Sigorta koruma açığı küresel olarak 5.675 trilyon dolara ulaştı. Sigorta koruma açığı hayat sigortalarında 3.685 trilyon dolar, hayat dışı sigortalarda 1.810 trilyon dolar oldu. Pakistan, Mısır ve Bangladeş, önümüzdeki birkaç yıl içinde, yaşam sigortalarında İlk 10 sırayı devralmaya aday olabilecek üç ülke. Hayat dışı sigortalarda ise Bangladeş, Pakistan, İran, Mısır ve Nijerya yurt içi sigorta açıklarını azaltmak için kapasiteye sahip ülkeler olarak belirlendi.
Mapfre’nin ekonomik araştırma hizmeti olan Mapfre Economics, Küresel Sigorta Potansiyeli Endeksi’ni (Mapfre GIP) 2020 yılı için mevcut en son verileri kullanarak güncelledi. IPG, ekonomik olarak gerekli ve toplum için faydalı olan sigorta kapsamı ile fiilen elde edilen teminat miktarı arasındaki farkı temsil ediyor.
Gelişmiş ve gelişmekte olan 96 sigorta piyasası için hesaplanan göstergenin amacı, bu pazarları orta vadeli ve uzun vadeli sigorta potansiyellerine göre sıralayabilen bir ölçüm oluşturarak dünya çapındaki sigorta koruma açığını ölçmek. En yüksek sigortaya sahip ülkeleri temsil eden Çin, Amerika ve Hindistan’ın hem hayat hem de hayat dışı segmentlerde ilk üç sırayı almaya devam etmesiyle birlikte, sıralamada geçen yıla göre fazla bir değişiklik olmadı.
PANDEMİ SIRALAMAYI DEĞİŞTİRDİ
İspanya’nın sıralamadaki konumu, özellikle hayat dışı segmentte 8 sıra düşerek, 23. sıraya indirdi. Bu, pandeminin neden olduğu kriz sırasında, özellikle otomobiller ve diğer temel mallar için tüketimdeki düşüşten kaynaklandı.
İspanya da bu yıl yaşam segmentinde GIP sıralamasında 18. sıraya düştü. Mapfre Economics’e göre bu, hayat sigortası talebindeki ek düşüşün neden olduğu göreceli penetrasyon kaybından kaynaklanıyor. Uzmanlar, bu durumu, “Covid-19 krizi sırasında likidite çekildi ve bu, birçok aileyi emeklilik planlarında nakit ödemeye güvenmeye zorladı. Emlak piyasası da önemli ölçüde yavaşladı. Bu iki faktör, ipotek işinin ağırlığı nedeniyle İspanya’da görülen daha büyük bir etki ve hayat sigortasına alternatif olarak hareket eden daha küçük bir bireysel emeklilik sistemi olduğu için hayat segmenti üzerindeki olumsuz etkiyi artırdı” diyerek özetliyor.
SİGORTA KORULA AÇIĞI 5.675 TRİLYON DOLAR
Sigorta koruma açığı küresel olarak 5.675 trilyon dolara veya küresel GSYİH’nın 675 baz puanına ulaştı. Sigorta koruma açığı hayat sigortalarında 3.685 trilyon dolar, hayat dışı sigortalarda 1.810 trilyon dolar oldu.
MAPFRE GIP’yi hesaplamak için, IGP’ye ek olarak, diğer faktörlerin yanı sıra, penetrasyon, ekonominin büyüklüğü ve nüfus büyüklüğü gibi diğer faktörler de dikkate alınır. Bu yaklaşımın ürettiği sonuç, her pazarın küresel sigorta açığının kapatılmasına potansiyel katkısı temelinde sıralanmasına izin veren bir göstergedir. Yüksek bir sıralama elde etmek için, bir pazarın büyük olması ve ülkenin kendi sigorta açığını kapatmak için önemli bir kapasiteye sahip olması gerekir.
PAKİSTAN, MISIR, BANGLADEŞ ÖNE ÇIKACAK
Rapor ayrıca, kendi açığını kapatmak için yeterli kapasiteye sahip bazı ülkeler olduğunu, ancak küresel anlamda ekonomik ağırlıkları nispeten düşük olduğu için sıralamada nispeten düşük olacaklarını vurguluyor. Örneğin, Pakistan, Mısır ve Bangladeş, önümüzdeki birkaç yıl içinde, yaşam sigortalarında İlk 10 sırayı devralmaya aday olabilecek üç ülke. Hayat dışı sigortalarda ise Bangladeş, Pakistan, İran, Mısır ve Nijerya yurt içi sigorta açıklarını azaltmak için kapasiteye sahip ülkeler olarak belirlendi.