Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi Sonuçlarını açıkladı. Anket kapsamında katılımcılara, önümüzdeki 12 ay içinde tasarruflarını hangi araçlarla değerlendirmeyi planladıkları da soruldu.
Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi Sonuçlarını açıkladı. Anket, enflasyon algısını ölçmek ve takip etmek amacıyla tasarlandı ve 12- 15 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcıların 12 ay ileriye dönük enflasyon beklentisi ortalaması yüzde 68 olarak ölçüldü. Bu oran, geçmiş 12 aylık dönemin ortalama beklenti seviyesi olan yüzde 78 ile karşılaştırıldığında, 10 puanlık bir gerilemeye işaret ediyor. Ankete katılanların yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 69.
Anket kapsamında katılımcılara, önümüzdeki 12 ay içinde tasarruflarını hangi araçlarla değerlendirmeyi planladıkları da soruldu. Bu ay, neredeyse tüm tasarruf araçlarına yönelik ilgide genel bir artış eğilimi gözlendi. Katılımcılara birden fazla tercih hakkı verildiğinde, her iki ayda da en popüler yatırım aracı altın oldu. Dikkat çeken bir diğer bulgu ise, döviz alımı tercihinde yüzde 13’lük artış ile dolarizasyon eğiliminde belirgin bir yükseliş yaşanması. Buna karşın, TL mevduat tercihi de yüzde 8 oranında artmıştır.
YÜZDE 35’İ BES’İ TERCİH ETTİ
Katılımcıların 35’i ise tasarruflarını BES’te değerlendirmeyi tercih ettiklerini belirtti. Mart ayında bu oran yüzde 21 olarak gerçekleşmişti. Buna göre tasarrufların değerlendirileceği yatırım araçları arasında altın, vadeli TL mevduat, döviz ve borsadan sonra 5. sırada BES geldi.
Katılımcılar, önümüzdeki yıl içinde tasarruflarını değerlendirmeyi planladıkları araçlara göre gruplandığında, enflasyon beklentilerinin bu tercihlere bağlı olarak farklılaştığı gözlemlenmekte. Tasarruf yapmayacağını belirten bireylerin 12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri, diğer gruplara kıyasla daha düşük düzeylerde seyretmekte. Buna karşılık, yatırım fonlarını tercih eden katılımcıların beklentileri, TL mevduatını tercih eden bireylerden bir miktar daha yüksek düzeyde.
Benzer şekilde, vadeli döviz mevduatını tercih eden grubun beklentileri de daha yüksek enflasyon varsayımlarıyla uyumlu. Anket katılımcılarının %12’sini oluşturan ve tasarruf aracı olarak gayrimenkulü tercih eden bireylerin enflasyon beklentisi ise %72 ile tüm gruplar arasında en yüksek düzeyde ölçüldü. Bu bulgular, tasarruf tercihleri ile enflasyon beklentileri arasında sistematik bir ilişki olduğunu ve özellikle reel değer koruma amacı güden yatırım araçlarının, daha yüksek enflasyon beklentisi taşıyan bireyler tarafından tercih edildiğini göstermekte.