AXA Türkiye Teknik Başkanı Barış Altın, siber saldırılar ve siber sigortalar hakkında açıklamalarda bulundu. Altın, finans, sağlık gibi saldırılara en maruz kalan sektörlerin korumaları daha çok talep ettiğini söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
AXA Türkiye Teknik Başkanı Barış Altın, kurumların yoğun şekilde siber saldırılara karşı sigorta yaptırdığını söyledi. Altın, dünya çapındaki siber saldırıların yüzde 14’ünün Türkiye’de yapıldığını ve bunların kurumlara yönelik saldırılar olduğunu belirterek, “Sağlık sektörü, finans sektörü çok etkileniyor. Saldırılara en maruz kalan sektörler bu korumaları daha çok talep ediyorlar ve bu alanda daha fazla gelişiyor sigorta ürünleri” dedi. Barış Altın, siber sigortalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Siber sigortada ihtiyaca göre ürünlerin dizayn edildiğini, en çok zararın veri kaybolmasında olduğunu ifade eden Altın, “Birincisi, kendi verinizin kaybolması, bir de müşterilerinizin verilerinin kaybolması ki bu üçüncü taraf zarar demektir ve sonuçları büyük olabiliyor. Bizim bugün elimizde olan ürünlerle sunabildiğimiz korumalar; verinin geri kazanılması, bunun kurtarılması, hukuki işlemlerle ilgili finansal destek verilmesi, fidye alınması durumunda bunun belli bir noktaya kadar karşılanması şeklinde. İş durması tabii ki burada çok önemli. Çünkü bazı saldırılar işinizin durmasına kadar getirebiliyor. Buralarda oluşacak kar kayıplarınızın tazmini gibi genel anlamda finansal sürdürülebilirliğin sağlanması açısından gerekli olan finansal desteği verilmesi şeklinde oluşan maddi kaybı kapatıyoruz” şeklinde konuştu.
AMACIMIZ ÖNLEYİCİ FAALİYET
Altın, siber saldırı sonrası zararın sigortadan karşılandığını ancak sigorta öncesinde bir değerlendirme yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“İlk başta risk mühendisliği aktivitemiz var. Bir ön çalışma yapılıyor, sistemin nerelerde açıkları var, bunlar tespit ediliyor; önce bu açıklar kapatılmaya çalışılıyor. Çok basit bir şekilde bir virüs koruma programı, bir dark web taraması gibi belli ön çalışmalar yapılıyor. Riskin önü kesiliyor ama bunlardan da aşarsa artık teminatlar devreye giriyor. Ama ilk başında amacımız önleyici faaliyetler.”
EN ÇOK KARŞILAŞILAN KREDİ KARTI SAHTECİLİĞİ
Bireylere yönelik siber sigortaların henüz gelişmediğini, bireysel tarafta daha çok önleyici asistans hizmetleri verildiğini belirten Altın, bu konuda da şunları söyledi:
“Örneğin, sizin kimlik numaranız, kredi kartı numaranız düzenli bir şekilde dark web denilen ortamda arattırılıyor. Eğer buralarda bir iz varsa buna karşı önlem alınması sağlanıyor. Bir önleyici faaliyet aslında. Ya da sizin kullandığınız makinelerin korumaları gözden geçiriliyor ama şu anda henüz bireysel tarafta tazminat aşamasına geçmiş durumda değiliz. Çünkü en çok karşılaşılan kredi kartı sahteciliği. Burada bankalar çok aktif rol oynuyor. Tazminat ödemesi şeklinde çözümler hem Avrupa’da hem Türkiye’de çok sınırlı sayıda. Dolayısıyla şu anda önleme tarafındayız, bireyselde.”