İklim krizi nedeniyle 1 milyar çocuk risk altında

İklim krizi nedeniyle 1 milyar çocuk risk altında. UNICEF’in raporu, iklim krizinin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Dünyada hemen hemen her çocuk iklim ve çevresel tehlikelerden en az birine maruz kalıyor ve acil önlem alınmadığı takdirde bu sayı daha da artacak.

1 milyar çocuk, iklim krizinin etkileri konusunda ‘son derece yüksek risk’ altında. UNICEF’in, İklim Krizi Bir Çocuk Hakları Krizidir raporu iklim krizinin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Raporda, 2020’nin kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu, atmosferik karbondioksit seviyelerinin en az 3.5 milyon yıl içinde en yüksek seviyede olduğu belirtilerek, “Dünyanın birçok yerinde insanlar şiddetli kuraklık ve sel, hava kirliliği ve su kıtlığı gibi iklimle ilgili birçok etkiyle karşı karşıya kalıyor ve bu da çocuklarını yetersiz beslenme ve hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor. Dünyadaki hemen hemen her çocuk bu iklim ve çevresel tehlikelerden en az birine maruz kalmaktadır. Acil önlem alınmadığı takdirde bu sayı artacaktır” dendi.

Ocak 2021’de Fiji’de Tropical Cyclone Yasa tarafından tahrip edilen okul kütüphanesindeki öğrenciler.

Çocuklar Giderek Daha Tehlikeli Bir Dünyada Büyümeye Zorlanıyor

Yaklaşık 1 milyar çocuğun iklim krizinin etkileri konusunda ‘son derece yüksek risk’ altında olduğuna değinilen raporda, şu tespitler yapılıyor:

“Bu çocuklar, su, sanitasyon ve sağlık hizmetleri gibi temel hizmetlerin yetersiz olmasıyla birlikte birden fazla iklim şoku yaşıyor. İklim değişikliği çevreyi bozarken, çocuklar giderek daha tehlikeli bir dünyada büyümeye zorlanıyor. Bu onların sağlıklarını, beslenmelerini, eğitimlerini, gelişimlerini, hayatta kalmalarını ve geleceklerini tehdit eden bir krizdir.”

Rapora göre, fırtınalar, yaklaşık 1,9 milyon insanı etkileyen toprak kaymalarına ve sele neden oldu. Kovid-19 pandemisinin ortasında, güvenli suya sınırlı erişim, hastalık salgını riskini daha da artırıyor.

Çocuğu taşıyan bir kadın, Mozambik’te sular altında kalan bir bölgeden geçerek bir yeniden yerleştirme merkezine gidiyor.

Kimi Ülkelerde Durum Daha Kötü

Raporda, ülkelerde yaşayan çocukların hangi şartlarda, nasıl yaşadıkları hakkında da örnekler veriliyor.

  • Zambiya’da, 2018’den bu yana 2,3 milyon kişiyi şiddetli gıda güvensizliğine neden olan kuraklıktan etkilendi.
  • Afganistan Kabil’deki çocuklar, fosil yakıtların ve diğer çevresel kirleticilerin yakılmasından kaynaklanan zatürree dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları açısından yüksek risk altında. Zatürreden kaynaklanan çocuk ölümleri, dünyanın en fakir ülkelerinde yoğunlaşıyor.
  • Dakka’da hava kirliliği astım, toz alerjisi, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi sağlık sorunları yaşanıyor.
Kadınlar ve çocuklar, Zambiya’daki Gwembe Vadisi’ndeki bir kuyudan su toplamak için yürüyorlar.
  • Şiddetli yağışlar Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Mutahyo Nehri’nin 2020’de taşmasına neden olduğunda, birçok köy ve tarım alanını su bastı. Masisi Bölgesi’ndeki tarlaların yüzde 80’i hasar gördü veya tamamen yok edildi ve hayvancılık ve gıda stokları sular altında kaldı.
  • Mozambik, Ocak 2021’de güçlü rüzgarlar, sağanak yağmur ve şiddetli sel getiren tropikal siklon nedeniyle yardım ve sığınak arayan aileler taşınmak dorumunda kaldı. Idai Kasırgası vurduktan sonra hala iyileşmekte olan ailelere yıkıcı bir darbe daha vuruldu, tarım arazilerine, hayati altyapıya ve binlerce eve zarar verip yok etti.
  • Zimbabwe’de 2019’da kasırga ve 2020’de şiddetli kuraklığın birleşik etkilerinden zarar gördü. Kuraklık, gıda güvensizliğine yol açtı ve tahminlere göre 1,1 milyon kadın ve çocuk insani beslenme yardımına ihtiyaç duyacak.