İstanbul’daki 6.2’lik deprem sonrası kentsel dönüşüm ile birlikte bina tamamlama sigortası yeniden gündeme geldi. Deprem sonrası Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş ile QC İnşaat Genel Müdürü Emin Murat Kan, bina tamamlama sigortasının detaylarını anlattı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
İstanbul’daki 6.2’lik deprem sonrası gözler kentsel dönüşüme çevrildi. Kentsel dönüşüm ile birlikte de 2024 yılında uygulamaya giren bina tamamlama sigortası yeniden gündeme geldi. Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş ile QC İnşaat Genel Müdürü Emin Murat Kan, bina tamamlama sigortasının detaylarını anlattı.
Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş, 10 bin konutu bina tamamlama sigortasıyla dönüştürdüklerini, bina tamamlama sigortasının kentsel dönüşümün hızlandırıcısı olduğunu söyledi. Bina tamamlama sigortası olmadan kentsel dönüşüm projelerinin bitmeyeceğini düşünen ciddi bir kesim oluşmaya başladığını belirten Tekbaş, “Özellikle arsa sahiplerinin konutlarını dönüştürürken, bina tamamlama sigortalarını sigortacısından ya da müteahhidinden talep etmelerini istiyoruz” dedi.
YÜZDE 6 TEMİNAT İLE BİNA BİTMEZ
Soner Tekbaş, bina tamamlama sigortası ile müteahhitlerin bankalardan aldığı teminat mektupları arasındaki farka da değinerek, müteahhitlerden, proje bedelinin yüzde 6’sı kadar teminat mektubu istendiğini, geçmişte bu oranın yüzde 10 olduğunu, sonradan 6’ya çekildiğini kaydetti. Yüzde 6’lık kısmın ruhsat alımı için gerekli olan, belediyenin istediği bir teminat tutarı olduğunu, yüzde 6 ile binanın bitmesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Tekbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu teminatı alan belediye. Belediye bu aşamada binayı tamamlamak için mi kullanacak, yoksa yeni gelen müteahhidin teminat açığı için mi kullanacak; orası çok net değil. Belediyenin istediği teminat, bir teminat olarak görülmemeli. Burada yüzde 6’lık kısım binanın tamamını garanti etmiyor; belki sadece çevre düzenlemesine yetecek kadar bir tutar. Bu oranı da hesaplama yöntemleri farklı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği rayiç değerleri üzerinden hesaplanan bir teminat yapısının yüzde 6’sı. O yüzden bizim hesapladığımız tutar neredeyse bunun iki katı. Biz iki katı üzerinden maliyet hesaplıyoruz. Biz yüzde 100’üne teminat veriyoruz. Bugünkü şartlarda, örneğin, 100 milyon TL’ye bitmesi gereken bir bina için 6 milyon TL’lik bir teminat mektubu belediyeye veriliyorsa, bu dönem içerisinde o binanın bitişi enflasyonist etkiyle beraber belki 250 milyon TL’ye kadar çıkıyor. O zaman da yüzde 6’lık başta verilmiş olan teminat mektubunun hiçbir anlamı kalmıyor. Ama biz gelecekteki tüm enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki değişiklikleri de hesaba katarak bitimini garanti ediyoruz.”
MÜTEAHHİDİ BİZ DE ÖNERİYORUZ
QC İnşaat Genel Müdürü Emin Murat Kan, bina tamamlama sigortasının sürecini anlattı. Müteahhidin finansal yapısını izlediklerini, ardından teknik değerlendirme yaptıklarını belirterek, “Projenin bütün bilgilerini önce istiyoruz. İmar durumundan plan notlarına, paylaşım oranından sözleşme şartlarına kadar bütün bilgileri topladıktan sonra teknik ekip arkadaşlarımla beraber burada ciddi bir teknik çalışma yürütüyoruz ve günün sonunda bu işin karlı olup olmadığını, oranların doğru olup olmadığını, projenin doğru yaklaşımla üretilip üretilmediğini inceliyoruz, değerlendiriyoruz ve raporlama yapıyoruz” dedi.
Müteahhidin, hak sahipleri ile anlaşmadan önce başvurmasının daha faydalı olacağına dikkat çeken Kan, “Genel anlamda ilk önce bize uzlaşı ile geliyorlar, bir oran belirliyorlar ama biz bunu değerlendiriyoruz. Eğer gerçekten bu oran yanlışsa biz bu projede olmayız, bu poliçeyi kesmeyiz diye bir rapor çıkartıyoruz” şeklinde konuştu.
Emin Murat Kan, arsa sahiplerinin başvurması halinde kendi akredite müteahhit havuzundan bir müteahhidi belirleyip, uzlaşma tarafına gidip, doğru oranlarla ve doğru müteahhitle kentsel dönüşümün yapılmasını sağladıklarını da vurguladı.