Meğer freni patlamamış!

Bursa’da meydana gelen tır kazasının bilirkişi raporu açıklandı. Kazanın hemen ardından tır şoförü, tırın ferinin patladığını ve kontrolü kaybettiğini iddia etmişti. Bilirkişi raporunda ise çekici ve dorsenin fren sisteminde hava kaçağı ve ‘patlamanın’ söz konusu olmadığı, fren sistemlerinin bakımsızlığının ölümlü, yaralamalı ve hasarlı trafik kazasının meydana gelmesinde ciddi anlamda etken olduğu ifade edildi.

Çekici ve dorsenin fren sisteminde hava kaçağı ve patlamanın söz konusu olmadığı, fren sistemlerinin bakımsızlığının ölümlü, yaralamalı ve hasarlı trafik kazasının meydana gelmesinde ciddi anlamda etken olduğu ifade edildi.

12 Mart tarihinde Bursa’da freni boşalan tırın, önündeki araçlara çarpması sonucu meydana gelen kazada; 4 kişi ölmüş, 20 kişi yaralanmış, 20’den fazla da araç ağır hasar görmüştü. Kaza ile ilgili yargı süreci başlamıştı. Bu kapsamda kazayla ilgili TIR şoförü ve lojistik firma yetkililerinin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkındaki 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. Tır şoförü, kaza sonrası, tırın ferinin patladığını ve kontrolü kaybettiğini iddia etmişti.

Hava Kaçağı ve Patlama Söz Konusu Değil

Kazayı inceleyen 5 kişilik heyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporu da açıklandı. Bilirkişi raporunda, TIR’ın yüksek hızda ilerlediği, önünde seyreden araca çarpmayı önleme adına yolun sağ ve solunda uygun alan olmasına rağmen kaçma eylemine başvurulmadığı, araçları arkadan çarparak sürüklediği bilgisi yer aldı.

Raporda ayrıca, çekici ve dorsenin fren sisteminde hava kaçağı ve ‘patlamanın’ söz konusu olmadığı, fren sistemlerinin bakımsızlığının ölümlü, yaralamalı ve hasarlı trafik kazasının meydana gelmesinde ciddi anlamda etken olduğu ifade edildi.

Tırın Bakımları Yapılmamış

Çekicinin ve dorsenin malikinin tekerlek ve fren bakımlarını zamanında yaptırmadığı için kusurlu olduğu aktarılan raporda, TIR sürücüsünün de hızını bölgenin şartlarına göre ayarlamadığı, trafik hız işaret levhalarına riayet etmediği gibi sürekli iniş eğimli kara yolunda motor frenini kullanmadığından da kusurlu bulunduğu yer aldı.