spot_img
Cuma, Mayıs 17, 2024

GÜNCEL HABERLER

İş Bankası Anadolu Sigorta işbirliği ile kefalet sigortası

0
Türkiye İş Bankası ve Anadolu Sigorta iş birliği ile hayata geçirilen kefalet sigortası ürünü ile ihracatçı müşterilerin finansmana erişimi kolaylaşıyor. Kefalet sigortasının sunduğu ek...

QCAR Mobilite birinci yaşını kutluyor

0
“Ekonomik, pratik, tam senlik yolculuk” sloganıyla yola çıkan QCAR Mobilite, birinci yıl dönümünü kutladı. (BASIN BÜLTENİ) Mayıs 2023’te faaliyetlerine başlayan ve Maher Holding'in en yeni...

TAYK HDI Sigorta Kupası’nın sahipleri belli oldu

0
11-12 Mayıs tarihleri arasında Kalamış’ta gerçekleşen ve kıyasıya mücadeleye sahne olan TAYK HDI Sigorta Kupası’nda 5 farklı kategoride kazanan takımlar belli oldu.  Sağlıklı ve...

Anadolu Sigorta Türkiye’nin En İtibarlı İş Ortağı seçildi

0
Anadolu Sigorta, Marketing Türkiye ve Kuantum Araştırma iş birliğiyle düzenlenen B2B Excellence Awards’ta “Sağlık Sigortası” kategorisinde “Türkiye’nin En İtibarlı İş Ortağı” ödülünü kazandı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Magdeburger, iş ortakları ile birlikte Karadağ’ı ziyaret etti

0
Magdeburger Sigorta, geçtiğimiz yıl düzenlediği kampanyalarda başarı gösteren iş ortakları ile Karadağ’a seyahat düzenledi. Seyahat sırasında bir Orta Çağ Kalesi içerisinde bulunan Kotor şehri,...

Türkiye Sigorta, tarımın da güvencesi

0
Türkiye Sigorta, ülkemizde tarım alanında güvence sunan önemli kurumlardan olmayı sürdürüyor. Türkiye Sigorta, çiftçilere sunduğu kapsamlı ürünleri ile dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem,...

Anadolu Hayat Emeklilik’e FEM sertifikası

0
Anadolu Hayat Emeklilik, fırsat eşitliği alanında yürüttüğü faaliyetlerini FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) sertifikası ile tescilledi. (BASIN BÜLTENİ) Anadolu Hayat Emeklilik, KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği)...

Quick Sigorta’dan yepyeni kasko

0
Türkiye'nin en çok tercih edilen trafik sigortacısı Quick Sigorta, daha fazla avantaj sunan yeni Quick Kasko’yu tanıttı. Quick Kasko yüzde 40’a varan fiyat avantajı...

Hepiyi Sigorta’dan gezmeyi seven gençlere özel kampanya

0
Hepiyi Sigorta, da gençleri ve kendini genç hissedenleri düşünerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na özel kampanyasını duyurdu. (BASIN BÜLTENİ) Hepiyi Sigorta, kampanyalarına...

Bekir Engürülü’den 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajı

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü’den 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajı yayınladı. TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım...
Genelİşte madde madde dernek, vakıf, sandıkların BES’e aktarımı

İşte madde madde dernek, vakıf, sandıkların BES’e aktarımı

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile dernek, vakıf, sandıkların üyelerinin BES’e aktarımının şartları netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayımlanan yönetmelik ise bugün uygulamaya girdi. Artık dernek, vakıf ve sandık üyeleri ister kendi istekleri isterse de grup halinde birikimlerini BES’e aktarabilecek. Peki, aktarım nasıl olacak, kimler aktarım yapabilecek? İşte, tüm detaylar.

Haber: Oben ÜNÜVAR

Üyelerine ve çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan vakıf, sandık, derneklerin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarımına imkan tanıyan kanun bu yılın mayıs ayında çıkmıştı. Bugün yayımlanan Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarım Hakkında Yönetmelik ile dernek, vakıf ve sandık üyelerinin BES’e geçişinin şartları belirlendi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayımlanan yönetmelik ise bugün uygulamaya girdi, artık dernek, vakıf ve sandık üyeleri ister kendi istekleri isterse de grup halinde birikimlerini BES’e aktarabilecek.

Buna göre 50 vakıf ve sandıktaki 300 bin kişi BES’e geçiş yapabilecek. Bu vakıf ve sandıklardaki toplam meblağ ise 40 milyar liraya yakın. İlk etapta vakıf ve sandıklardaki 5 milyar liranın BES’e aktarılacağı, 2023 sonuna kadar da aktarım tutarının 10 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Peki, kimler, hangi şartlarda aktarım yapacak? İşte, yayımlanan yönetmelik ile vakıf ve sandıklardan BES aktarım konusunda madde madde tüm merak edilenler.

AKTİF VE PASİF ÜYELER GEÇECEK

  • Dernek, vakıf ve sandık üyeleri tüm birikimlerini ve derneğin, sandığın vakfın taahhütlerini kısmen veya tamamen BES’e aktarabilecek.
  • Dernek, sandık ve vakıflardaki hem aktif üyeler hem de emeklilik planına göre kendilerine maaş ya da gelir bağlanmış olan üyeler (pasif üye) de BES’e geçebilecek.
  • Hem aktif ve hem de pasif üyelerin BES’e geçebilmesi için bağlı olduğu dernek, vakıf veya sandığın yetki organlarının karar alması gerekiyor. Eğer geçiş isteği üyenin kendisine bırakılmışsa geçiş sırasında üyenin muvafakatnamesi gerekiyor.
  • Vakıf, sandık, dernek üyelerinin emeklilik dışında sağlık hizmeti gibi hizmetler de sunuyorsa bu hizmetlere yönelik birikimler BES’te ayrı tutulacak ve sadece emekliliğe yönelik birikimler BES’e aktarıma konu olabilecek. Çünkü BES’te aktarım yapan üyelere başta sağlık hizmeti olmak üzere diğer hizmetler verilmiyor.
  • Sandık, dernek üyeleri veya çalışanların BES’e dahil olduğu tarih BES’e giriş tarihi olarak kabul edilecek.
  • Emeklilik taahhüt planı kapsamında yapılacak aktarım tutarına göre bireysel emeklilik sisteminde kazanılmış süre hesabı yapılacak ve bu süre, emekliliğe hak kazanılmasına ilişkin sürenin hesabında dikkate alınacak. Kazanılmış süre, aktarım tutarının, aktarım tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde onuna bölünerek bulunan ay sayısıdır. Kazanılmış süre hesabında sadece tam aylar dikkate alınır.

NASIL GEÇİŞ YAPILACAK?

  • Eğer dernek, vakıf, sandık üyesi bireysel olarak BES’e geçiş yapacaksa; gerekli form ve evraklarla istediği emeklilik şirketine başvuracak. Emeklilik şirketi kişiye talebine göre bir emeklilik planı teklifi sunacak ve gerekli bilgileri verecek. Kişi emeklilik şirketinin teklifini kabul etmesi halinde SEDKK tarafından belirlenen aktarım talep formunu imzalayarak dernek, sandık ya da vakıfa gönderecek ve aktarımın yapılmasını isteyecek.
  • Dernek, vakıf ve sandıktan grup halinde aktarım yapılması durumunda ise dernek, vakfın yetkili organlarınca alınmış karara göre tüm üyeler veya çalışanların ya da bunların bir kısmının birikimleri, işveren grup emeklilik sözleşmeleri dahil herhangi bir yeni kurulacak emeklilik sözleşmesine grup halinde aktarılabilecek. Bu durumda da dernek, vakıf seçtiği bir emeklilik şirketine başvuracak ve gruba dahil kişilerin bilgilerini elektronik ortamda emeklilik şirketine gönderecek. Emeklilik şirketi, gruba uygun bir emeklilik planı teklifi sunacak. Teklifi kabul edilmesi halinde aktarım tutarını emeklilik şirketinin ilgili hesap numarasına ödeyecek. Emeklilik sözleşmesi aktarılan tutarın emeklilik şirketinin hesaplarına intikal ettiği tarih itibarıyla yürürlüğe girecek.
  • BES’e aktarım ister bireysel isterse grup olarak da yapılabilecek.
  • Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki aynı kişiye ait birikimler, aynı BES sözleşmesine aktarılabilecek.
  • Bir emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler istenirse birden fazla emeklilik şirketine aktarılabilecek.
  • Aktarım tutarı, emeklilik şirketine nakden ödenecek.
  • Aktarımın yapıldığı BES şirketi aktarım tutarı üzerinden aktarıma ilişkin olarak herhangi bir kesinti yapamayacak ve giriş aidatı almayacak.
  • Aktarım tek seferde yapılacak.
  • 56 yaşını tamamlamış, en az 10 yıllık kazanılmış süresi bulunan aktif üyeler ve pasif üyeler ile birlikte dernek, vakıf, sandığın düzenlemelerine göre emeklilik hakkı elde etmiş aktif üyeler talep etmeleri halinde doğrudan BES’teki emeklilik gelir planına aktarım yapabilecek.

DEVLET KATKISI NE ZAMAN HAK EDİLECEK?

  • BES’e aktarım yapan üyenin, aktarım tarihinden veya aktarımın kısım kısım yapılması halinde ise ilk aktarımın yapıldığı tarihten itibaren maluliyet ve ölüm haricinde BES’ten 3 yıl içinde ayrılamayacak. Buna da bekleme süresi deniyor.
  • Bekleme süresince, vefat ve maluliyet halleri dışında, aktarım yapılan üyeye emeklilik gelir planı kapsamında yapılan ödemeler haricinde herhangi bir ödeme yapılmayacak.
  • Bekleme süresi boyunca aktarım ile kurulan bir emeklilik sözleşmesi kapsamındaki birikim ve devlet katkısı hesabındaki tutarlar başka bir emeklilik şirketine aktarılamayacak ve bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı kullanması durumu da dahil olmak üzere hiçbir durumda başka bir emeklilik sözleşmesi ile birleştirilemeyecek.
  • Devletin BES’te yaptığı yüzde 25’lik katkıyı kazanma süresi ise dernek, vakıf, sandık üyesinin BES’e ilk aktarım yaptığı tarihte başlayacak. Ancak aktarım tutarına istinaden kazanılmış sürenin, üye veya çalışanın emeklilik taahhüt planında geçirdiği süreden az olması durumunda devlet katkısı ödenmeyecek. Eksik olan her ay için ilgili tutarlar, emeklilik sözleşmesinin yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde ilgili emeklilik şirketine ödenerek bu süreler bireysel emeklilik sisteminde kazanılan süreye eklenebilir. Bundan sonra devlet katkısı hak edilmiş olacak.
  • Dernek, vakıf ve sandıklar BES’e geçiş yapmadan önce; varlıklarına ait tüm belgeleri, son yıla ait olanlar yeminli mali müşavir tarafından onaylı olmak üzere son üç yıla ait mali tabloları, emeklilik taahhüt planı kapsamında üyelere veya çalışanlara sunulan teminat ya da taahhütler ile bunların ödenmesine ilişkin kuralları gösterir belgeleri, emeklilik taahhüt planı kapsamında üyelere veya çalışanlara sunulan faydalara varlık ve yükümlülüklere hesapların ayrıştırılmasına aktüeryal hesaplamalarda kullanılan yöntem ve varsayımlara ilişkin bilgileri içeren ve aktüer tarafından hazırlanıp imzalanan raporu Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) sunacak.

İLGİLİ HABERLER