Yapılan ankete göre kadın sürücüler, kent içi veya şehirlerarası karayollarında araç sürerken 33 konudan şikayetçi oldu. İlk sırada da sinyal verilmemesi, şerit ihlali, sollama hataları, kırmızı ışıkta geçmek gibi kuralsızlık geliyor. İkinci sırayı sesli taciz alıyor.
Kadın sürücüler, trafikte, en çok sinyal verilmemesi, şerit ihlali, sollama hataları, kırmızı ışıkta geçmek gibi kuralsızlıktan şikayet ediyor. Kadın sürücülerin trafikte ikinci şikayet ettiği konu ise kırmızı ışıkta beklerken korna çalma, bağırma gibi sesli taciz.
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği, 127 aktif kadın sürücü ile bir anket çalışması yaptı. Anket çalışmasında kadınların aktif yolda araç sürerken kendilerine yönelik şikayetçi veya mağdur oldukları 5 konuyu kendilerine göre önem sırasına koyarak sıralamaları istenildi. Buna göre kadın sürücüler, kent içi veya şehirlerarası karayollarında araç sürerken 33 konudan şikayetçi oldu.
SESLİ TACİZ İKİNCİ SIRADA
Yüzde 30 ile ilk sırayı sinyal verilmemesi, şerit ihlali, sollama hataları, kırmızı ışıkta geçmek gibi kuralsızlıktan şikayetler aldı. İkinci sırayı ise yüzde 25 ile sesli taciz alırken, kadınların trafikte en çok şikayet ettiği konular arasında öncelikle geçme, büyük araçların sıkıştırması gibi yol vermeme şikayetleri yüzde 16 ile üçüncü sırada geldi.
Kadın sürücülerin trafikte diğer şikayet ettikleri konular ise sırasıyla şöyle: Riske atmak (kırmızı ışıkta yol istenmesi, araçların öne geçme ısrarı). Etik kurallara uymamak (el kol hareketleri, yakın takip, sık sık kornaya basmak). Kadın sürücüyü küçümsemek. Trafikte şiddet (tampona yaklaşarak tacizde bulunma).
BİR MİLYON AİLE FERDİNİ ETKİLİYOR
Bu kapsamda da Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği, Kadınların Aktif Trafikte Güvenliği Ulusal Projesi başlattı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği’nden yapılan açıklamada, “Türkiye karayollarında halen sürücü olarak yüzde 27 nispetinde araç kullanan veya hiç kullanmayan, çocuğu ile yaya olarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan, emniyet kemerini kendisine, evli ise eşine ve çocuğuna da takan bir kural ve bilinçlenmenin toplumsal olarak kazanılmasına destek verilmesidir. Türkiye karayollarında 0-14 yaş çocuk ölümleri ile 15-24 yaş arası gençlerimizin ölümleri de AB’ye göre 6 kat fazladır. Toplamda her yıl ölüm ve yaralanmalardan kaynaklanan travmalar yaklaşık bir milyon aile fertlerini etkilemektedir” denildi.