Reasürans fiyatları; düşük kapasite, ortalamanın üzerinde felaket kayıpları, yüksek enflasyon ve finansal ve makroekonomik oynaklık nedeniyle keskin bir şekilde arttı. Analistler, yumuşak piyasa kesinlikle sona erdiği için daha sert reasürans piyasası koşullarının devam edeceğini savunuyor.
Yumuşak reasürans piyasası bitti, sigortacılar yeni döneme uyum sağlamalı. Reasürans fiyatları, düşük kapasite, ortalamanın üzerinde felaket kayıpları, yüksek enflasyon ve finansal ve makroekonomik oynaklık nedeniyle keskin bir şekilde arttı. Uluslararası analistler, yumuşak piyasa kesinlikle sona erdiği için daha sert reasürans piyasası koşullarının devam edeceğini savunuyor.
Analistler son altı ayda reasürans fiyatlarında artışlar görüldüğünü belirterek, “Daha zorlu reasürans piyasası koşullarının kısa ve orta vadede devam etmesini bekliyoruz ve sigortacıların risk yönetimi yeteneklerini test ediyoruz, bu da yeterli değilse olumsuz kredi notu etkilerine neden olabilir” diyor.
SERMAYE AZALDI, FİYATLAR ARTTI
Analistler, 2022’de faiz oranlarındaki artış ve reasürörler tarafından bildirilen yatırımlardaki gerçekleşmemiş maddi kayıplar da dahil olmak üzere bazı faktörlerin bir araya gelmesinin fiyatları artırdığını vurguluyor. Toplam özkaynaklardaki sektör çapındaki bu düşüş, reasürans sermayesinde bir azalmaya yol açtı, bu durum arzı etkiledi ve fiyatlandırmayı artırdı. Sermaye seviyeleri 2022’den beri bir miktar toparlandı ve yüksek faiz ortamı şimdi daha iyi yatırım sonuçları sağlıyor. Ancak bunun dışındaki faktörler reasürans fiyatlarını artırıyor. Analistler, “İklim değişikliği, reasürörlerin karlılığını yıldan yıla aşındıran ve aynı zamanda daha fazla reasürans kapasitesine olan talebi artıran artan doğal afet kayıplarına katkıda bulunmaya devam ediyor. Bu arada, geniş tabanlı enflasyonist baskılar, daha yüksek talep maliyetlerine ve daha yüksek risklere yol açmaya devam ediyor” diyor.
SERT PİYASA 2024’E KADAR DEVAM EDECEK
Analistler, sigortacıların; daha yüksek reasürans maliyeti ve daha sıkı şartlar ve koşullar, enflasyonu yönlendirmek için koruma talebinin arttığı ve doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların yanı sıra ortaya çıkan kayıp eğilimlerinin arttığı bir zamandan geçtiğini söylüyor. Bu piyasa koşulları altında, sigortacılar, aynı reasürans programı için daha fazla ödeme yapabilecek, yeni işleri kısıtlayabilecek veya belirli hatlardan/coğrafyalardan çıkabilecek veya reasürans kullanımlarını yeniden ayarlayabilecekler.
Analistler, reasürans piyasasının daralmasının, sigortacıların üzerlerinden daha fazla risk taşıyacağını, bunun da kredi notları üzerinde olumsuz etki yapacağını vurguluyor. Küresel reasürans piyasasında sert piyasanın 2024’e kadar devam etmesi beklenirken, şu ana kadar gerçekleşemeyen önemli bir yeni sermaye girişi olmadan, sigortacıların Ocak 2024 yenilemelerine kadar geçen aylarda reasürans kullanımlarını keşfetmeye devam etmeleri gerekecek.