Aksigorta Genel Müdürü ve TSB Başkan Yardımcısı Uğur Gülen, kaskoda sene başından bu yana fiyatın yüzde 170, son bir yılda ise yüzde 277 arttığı belirterek, “Eskiden 100 kaskodan 5-6 tanesi yenilenmezdi, bugün 100 taneden 10 tanesi hiç yenilenmiyor. Yani bu fiyat artışlarından dolayı aslında müşteri kasko yaptırmaktan vazgeçmeye başladı. Bu durum son iki ayda kendini hissettirmeye başladı” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Aksigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Uğur Gülen, artan fiyatlar nedeniyle kaskoda sigortalılık oranlarında düşüşler başladığını açıkladı. Gülen, “Müşteri kasko yaptırmaktan vazgeçmeye başladı” dedi.
Uğur Gülen, kasko sigortalılık oranlarında düşüş olduğunu belirterek, “Biz eskiden her gün, her ay kontrol ederiz. Bugün yenilemesi gelen 100 tane poliçemiz varsa, kaç tanesini yeniliyoruz, kaç tanesi başka şirkete gidiyor diye bakarız. Artık hiç yenilenmiyor, başka şirketlerde bile yenilenmiyor. Bu durum son iki ayda kendini hissettirmeye başladı. Eskiden 100 kaskodan 5-6 tanesi yenilenmezdi, bugün 100 taneden 10 tanesi hiç yenilenmiyor. Yani bu fiyat artışlarından dolayı aslında müşteri kasko yaptırmaktan vazgeçmeye başladı” dedi.
KASKO FİYATINDA ARTIŞ YOK
Kasko sigortasında son bir yılda fiyatın yüzde 277 arttığını, araç fiyatlarındaki artışın ise yüzde 300’lere geldiğini vurgulayarak, kaskonun fiyatının da bu yılın başından ağustos ayına kadarki süreçte yüzde 170, geçen yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde ise yüzde 277 arttığını söyledi. “Geçen sene 100 liraya yapılan kasko bugün 277 liraya yapılıyor” diyen Gülen, “Geçen yıl 100 lira olan aracın değeri de bugün 277 lira. Aslında kaskonun fiyatında bir artış yok. Çünkü araçların bedelleri bu kadar arttı” şeklinde konuştu.
TÜKETİCİ ŞİKAYET ETMEKTE HAKLI
Uğur Gülen, hasar maliyetlerinde de ciddi artışlar olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir araç kapısını eskiden 100 avroya ithal ediyorduk şimdi 120 avroya satılıyor. Eskiden bir konteyner ithalatı iki-üç bin dolara yaparken, bugün bir konteyner taşıması 15-20 bin dolar oldu. Hem kapının fiyatı dolar bazında yüzde 15-20 arttı, hem de bunun üzerine yüzde 15-20’lik lojistik, taşıma maliyeti eklendi; bir de üzerine 8 lira olan kur 18 liraya çıktı. Sonuçta, hasar maliyetleri inanılmaz oranda arttı, bu da fiyatlara yansıdı. Tüketici şikayet etmekte haklı. Aracın değeri artıyor ama artış tüketicinin cebine girmiyor, ancak aracını satarsa anlıyor. Ama kaskoda prim cebinden çıktığı için, çok para da ödediği için şikayet ediyor.”