Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, deprem bölgesinde ödenen hasarlar, bölgedeki sanayicilerin hasarların ödenmediğine yönelik eleştirileri, olası Marmara depreminin sigorta sektöründe yaratacağı etki ve SEDDK’nın uygulamaya alacağı Trafik Teklif Platformu hakkında açıklamalar yaptı.
Editör: Aytaç NALLAR
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, deprem bölgesinde toplam 2 trilyon TL’lik ekonomik hasar olduğunu, sigorta sektörünün ise bunun 70 milyar TL’sini karşılayacağını belirten Tuğtan, bugün itibariyle hasar ödemesinin 19 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti. Anadolu Sigorta olarak 4 milyar TL hasar ödediklerini, sektörde ödenen toplam hasarın yüzde 21’ini Anadolu Sigorta’nın ödediğini ifade eden Tuğtan, “Ticari ve sinai işlerde el sıkışabileceğimiz bir noktaya henüz bazı dosyalarda gelemedik. Ödeyeceğimiz belli bir tutarı bildiğimiz için avans ödemelerini gerçekleştiriyoruz. Çok büyük ihtimalle tutarların büyük bir kısmı haziran ayı sonuna kadar ödenmiş olacak. Böylesine büyük bir afetten sektör olarak alnımızın akıyla üstesinden geldik. Reasürörden daha paraları tahsil etmeden -ki, hala aynı durumdayız- ödemelerimizi hızla yapıyoruz. Biz reasürörden almadan ödemeleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
3-4 BİN TL İÇİN 1 MİLYON TL EKSİK TEMİNAT ALAN VAR
Mehmet Tuğtan, “Deprem bölgesinde hasar ödemesinde başta eksik sigorta olmak üzere yaşadığınız sıkıntılar oldu mu?” sorusunu, şöyle yanıtladı:
“Eksik sigorta konusu bugünün sorunu değil. Bence depremden çok büyük dersler çıkarmamız gerekiyor. Eksik sigortanın iki temel nedeni var; biri enflasyon, diğeri artan döviz kurları. Bunun neticesinde sigortalanan kıymetlerin yerine koyma maliyetinde dramatik artışlar yaşanıyor. Siz sigortayı yapıyorsunuz, döviz kurlarında ve enflasyondaki artış nedeniyle o teminat bedelleri düşük kalabiliyor. Maalesef, sigortalı da, ya enflasyon korumasını hiç almıyor ya da enflasyon korumasını çok düşük düzeyde tutuyor. Böyle bir ortamda aslında sigortalıların düzenli olarak teminatlarını gözden geçirmeleri ve teminatlarını artırmaları gerekiyor. Şöyle bir örnek vereyim; başımıza geldi. 3 bin, 4 bin lira ilave prim ödememek için 1 milyon lira eksik teminat alan firmalar var. Olası Marmara depreminde İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi çok büyük sanayi şehirlerimizde bugünden bu konunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor.”
REASÜRANS MALİYETLERİ YÜKSELECEK
Mehmet Tuğtan, deprem sonrasında sektörde reasürans kapasitesi sorunu oluştuğuna da dikkat çekerek, gelecek dönemin en önemli konularından birinin reasürans sorunu olacağına değindi. Tuğtan, olası Marmara depremi öncesi sigortalılık oranının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Sektör olarak olası bir depremde bütün oluşabilecek hasarın önüne geçmemiz o ölçüde kolaylaşacaktır. Bir yandan da reasürans maliyetlerinin çok yükseleceğini öngörüyoruz. Reasürans şirketleri, burada ödediği yaklaşık 70 milyar TL seviyesindeki tutarı önümüzdeki üç-beş yıl içerisinde çıkartma gayesi içerisinde” şeklinde konuştu.
TRAFİK TEKLİF PLATFORUMUNU DESTEKLİYORUZ
Mehmet Tuğtan, SEDDK’nın, Trafik Teklif Platformu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. SEDDK’nın, sektör temsilcileri ile istişare içinde olduğunu belirten Tuğtan, şu açıklamaları yaptı:
“Trafik sigortasında iki temel problem var. Biri arz sorunu, diğeri yapısal problemler. İlk etapta çözülmesi gereken konu arz sorunu ve Trafik Teklif Platformu ile bu sorun çözülecektir. Anadolu Sigorta olarak da bu oluşumun içerisinde tüm desteğimizle yer alacağız. Sonrasında da yapısal sorunları nasıl aşarız, trafik sigortası branşını nasıl daha rehabilite ederiz konuları var. Bütün bu konuların üzerine yine birlikte çalışacağız. Dolayısıyla ben, iyi bir noktada, iyi bir yola doğru gittiğimizi düşünüyorum ve bu anlamda sektörün de faydasına olacağını düşünüyorum.”