Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, sağlıkta, sigorta sektörünün motivasyonunun yüksek olduğunu ve kamu üzerindeki sağlık finansmanı yükünden pay alamaya hazır olduklarını belirterek, “Bu bağlamda bireysel emeklilik sistemi ürünleriyle birlikte sağlık sigortası satılabilir. Şehir Hastaneleri ile sigorta şirketlerinin entegre hizmet modeliyle çalışmaları halinde, başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm paydaşlara azami fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, salgında, sigorta sektörünün özellikle sağlık sigortalarında iyi bir sınav verdiğini söyledi. Şencan, salgının, sağlık sigortalarının artık lüks değil zorunluluk olduğunu gösterdiğini belirterek, aynı zamanda da sigorta sektörünün sağlık sigortalarında hem istekli hem de hazır olduğunu da gösterdiğini kaydetti.
BES İle Sağlık Birlikte Satılabilir
Türkiye’nin sağlık harcamalarının 187 milyar lira olduğunu ve Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 4,3’ne geldiğini ifade eden Şencan, bunun yüzde 78’inin kamu, yüzde 5’inin sigortalar tarafından karşılandığını, yüzde 17’sini de vatandaşların kendisinin ödediğini kaydederek, “Bu da şunu gösteriyor, sağlıkla ilgili gidilecek çok yol var. Bu gelişmeler doğrultusunda sektör verileri pandemi sürecinin yanı sıra pandemi sonrasında da sağlık branşının öne çıkacağına işaret ediyor. Bu bağlamda bireysel emeklilik sistemi ürünleriyle birlikte sağlık sigortası ürünlerinin birlikte satılabilmesi ya da sağlık poliçesi satın alan bireylere ya da işverenlere vergi teşviki sağlanması gibi gelişim alanları görüyoruz. Ayrıca ülkemiz için çok önemli yatırımlar olan Şehir Hastaneleri ile sigorta şirketlerinin entegre hizmet modeliyle çalışmaları halinde, başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm paydaşlara azami fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Sigorta Sektörü Olarak Motivasyonumuz Çok Yüksek
Mehmet Şencan, kovid-19 salgınının, herkese birinci önceliğin sağlık olduğunu yeniden hatırlattığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dolayısıyla, sağlık sigortalarına yönelik ilgi arttı. Diğer yandan, özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamında kovid-19 tedavisinin karşılanması konusunda sektör birlik gösterdi. 2019 yılında 8 milyar lira civarında olan sağlık branşı sektör prim üretimi 2020 yılında yüzde 21 artarak 10 milyar liraya ulaştı. Daha uygun primli alternatif olan tamamlayıcı sağlık sigortası üretimindeki yüzde 52’lik artışın da bu değişimde önemli bir payı bulunuyor. Sigorta sektörü olarak motivasyonumuz çok yüksek ve kamu üzerindeki sağlık finansmanı yükünden pay alamaya hazır olduğumuzu düşünüyoruz. Nitekim kovid-19 pandemisi boyunca 35 bin dosya açıldı ve sektörümüz yaklaşım 230 milyon lira civarında bir tazminat yükünü üstlendi.”
Pandemiyle Sağlıkta Dijitalleşme Daha Fazla Konuşuluyor
Mehmet Şencan, pandemi ile birlikte dijitalleşmenin sağlık alanında çok daha fazla konuşulmaya başlandığına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık gelişen teknoloji ile birlikte nabız ve ateş ölçüp, bu bilgileri ileten sistemlerden, rehabilitasyon amaçlı kullanılan giysilerden, alzheimer hastaları için geliştirilen hatırlatıcı gözlüklerden ve diyabet hastalarına belirli zamanlarda insülin enjekte edebilen sistemlerden bahsediyoruz. Giyilebilir çoğu teknoloji hayatımıza girmeye başladı. Hatta yakın gelecekte çok daha fazla yer edinecekler. Genel sağlık durumu izleme, tanı koyma, tedavi etmenin yanı sıra, sigortacılık açısından veri toplama anlamında da çok değerli bu teknoloji. Sağlık ve teknoloji birleştikçe, dijitalleşme ile büyük datayı ortaya koyacak. Kişinin spor performansını, günlük su tüketimini, yeme içme durumunu ve nabzını ölçen akıllı telefon ve saatler yanında, yakın gelecekte daha fazlasını ölçebilecek giyilebilir teknolojiler ortaya çıkacak. Bunların sayesinde anlık uyarı sistemleri de gündeme gelecek ve sağlıkta çok hızlı müdahale olanakları da yakalanabilecek.”