TSB, kasko primlerine yönelik bir analiz yayımladı. “Kasko gerçekten pahalı mı, yoksa algı mı daha yüksek?” başlıklı analizde, “Kasko primleri artıyor gibi görünse de, enflasyon ve yazılan poliçe artışının etkisi ayrıştırıldığında aslında artış olmadığı görülüyor” denildi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), kasko primlerine yönelik bir analiz yayımladı. “Kasko gerçekten pahalı mı, yoksa algı mı daha yüksek?” başlıklı analizde, kasko primlerindeki nominal artışa rağmen enflasyon ve yeni poliçe etkisinden arındırılmış reel değişimin daha sınırlı, hatta negatif seyrettiğine değinilerek, “Kasko primleri artıyor gibi görünse de, enflasyon ve yazılan poliçe artışının etkisi ayrıştırıldığında aslında artış olmadığı görülüyor” denildi.
TSB’nin analizinde 2025 yılında, kaskoda 161.9 milyar TL prim üretildiği, nominal prim değişiminin (enflasyondan arındırılmış) yüzde 33 olduğu, enflasyon ve yeni poliçe etkisinden arındırılmış reel değişimin ise yüzde -5,9 olduğu belirtilerek, “İlk bakışta yüzde 33’lük nominal artış yüksek görünebilir, encak reel değişimin yüzde -5,9 olması, prim artışlarının enflasyon ve yazılan poliçe artışının etkisi ayrıştırıldığında daha sınırlı kaldığını gösteriyor” denildi.
Analizde, kasko priminin yalnızca etiketteki artış oranı ile değil, sağladığı koruma ve sigortaladığı varlığın değeriyle birlikte okunması gerektiğine dikkat çekilerek, “Veriler, 2025 yılında kasko primlerinin kamuoyundaki algının aksine, yalnızca nominal artışa bakılarak değerlendirilemeyeceğini ortaya koyuyor” denildi.
OCAK AYINDA REEL OLARAK PRİM DÜŞTÜ
TSB’nin analizinde 2026 Ocak verileri hakkında da bilgi verildi. Ocak 2026 itibarıyla kasko poliçeleri kapsamında, 15.6 milyar TL prim üretildiğine, nominal prim değişiminin yüzde 24 olduğuna ve enflasyon ve yeni poliçe etkisinden arındırılmış reel değişimin ise yüzde -9,5 olduğuna dikkat çekilerek, şu tespitler yapıldı:
“Burada da benzer bir görünüm var. Nominal artış yüzde 24 olsa da, reel değişimin yüzde -9,5 olması; kasko primlerinin enflasyon ve poliçe üretimindeki artış etkisi birlikte değerlendirildiğinde bir artışa işaret etmiyor. Kamuoyunda oluşan ‘kasko çok pahalılaştı’ algısı, verilerle birebir örtüşmüyor. Çünkü nominal artış ile reel değişim aynı şeyi söylemiyor. Kasko sigortasının sunduğu çarpma-çarpışma, çalınma, doğal afet, ihtiyari mali sorumluluk gibi geniş teminat yapısı dikkate alındığında, fiyatların reel olarak dengeli bir yapıda ilerlediği görülüyor.”














