Pandemi döneminde eksper olmanın zorluğu

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı ve TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, koronavirüs salgını döneminde eksperlerin çektiği zorlukları anlattı. Erdem, “Bu süreçte, ekspertiz yaparken ki süreçte iki meslektaşımızı kaybettik. Bu aslında almış olduğumuz riskin de çok büyük ölçüde yansımasıydı ama hiçbir kesintiye sebebiyet vermedik” dedi.

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı ve TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, pandemide eksperlerin yüzde 30 oranında gelir kaybı yaşadığını söyledi. Ahmet Nedim Erdem, TSB’nin, Sigorta Haftası nedeniyle düzenlediği ‘Sigorta Sektörü Pandemide Nasıl Bir Sınav Verdi? Trafik Sigortasındaki Son Gelişmeler’ konulu panelinde konuştu.Erdem, 2020’nin haziran ayına kadarki salgın döneminde sigorta şirketlerinin teknoloji yöntemleriyle uzaktan ekspertiz, eksper atamaktansa mali tasarruf adı altında birtakım süreçler geliştirildiklerini belirterek, “Bizim hasar süreçlerimizde pandemide ortalama yüzde 30 oranında bir gelir kaybı oluştu. Şimdi ise sigorta sektörünün dijitalleşme yaklaşımı; acente olmadan satış yapmak, eksper olmadan hasar bakmak şeklinde. Bir kere buradan sıyrılmamız gerekiyor” dedi.

Salgında İki Meslektaşımızı Kaybettik

Ahmet Nedim Erdem, pandemi döneminde eksperlerin yaşadıkları zorluklara da değinerek, bir taraftan hastalık riski diğer taraftan sigortalıların psikolojisini yönetme gibi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Sürecin Elazığ depremi ile başladığına dikkat çeken Ahmet Nedim Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremin olduğu dönemde bir şey yoktu, pandemi henüz başlamamıştı. Hasar tespitlerinin sahaya yansımasıyla beraber bu pandemi sürecini Elazığ’da ilk test ettik. Ardından İzmir depremi, en yoğun ve pandeminin pik yaptığı dönemdi. Kalabalıklar içerisinde tespitleri yapmak, talepleri karşılıyor olmak, yönetebiliyor olmak; o süreç içerisinde gerek sağlığınızı koruyarak, karar alma süreçlerini doğru yönetiyor olmak bizler için hakikaten pandemi sürecinde zordu ve daha fazla efor sarf etmemiz gerekti. Meslektaşlarımız canı pahasına da olsa bu görevi yaptı. Bu süreçte, ekspertiz yaparken ki süreçte iki meslektaşımızı kaybettik. Bu aslında almış olduğumuz riskin de çok büyük ölçüde yansımasıydı ama hiçbir kesintiye sebebiyet vermedik.”

Eksper Maliyet Olarak Görülmemeli

Ahmet Nedim Erdem, dijitalleşmenin, yapay zekanın önemli hale geleceği bir döneme girildiğine de değinerek, şunları söyledi:

“Sorumluluklar bu nokta da çok artıyor. Büyük bir ekonomik büyüme gerçekleşebilir ve ticari sorumluluklar, kişisel sorumluluklar artacak. Bu noktada eksper raporlarının bir delil mahiyetinde olması, mevcut çerçeve içerisinde nitelikli bir hizmet sunması, çok daha uygun maliyetlerle bunu yapıyor olması sebebiyle; eksper faktörünün devre dışı bırakılmaktan ziyade sürecin içerisinde tecrübe ve bilgisinden faydalanılıyor olması gerekiyor. Bu şekilde sigorta sektörüne ve sigortalılara çok ciddi hizmet sağlanmış olacak. Eksperi bir maliyet olarak görmekten ziyade hizmet sunan, sorun çözen bir yapı, bir organizasyon, bir hizmet alım şekli olarak görülmeli.”