Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Sigorta Haftası nedeniyle düzenlenen Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılışında konuştu. Zaman, sigorta ve BES hakkında açıklamalar yaptı. Zaman, “Fon yapısında sadeleşmenin yatırımcılara ve sektöre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Otomatik Katılım Sisteminde revizyon ihtiyacı ortadadır” dedi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, sigorta sektörüne olan yatırımcı ilgisinin sürdüğünü ve şirket sayısının da her geçen gün arttığı söyledi. Sigorta Haftası nedeniyle düzenlenen Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılışında konuşan Murat Zaman, sigorta sektörünün GSYH’nın 32 katına ulaşan, 230 trilyonluk teminat sağlayarak ekonomiye katkı sağladığını, belirsizliği azaltarak ve zararları tazmin ederek vatandaşların ve kurumların geleceğe daha güvenle bakmasına imkan tanıdığını kaydetti.
Ticari hayatın kesintisiz devam etmesine yardımcı olan işletmelerin planladıkları yatırımları hayata geçirmelerine imkan sunan sigorta sektörünün, ekonomide biriken fonları, para ve sermaye piyasalarına yönlendirerek, finansal piyasaları genişletip, ekonomik büyümenin ve istihdamın artmasına katkı sağladığına değinen Zaman, “Aynı zamanda sektöre olan yatırımcı ilgisinin sürmesi ve şirket sayısının da her geçen gün artıyor olmasının da özellikle altını çizmek isterim” dedi.
DEVLET KATKISI BES’E İLGİYİ ARTTI
Murat Zaman, 2021 yılı itibariyle sigorta ve özel emeklilik sektörünün yüzde 4,2 pay ile finans sektöründe bankacılıktan sonra yer aldığına dikkat çekerek, “2021 yılında büyüme yüzde 39,3, aktif büyüklük 426 milyar TL, prim üretimi 105,3 milyar liraya ulaştı. BES’te 2022 Mayıs ayı itibariyle 300 milyar lira seviyelerine giderek yaklaşmaktayız. Faize duyarlı vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gideren katılım esaslı sigortacılık faaliyetleri de 2021 yılında büyümeye devam etti. Katılım esaslı sigortacılık genel sigortacılık üretiminin şimdilik yalnızca yüzde 5,2’sini oluşturmakta ama bu oranın yakın bir sürede çok daha yüksek seviyelerine çıkacağına inancımız yüksek” dedi.
Murat Zaman, 2013 yılında ödenmeye başlanan devlet katkısı teşviği ile bireysel emeklilik sistemine olan ilginin arttığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yılın başında BES katılımcılarına verilen devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması ve konu ile ilgili yapılan diğer düzenlemeler adeta bunu perçinlemiş oldu. 2021 yılında 18 yaş altı BES uygulamasını devreye sokarak çocuklarımızın daha küçük yaşlardan itibaren tasarruflara yönelmesinin önünü açtık.”
FONLARDA PERFORMANSA GÖRE KESİNTİ
Murat Zaman, BES’te, gündemde olan konulara değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Emeklilik fonlarının yönetim ücretlerindeki bir miktar payın, performansa bağlanarak alınması hem fonların performansını artıracak hem yatırımcılara daha fazla getiri sağlayacak hem de sektördeki rekabeti artıracaktır. Ayrıca fon sayısında ciddi miktarda fon çeşitliği yatırımcıların biraz daha fon değişimi tarafında pasif tarafta kalmasına neden oluyor. Fon yapısı açısından sadeleşmenin yatırımcılara ve sektöre daha katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ilk tasarladığımızdan itibaren parlak olmasına rağmen sistemin revizyon ihtiyacı ortadadır.”