Kısa çalışma ödeneğinden değişikliğe gidildi ve değişiklik 1 Aralık’ta, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile açıklandı. Buna göre hem yeni işyerleri hem de yeni işe girenler kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Başvurular 1 Aralık itibariyle başladı. İşte, yeni kısıtlamalarla birlikte değişen kısa çalışma ödeneği şartları.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kısa çalışma ödeneğinde yeni düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme ile 1 Aralık tarihinden itibaren tüm işyerleri kısa çalışma ödeneği için başvurabilecek.
Koronavirüs önlemleri kapsamında mart ayının sonlarında hem çalışanları hem de işverenleri desteklemek için çalışanlara kısa çalışma ödeneği ödenmeye başladı. Kısa çalışma ödeneğini süreleri uzatıldı ve son olarak ekim ayının sonunda bir uzatma daha yapıldı ve kısa çalışma ödeneğinin süresi 31 Aralık 2020’ye uzadı.
30 Haziran Tarihi Değişti
Ancak haziran ayında normalleşmeye geçiş ile birlikte kısa çalışma ödeneğinde de değişikliğe gidildi. Buna göre 30 Haziran’a kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olanlar kısa çalışma ödeneği almaya devam edecekti. İşyerleri, kısa çalışma ödeneğinden bir daha yararlanmak için yeni başvuru yapmayacak, uygunluk tespitine girmeyecekti. Daha önce kısa çalışma ödeneği alan işyerleri, aynı çalışanlar için yine aynı şartlarda 2020’nin Aralık sonuna kadar kısa çalışma ödeneği almaya devam edebilecekti. Kısa çalışma ödeneğine yeni başvuru alınmıyordu, sadece 30 Haziran’a kadar başvurmuş olanlar için ödeme yapılmaya devam ediliyordu.
Tüm İşyerleri Başvurabilecek
Ancak kovid-19 önlemleri kapsamında yeni gelen kısıtlamalarla kısa çalışma ödeneğinde de değişikliğe gidildi. 1 Aralık 2020’de Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kısa çalışma ödeneğinin şartları genişletildi.
Buna göre, 30 Haziran tarihi, 31 Aralık 2020 olarak değiştirildi. İşverenler, kısa çalışma ödeneğine 31 Aralık tarihine kadar başvurabilecek. Bu kapsamda 30 Haziran öncesinde kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan işyerleri aynı şartlarda kısa çalışmadan yararlanmaya devam edebileceği gibi daha önce kısa çalışmaya başvurmamış işyerleri de ödenek için başvurabilecek ve kısa çalışma ödeneği alabilecek.
Yeni Çalışanlar da Ödenek Alabilecek
Aynı şekilde, işverenler, 30 Haziran sonrasında işe aldıkları yeni çalışanlar için de kısa çalışma ödeneğine başvurabilecek. Başvurular 31 Aralık tarihine kadar İŞKUR’a yapılacak. Başvuranlar, 1 Aralık tarihinden itibaren üç ay süreyle kısa çalışma ödeneği alabilecek ki, bu da şubat ayının sonuna kadar kısa çalışmadan yararlanılabileceği anlamına geliyor. Kısa çalışma ödeneğine başvurular sadece e-devlet üzerinden yapılacak.
30 Haziran önceki kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olanlar yeniden İŞKUR’a müracaat etmeyecek, önceki başvurularındaki kişi sayısına göre aynı şartlarda ödenekten yararlanabilecek. Ancak 30 Haziran sonra işe yeni aldığı kişiler için işveren, İŞKUR’a başvuruda bulunacak.
İşsizlik Ödeneğinden Düşülmeyecek
Yeni yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilemeyecek.
Kimler Yararlanacak?
Çalışanın, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödemiş olması gerekiyor.
Kısa Çalışma Ödeneği Kaç Lira?
Kısa çalışma ödeneğinde, sigortalının son 12 aylık prime esas kazancı dikkat alınarak, hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ı ödeniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmiyor. Ödenekten de binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor.