Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren ve Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Eren, devlet destekli alacak sigortasının ekonomiye ve ticarete ciddi katkı sağladığını belirtirken; Canal, KOBİ’lerin yaptığı 10 milyar liraya yakın ticarete teminat verdiklerini, bundan da 45 bin işletmenin faydalandığını açıkladı.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, devlet destekli alacak sigortasını KOBİ’lerin ihtiyacı olan ürün haline getirdiklerini ve ekonomiye, ticarete büyük fayda sağladığını söyledi. Eren, devlet destekli alacak sigortası ile KOBİ’lerin 10 milyar liralık ticaretine destek verdiklerini de açıkladı. Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren ve Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Selva Eren, alacak sigortasının gelişimine değinerek, Türk Reasürans olarak hem DASK’ın hem de Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin (ÖRYM) işletici olduklarını belirtti. ÖRYM’nin, öncesinde Olağandışı Riskler Merkezi adı altında faaliyet gösterdiğini ifade eden Eren, “Ticari alacak sigortası, maden çalışanları için ferdi kaza sigortası ve tıbbi kötü uygulamaya ilişkin mali sorumluluk sigortası gibi teminat bulunmasında zorluk yaşanan riskler için sigorta havuzları oluşturulmuştu. Bu havuzlar Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi yapısıyla geçtiğimiz yıllara kadar farklı kurumların bünyesindeydiler. Sonrasında bu havuzların yönetimi Türk Reasürans’a verildi. Uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin tüzel kişiliğe kavuşturulması gerekiyordu. Devlet destekli alacak sigortasının, bankalar nezdinde teminat olarak kabul edilmesine ilişkin gerekli olan sürecin tamamlanabilmesi için tüzel kişilik gerekiyordu. Kanunla tüzel kişiliğe kavuştu ve ismi de ÖRYM olarak değişti” dedi.
EREN: REASÜRANS KORUMASI KOYDUK
Selva Eren, devlet destekli alacak sigortasında geçmişte adımlar atıldığında ancak yetersiz kaldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mesela arkasında reasürans desteği yoktu. Primler bir havuzda toplanıyordu, hasar olduğunda da havuzdan ödeniyordu. Yeterli hacim olmadığı için birikim de yetersiz kalıyordu. Bizim yönetimimize geçtikten sonra dünyanın büyük reasürans şirketlerinden koruma aldık. Yani, reasürans koruması koyduk. Sonrasında ciro kriteri vardı, onu değiştirdik. Cirosu 25 milyon liraya kadar olan KOBİ’ler yararlanıyordu, ciro sınırını 250 milyon liraya çıkardık. Biz devraldığımızda devlet destekli alacak sigortası kapsamında KOBİ’lere 1.2 milyar liralık teminat sağlanmıştı. Şimdi KOBİ’lerin yaptığı 10 milyar liraya yakın ticarete teminat verdik.”
CANAL: SİGORTADAN ÇOK HİZMET PAKETİ
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasının içeriği hakkında bilgi vererek, KOBİ’lerin yurtiçinde yapmış oldukları vadeli satışların, vadesi geldiğinde ödenmeme riskine karşı teminat altına alan bir sigorta ürünü olduğunu söyledi. Devlet destekli alacak sigortasının bir hizmet olarak nitelendiren Canal, “Aslında bu bir hizmet paketi. KOBİ poliçeyi satın aldığında üç ayrı hizmetten oluşan bir paket alıyor. Bunlardan biri risk değerlendirme, risk yönetimi hizmeti. İkincisi, tahsilat hizmeti. Üçüncüsü, ise tazminat ödemesi” dedi.
Ali Sertaç Canal, bugün, yıllık cirosu 250 milyon lira olan KOBİ’lerin, devlet destekli alacak sigortasından yararlanabildiğini ifade ederek, “Bazen şöyle durumlarla karşılaşıyoruz. İşletmenin mali büyüklüğü 250 milyon liranın altında ama ihracattan dolayı cirosu daha yüksek görülüyor. Biz yurtiçine teminat verdiğimiz için yurtiçi cirosunu dikkat alıyoruz” dedi.
45 BİN İŞLETME FAYDANALANIYOR
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasının mazisinin yeni olduğunu, iki üç yıllık geçmişi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ticari alacak sigortası ülkemizde aslında 2006’dan beri var. Ancak KOBİ’lere yönelik bir sistem olması ve tüm KOBİ’leri kapsamıyor olması, pandeminin hemen başlangıcındaki sürece denk gelmesine rağmen yine de ciddi bir büyüme elde ettik. Özellikle Türk Reasürans teknik işletici olduktan sonra primlerde iki kat, verdiğimiz teminatlarda da yaklaşık üç katlık bir büyüme oldu. Bugün KOBİ’lerin yaptığı 10 milyar liraya yakın ticarete teminat verdik ve bundan da 45 bin işletme faydalanıyor.”