Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul için kuraklığın depremden daha büyük tehlike olduğunu, yakında iklimsel kaynaklı ölümlerin görülmeye başlanacağını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim krizinin küresel bir sorun olduğunu ancak İstanbul’un asıl sorununun aşırı nüfus artışı ve ormansızlık olduğunu söyledi. Adil Tek, İstanbul için kuraklığın depremden daha büyük tehlike olduğunu, yakında iklimsel kaynaklı ölümlerin görülmeye başlanacağını kaydetti.
Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre, Adil Tek, 1911’den bu yana yaptıkları ölçümlerde İstanbul’un ortalama sıcaklığının 1.5 derece arttığını ve aslında bugün yaşanan iklim kaynaklı tüm sorunların nedeninin işte bu 1.5 derecelik sıcaklık artışı olduğunu kaydetti. Adil Tek, “İstanbul’daki bu artış uluslararası kurumların ölçümlerine göre dünya ve Avrupa ile paralel. Bu durum tarımda ve sanayide hatta aklınıza gelecek her alanda büyük bir sorun demek. Bu şartlarda ekonomik sürdürülebilirlik mümkün değil” dedi.
Rekor Sıcaklıkların Yaşanma Sıklığı Artıyor
Kentte gözlemlenen en düşük sıcaklıkların giderek arttığını aktaran Adil Tek, “Rekor sıcaklıkların yaşanma sıklığı ve şiddeti artıyor. Özellikle son 10 yılda büyük bir artış var. Sürekli rekorlar yenileniyor. Bununla beraber yaşanan en düşük sıcaklılar da yükseliyor. Karlı gün sayıları azalırken sıcak dalgalarının yaşandığı kurak gün sayıları artıyor” şeklinde konuştu.
Yakında İklim Kaynaklı Ölümleri Görmeye Başlayacağız
Adil Tek, İstanbul’u bekleyen bir deprem tehlikesi olduğunu, deprem için önlem alınabildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Kişisel olarak kurtulmam mümkün. Ama iklim krizi için aynı şey geçerli değil. Aşırı hava olayları ve kuraklık tehlikesi artık ciddi boyutta. Çok yakında iklim kaynaklı ölümleri görmeye daha net başlayacağız. Zaten iklim ölümleri bilimsel olarak depremden daha büyük bir tehlike.”