spot_img
Çarşamba, Mayıs 1, 2024

GÜNCEL HABERLER

6 milyar TL net kar, 6,3 milyon poliçe

0
2024 yılının ilk çeyreğini Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6,3 milyon poliçe...

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

0
Her ay farklı bir gönüllü firmanın ve LÖSEV dostlarının desteği ile gerçekleşen doğum günü kutlamalarının bu ayki adresi Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı Katılım...

Magdeburger Sigorta, İstanbul’da iş ortaklarıyla buluştu

0
Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Avrupa Bölgesi’ndeki iş ortaklarıyla bir araya geldi. Buluşmada sektörün güncel durumu ve Magdeburger Sigorta'nın geleceğe yönelik planları...

Küçük Ressamlardan Büyük Eserler yarışması sonuçlandı

0
Türkiye Sigorta çatısı altında düzenlenen ve Batman’dan Balıkesir’e, İzmir’den Diyarbakır’a ülkenin farklı birçok noktasından 4-13 yaş arası 79 çocuğun katılım sağladığı "Küçük Ressamlardan Büyük...

Dolu afetine karşı yapay zekâ önlemi

0
RS Boyasız Onarım Marka Başkanı Eray Afet “Ülkemizdeki dolu yağışlarındaki artış ve dolayısıyla otomobillere verdiği zararın artışı sebebiyle operasyonel zorluk ve gecikmelerin önüne geçmek...

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...
GenelRapor açıklandı. İşte emeklilik fonlarının 2022 karnesi

Rapor açıklandı. İşte emeklilik fonlarının 2022 karnesi

Türkiye Sermaye Piyasası 2022 Raporu yayımlandı. 2022 yılında emeklilik fonlarında fon türlerine göre bakıldığında 107 milyar TL portföy büyüklüğüne sahip olan altın fonları ilk sırada yer aldı. Emeklilik yatırım fonlarının portföy dağılımına bakıldığında borçlanma araçları yüzde 55 payla tercih edildi.

2022 yılında devlet katkısı dahil emeklilik fonlarının toplam portföy büyüklüğü, altın fonları, hisse senedi fonları ve değişken fonlardaki büyümenin katkısıyla yüzde 77 büyüyerek 433 milyar TL’yi ulaştı. Türkiye Sermaye Piyasası 2022 Raporu yayımlandı. Raporda emeklilik fonlarına detaylı yer verildi.

2022 yılında emeklilik fonlarında fon türlerine göre bakıldığında 107 milyar TL portföy büyüklüğüne sahip olan altın fonları ilk sırada yer aldı. 2022’de en yüksek artış da önceki yıl olduğu gibi altın fonlarında gerçekleşti. Emeklilik yatırım fonlarının portföy dağılımına bakıldığında borçlanma araçları yüzde 55 payla tercih edildi. Altına dayalı tahvilleri de içeren kamu tahvil ve bonolarının payı yüzde 15 iken, çoğunlukla altına dayalı kamu kira sertifikalarından oluşan kamu kira sertifikalarının payı yüzde 22 oldu.

ALTIN FONLARI İLK SIRADA YER ALDI

Türkiye Sermaye Piyasası 2022 Raporu’ndan emeklilik fonları ile ilgili başlıklar şöyle:

  • Hem yurtiçi pay senedi ve tahvil fiyatlarındaki artışla birlikte emeklilik fonlarının getirisi yüksek olmuştur. Gönüllü katılım ve otomatik katılım emeklilik fonları ile devlet katkısı fonlarını içeren ve Takasbank’ta işlem gören tüm fonları kapsayan EGM tüm endeksi yüzde 65 ile hatırı sayılır düzeyde getiri sağlasa da olsa da, yüksek enflasyonla birlikte reel getirisi yüzde 0,5 düzeyinde kalmıştır.
  • Emeklilik yatırım fonları portföyü 2022 yılında yüzde 77 artış kaydederek 433 milyar TL’ye ulaşmıştır.
  • 2022 yılında devlet katkısı dahil emeklilik fonlarının toplam portföy büyüklüğü, altın fonları, hisse senedi fonları ve değişken fonlardaki büyümenin katkısıyla yüzde 77 büyüyerek 433 milyar TL’yi bulmuştur.
  • Fon türlerine göre bakıldığında 107 milyar TL portföy büyüklüğüne sahip olan altın fonları ilk sırada yer almaktadır. 2022’de en yüksek artış da önceki yıl olduğu gibi altın fonlarında gerçekleşmiştir. Altın fiyatlarında TL cinsinden yüzde 40 kadar artış görülen 2022 yılında, altın fonlarının portföy büyüklüğü ise bu fonlara olan ilginin artışının da etkisiyle yüzde 68 artarak 107 milyar TL’ye ulaşmıştır.

HİSSE SENEDİ BÜYÜKLÜĞÜ %293 ARTTI

  • Portföy büyüklüğü açısından altın fonlarını, 2022 yılında sırasıyla yüzde 66 büyüyerek 79 milyar TL olan değişken fonlar izlemektedir. Borçlanma aracı fonlarındaki büyüme yüzde 39’da kalmıştır. Hisse senedi piyasasına olan ilginin artışıyla birlikte hisse senedi fonlarının büyüklüğü yüzde 293’lük dikkat çekici artışla 45 milyar TL’yi aşmıştır.
  • Yatırım fonlarında para piyasası fonlarına giriş olurken, emeklilik yatırım fonlarında para piyasasının payının azaldığı görülmektedir. Emeklilik yatırım fonlarında para piyasası fonlarının ağırlığının yüzde 3 civarında olduğu görülmekle birlikte, genellikle emekli olmaya hak kazanmasına kısıtlı süre kalan yatırımcılar tarafından tercih edildiği tahmin edilmektedir.
  • Gönüllü bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısının değerlendirildiği devlet katkısı fonu portföy büyüklüğü 2022 yılında yüzde 117 artarak 50 milyar TL olmuştur. Bu tutarın 6 milyar TL’si faizsiz fonlarda değerlendirilmektedir.

BORÇLANMA ARAÇLARININ PAYI %55

  • Emeklilik yatırım fonlarının portföy dağılımına bakıldığında borçlanma araçları yüzde 55 payla tercih edilmektedir. Altına dayalı tahvilleri de içeren kamu tahvil ve bonolarının payı yüzde 15 iken, çoğunlukla altına dayalı kamu kira sertifikalarından oluşan kamu kira sertifikalarının payı yüzde 22’dir. Kamu kira sertifikaları detaylı olarak incelendiğinde 2022 sonu itibarıyla yurtiçinde ihraç edilen kira sertifikalarının yüzde 79’unun altın cinsinden olduğu dikkat çekmektedir. Altına dayalı kamu menkul kıymetleri dışarıda bırakıldığında sabit getirili menkul kıymetlerin payı yüzde 37’ye inmektedir.
  • Menkul kıymet yatırım fonlarının portföyündeki fon katılma paylarının yüzde 4’ü gayrimenkul ve girişim sermayesi fonlarından oluşmaktadır. Emeklilik fonlarında ise portföyde yer alan fon katılma paylarının yarısı gayrimenkul ve girişim sermayesi fonlarıdır.
  • Temmuz 2021 itibarıyla bireysel emeklilik sistemi katılımcıları, İstanbul Takas ve Saklama Bankası tarafından işletilen Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) aracılığıyla diğer emeklilik şirketlerinin fonlarını da alıp satabilme imkanına kavuşmuştur. 2022 yılında BEFAS aracılığıyla gerçekleştirilen işlem hacmi önceki yıla kıyasla hatırı sayılı şekilde artsa da 4,3 milyar TL ile TEFAS’a kıyasla hayli sınırlı olmuştur.
  • 2022 sonu itibarıyla hanehalkı tasarrufları, 2021 sonuna göre yüzde 71 artışla 7,2 trilyon TL olarak gerçekleşmiştir.

KAMU ÇALIŞANLARININ TERCİHİ FAİZSİZ FONLAR

  • 2022 yılında gönüllü bireysel emeklilik yatırım fonlarının portföy değeri önceki yıla kıyasla yüzde 71 artarak 351 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında yüzde 118 artarak 49 milyar TL’ye çıkan devlet katkısı da dahil edildiğinde fonların portföyü 400 milyar TL’ye yükselmektedir.
  • 2022 sonu itibarıyla devlet katkısı hariç gönüllü bireysel emeklilik fonlarının yüzde 23’ünün, otomatik katılım sisteminde biriken toplam fon tutarının ise yüzde 60’ının faizsiz fonlardan oluştuğu gözlenmektedir. 48,7 milyar TL’lik devlet katkısı portföyünün ise 43,6 milyar TL’si faizli ve 5,1 milyar TL’si faizsiz fonlardadır. 2022 sonu itibarıyla BES fonlarında 37,7 milyar TL, OKS fonlarında ise 1,2 milyar TL tutarında devlet katkısı nakdi olarak gerçekleşmiş ve Hazine tarafından ödenmiştir.
  • Otomatik katılım tarafında faizsiz fon oranının kamu çalışanları için yüzde 76’ya çıktığı görülmektedir. Özel sektörde ise bu oran yüzde 54’te kalmaktadır. 31.12.2022 tarihi itibarıyla otomatik sistemindeki katılımcıların hesaplarına yatarak fonlarda değerlenmeye başlayan devlet katkısı tutarı 968 milyon TL’si faizsiz, 577 milyon TL’si faizli olmak üzere toplam 1,6 milyar TL’dir.

SÖZLEŞME SAYILARI

  • 2022 sonunda 7 milyon olan toplam tekil bireysel BES yatırımcısının 7,8 milyon hesabı bulunmaktadır. Gönüllü BES hesap sayısı 2022 yılında yüzde 10 artarak 7,8 milyon olmuştur.
  • Gönüllü emeklilik yatırım fonları yatırımcılarına yaş gruplarına göre bakıldığında, çalışma hayatına yeni giren ve dolayısıyla düşük tasarruf eğilimi olduğu tahmin edilen 25 yaş altı grubundaki yatırımcı sayısının 2022 yılında 436 bin kişilik ciddi bir artış göstererek toplamdaki payını 5 puan artışla yüzde 12’ye çıkardığı gözlenmektedir. Yatırımcı sayısındaki artışın 423 bini 18 yaş altı grubunda yer almıştır.
  • Gönüllü bireysel emeklilik hesap sayısının neredeyse yarısı 25- 44 yaş aralığında yer almaktadır. Bireysel emekliliğe hak kazanabilmek için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı bulunmaktadır. 56 yaş üzeri grubunun hesap sayısındaki payı yüzde 14’tür.
  • Gönüllü bireysel emeklilik sisteminde 2022 yılında sözleşme sayısı yüzde 11 artarak 9,5 milyon olmuştur.

İLGİLİ HABERLER