası’nda da tüm konut sahiplerini kampanyadan yararlanmaya ve sigorta yaptırarak depreme karşı önlem almaya davet ediyoruz.”

Kampanya Sigortaya İlgiyi Artırdı

DASK olarak yüzde 100 sigortalılık hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Turgut, “Kapsamımıza giren tüm konutların zorunlu deprem sigortası güvencesine sahip olması için çalışıyoruz. Bu amaçla başlattığımız kampanyanın ardından da poliçe üretimlerinde artış olduğunu görmek bizim için mutluluk verici. Sigortalılık oranlarının daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

Kampanya kapsamında Türkiye genelinde yıllık prim ortalaması ise 163 TL olarak hesaplanıyor. Depremde hasar gören zorunlu deprem sigortalı evler için ödenecek en yüksek teminat bedeli ise 268 bin TL’ye yükseldi.

İzmir Depreminde 266 Milyon TL Ödedik

2020 yılında 2 büyük deprem yaşandığını hatırlatan Turgut, “Elazığ ve İzmir depremlerinin ardından da zorunlu deprem sigortasına ilgide artış olduğunu söyleyebiliriz. Biz DASK olarak yaşanan depremlerin ardından ödemeleri hızla tamamlama hedefiyle çalışmalarımıza başladık. 24 Ocak’ta gerçekleşen Elazığ merkezli deprem için 269 milyon TL ödeme yaptık. 30 Ekim İzmir depreminin ardından açılan hasar dosyalarının da yüzde 94’ü sonuçlandırarak 266 milyon TL ödeme yaptık. DASK olarak bugüne kadar yaptığımız toplam ödeme miktarı ise 760 milyon TL’ye ulaştı” dedi.

Turgut, “En büyük motivasyonumuz depremde evi hasar gören zorunlu deprem sigortası sahiplerinin, DASK’tan aldıkları ödemelerle kısa sürede hayatlarını yeniden kurması ve eski yaşam standartlarına dönebilmesi oluyor. İzmir depreminden sonra sigortalılarımızdan aldığımız teşekkür, Türkiye’yi yüzde 100 sigortalılık hedefine ulaştırmak için bizleri daha da motive etti” diye konuştu.