6 Şubat depreminin yıldönümünde deprem bölgesini ziyaret eden Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren ile DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve önümüzdeki dönemde DASK’taki yenilikler hakkında açıklamalar yaptılar. Eren, “Önümüzdeki günlerde sigorta şirketlerine ve acentelere ciddi bir denetim getireceğiz; özellikle metrekare konusunda, doğru poliçelerin yapılması hususunda ve doğru bilgilerin girilmesi hususunda” dedi.
AYTAÇ NALLAR/ANTAKYA
Bunun dışında da acentelerimize, sigorta şirketlerimize yazdığımız yazılarla ciddi bir denetim getireceğiz; özellikle metrekare konusunda, doğru poliçelerin yapılması hususunda ve doğru bilgilerin girilmesi hususunda.
6 Şubat depreminin yıldönümünde DASK, deprem bölgesini ziyaret etti. Kahramanmaraş, ardından da Antakya’yı ziyaret eden Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren ve DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve önümüzdeki dönemde DASK’taki yenilikler hakkında açıklamalar yaptılar.
Selva Eren, DASK’ın 2000 yılında kurulduğunu, 2023’teki Kahramanmaraş depremine gelene kadarki depremlerde 114 bin hasar dosyası için ödeme yapıldığını, yaklaşık ödenen tutarın da 1,5 milyar TL olduğunu belirterek, sadece Kahramanmaraş depreminde 600 bin dosya için 35 milyar TL ödendiğini söyledi. Eren, bu ödemenin de 4 ay gibi kısa bir sürede yapıldığını ifade ederek, “Yeni Zelanda’da bir örneği var, yedi sene sürdü hasarları ödemeleri. Kötü örnekleri biz örnek kabul etmemeliyiz. Bizden beklenen buydu otorite tarafından, biz de bunu gerçekleştirdik” dedi.
DASK’TA BEYAN DÖNEMİ BİTİYOR
Selva Eren, depremde konutların düşük metrekare gösterilerek, sigortalanmasının kendilerini üzdüğünü kaydederek, “Bununla ilgili çok güzel bir adım attık ve bu ay içerisinde acentelerimizin önüne otomatik olarak 2014 sonrasında yapılan tüm binaların gerçek metrekareleri düşecek. Artık beyan esaslı olmayacak. Yani 2014 sonrası binalar ekranlara gelecek ve acenteler de usullere uygun olarak sigorta yapacak. Bunun altyapısı, yazılımı tamamlandı. Bu ay içinde de devreye alıyoruz. Neden 2014 öncesi? Bu bizden kaynaklanmayan, verilerin şu anda dijital olmamasından kaynaklanan bir durum. Onun da farklı çözümlerine bakıyor olacağız. Ama 2014 sonrasındaki binalar zaten bizim portföyümüzün yüzde 55’ini oluşturuyor” şeklinde konuştu.
TEMİNATI ARTIRDIK, ENFLASYON KORUMASI GETİRDİK
Eren, deprem sonrasında vatandaşlardan ‘DASK daha fazla ödesin’ şikayetleri aldıklarına da değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Metrekare fiyatımızı 2024 başından itibaren 3 bin liradan 6 bin liraya çıkardık. Yüz metrekarelik bir evde artık bir hasar anında vatandaşımız 600 yüz bin TL gibi bir ödeme alacak. En yüksek de 1,2 milyon TL alacak. Vatandaşlarımız metrekare fiyatı 9 bin olsun, 12 bin olsun diyorlar. Biz de bunu arzu ediyoruz, bunu da yapabiliriz. Teminatları artırmak bir reasürans maliyeti gerektiriyor. Bu da vatandaşlarımıza ek bir maliyet demek. Bunun dışında vatandaşlarımız tabii ki konut poliçesi de alıyorlar. Biz bu rakamı yukarıya çıkardığımızda, sigorta şirketlerimiz konut poliçeleri satmakta zorlanacak. Buna ek olarak enflasyon klozu getirdik. Bu da çok önemli bir adımdı. Ocak öncesinde yaşayan poliçesi olan vatandaşlarımızın hala poliçesi devam ediyorsa zeyil yaptırarak, ek bir prim ödeyerek teminatını arttırmalarını söylüyoruz. Ama vatandaşımızın poliçesi 1 Ocak 2024 sonrası ise yeni teminat rakamları üzerinden alıyor olacaklar. Diyelim ki, Ocak ayında poliçesini vatandaşımız yaptırdı, Şubat ayında da bir hasar oldu. Bir önceki aya dönüp, enflasyona bakıyoruz. Eğer enflasyon yüzde 10 ise, Ocak ayında poliçesini yaptırdığında 100 metrekarelik bir evde hasarı 600 bin TL ise vatandaşımıza 660 bin TL ödüyoruz. Her ay bir önceki ayın enflasyonuna bakarak, hasarın olduğu ay buna eklenerek devam ediyor olacak.”
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ KURUYORUZ
Selva Eren, DASK olarak, bölge müdürlükleri kuracaklarını da açıklayarak, bu konuda da şunları söyledi:
“Bölge müdürlükleri ile kastım, bir deprem anında vatandaşlarla iletişimde olacak, acentelerimizi koordine ve organize edecek, doğru bilgilendirme yapacak bir yapı kuruyoruz. Cuma günü Bursa’da ilk protokolümüzü imzalayacağız. Orada bir yerleşkemiz olacak. Deprem bölgemizde yaklaşık 11 tane ofisimiz olacak. Bu ofislerimizi açmadan önce de kurmuş olduğumuz insan kaynakları ekibimiz şu anda bölgede elektrik idarelerinden tutun da kamunun birçok kuruluşunu, tapu dairelerini ziyaret ederek; yapmaları gereken ve yapmamaları gereken şeyler yönünde net bir şekilde uyarıyorlar. Bunun dışında da acentelerimize, sigorta şirketlerimize yazdığımız yazılarla ciddi bir denetim getireceğiz; özellikle metrekare konusunda, doğru poliçelerin yapılması hususunda ve doğru bilgilerin girilmesi hususunda. Bunu neden yapıyoruz? Keşke demeseydik, keşkeler olmasın diye yapacağız. Bölge müdürlüklerimizde hızlıca bu yılın sonuna kadar bitirmiş olacağız.”
TURGUT: YARGI KARARLARINI BEKLİYORUZ
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depremde 670 bin konuttan hasar ihbarı geldiğini, 35 milyar TL hasar ödendiğini, ödemelerin de yüzde 98’inin bittiğini belirterek, toplam tazminatın yüzde 40’ının Antakya’da ödendiğini söyledi.
Erdal Turgut, deprem sonrası çok tartışılan zeyilname konusuna da değinerek, “Sigorta mantığına göre değer artışından yararlanmak için zeyilname gerekiyor. Zeyilname gereksiz olduğuna dair bazı iddialar yer aldı. Bunlar şu anda yargıya intikal etmiş durumda. Biz bunun sonuçlarına göre zaten kesinlikle gerekli ödemeleri ya da gerekli tedbirleri alacağız. Vatandaşlarımızın bu konuda endişe etmelerine gerek yok, hak arayışı için farklı yollara başvurmaya da gerek yok. Dolayısıyla bu yönde bir takdir olursa mahkemeden, Yargıtay’dan biz zaten sigortalarımıza gerekli ödemeleri ilaveten de yapacağız” dedi.