Hancıoğlu: Çok canımız yanıyor

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, sigortacıların enflasyonu tetikleyen bir sektör olmadığını belirterek, “Çok canımız yanıyor. Sonuçta biz de ticarethaneler yönetiyoruz. Sermayedarlarımız var. En azından belli branşlarda para kazanmak için bu işi yapıyoruz” dedi.

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu

Editör: Aytaç NALLAR

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, yüksek enflasyonun hakim olduğu dönemlerde sigortacılar olarak zorlandıklarını söyledi. Hancıoğlu, konut, kasko sigortalarındaki fiyat artışları, enflasyonun sigorta pazarına etkileri konusunda açıklamalar yaptı.

Ceyhan Hancıoğlu, TÜİK’in açıkladığı 2022 Aralık enflasyonunda yüzde 80 fiyat artışıyla en yüksek artışın yaşandığı konut sigortalarının enflasyonu artıran unsur olarak yorumlanmasına itiraz etti. Kasım ayında yüzde 80’ler enflasyonun konuşulduğunu hatırlatarak, “Biz 100 bin liralık bir evi 500 liraya sigortalarken 200 bin lira olan evi de bin liraya sigortalıyoruz. Esasında burada bir artış yok ama baktığımızda iki katı bir prim gözüküyor” dedi.

BEŞ KONUTTAN SADECE BİRİ SİGORTALI

Konut sigortasının enflasyon paketine konmasının doğru olmadığını, buradan bir sonuca varmaya çalışıldığında sigortacılar enflasyonun üzerinde artış yapılıyormuş gibi gözüktüğünü ifade eden Hancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz fiyatı arttırmasak da enflasyon etkisiyle bedelin kendi güncellenmesiyle iki katı prim çıkıyor ortaya. Eğer konut sigortası bu haliyle enflasyon sepetine girdiyse yanlış yapılmış demektir. Bizim, neyi, ne kadar sigortaladığımıza odaklanmamız gerekiyor. Türkiye’de beş konuttan birinin sigortalı olduğu bir ortamı konuşuyoruz. Sigortalılık oranı çok yüksek olsa o zaman bu konu tartışılabilir ama konutta sigortalılık oranı çok düşük.”

ENFLASYONU TETİKLEMİYORUZ

Ceyhan Hancıoğlu, “Sigortacı olarak enflasyonu tetikleyen bir sektör değiliz” diyerek, şunları söyledi:

“Çok canımız yanıyor. Sonuçta biz de ticarethaneler yönetiyoruz. Sermayedarlarımız var. En azından belli branşlarda para kazanmak için bu işi yapıyoruz. Hani trafik konusuna girmeyeceğim, orada başka bir dünya var, zorunlu sigortadır, devletimizin koyduğu kurallar vardır ama ihtiyari olan konut sigortası, yangın sigortası, işyeri sigortası gibi yerlerde gerçekten bu işi çok iyi anlatmamız lazım. Neyi, kaça, niçin sigortalıyoruzu iyi anlatmalıyız.”
Ceyhan Hancıoğlu, sigortanın satarken maliyetinin bilinmediği tek ürün olduğuna, bunun da sigortacıları şansızlığı olduğuna dikkat çekerek, “Bir sene önceye dönelim. 2021’de euro 8 lirayken biz konut ve kasko sigortası yapmışız. O gün hesap yaparken Türkiye’de ortalama yüzde 20 enflasyona göre yapmışız. Aradan geçen zaman içinde enflasyon yükseldi, aşırı kur oynaklıkları oldu. Kasım ayında enflasyon yüzde 85’lere çıktı. Oysa biz yüzde 20 enflasyona göre fiyatlamışız, ona göre prim almışız. Bu da sigortacıların şansızlığı” şeklinde konuştu.

KASKODA FİYAT ARTIRMADIK

Ceyhan Hancıoğlu, kaskoda fiyat artışlarına da değindi. 24 milyon araç olduğunu, bunun yüzde 25’inin kaskosu bulunduğunu, dolayısıyla 7 milyon kişiyi ilgilendiren bir sigortadan bahsedildiğini vurguladı. Trafikte her beş araçtan birinin kazaya uğradığını, hasar frekansının yüksek olduğunu, bundan dolayı da kaskonun gündem olduğunu kaydeden Hancıoğlu, şu açıklamaları yaptı:

“Son bir seneye bakınca araç bedelleri yüzde 120 artmış. 500 bin lira olan aracın bedeli şimdi 1 milyon 100 bin lira. Aracın değeri kadar prim arttığı zaman sigortacı fiyat arttırmamış oluyor. Sigorta sektörü olarak vatandaşlarımıza pandemi döneminde sağladığımız konfor vardı. Bunu unutmamak lazım. Araçların daha az kullanımı, kaza frekanslarındaki düşüş nedeniyle bizler gerçekten rekabet şartları dahilinde belki gereksizce de fiyat indirimleri yaptık. Şimdi o günlerle bugünleri kıyaslarsak, pandemi dönemini de katarsak; son üç senede araç bedelleri yüzde 360 arttı. Gelin bizim tarafımızı; primler yüzde 360 arttı mı; hayır. Daha az artmış, hatta şöyle bir durum var, 2019’un son çeyreğinden bu yana fiyat düşmüş. Bu parametrenin hepsine bir arada bakmak lazım ve yanlış anlatmamak, yanlış anlaşılmamasını sağlamak lazım.”

FİYAT ARTIŞI AYNI ŞİDDETTE DEVAM EDTEMEZ

Ceyhan Hancıoğlu, “Kaskoda önümüzdeki dönem fiyat artışı devam edecek mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu şiddette devam edeceğini düşünmüyorum. Çünkü enflasyon şimdilerde yüzde 64’lerde. Açıklanan rakamlara baktığımızda da yüzde 40’larda enflasyon tahminleri yapılıyor. Enflasyonun düşeceği ortamda tabii ki sigortacı fiyatlamasını ona göre yapacaktır. Yani o şiddette bir artış ben beklemiyorum, daha stabil, daha oturmuş bir fiyat politikasının sektöre hakim olacağını düşünüyorum.”