Allianz Risk Barometresi 2022’nin sonuçları açıklandı. Ankete göre, siber riskler, iş kesintileri ve doğal afetler, 2022’de küresel olarak en büyük üç iş risk. Pandemi salgını şirketler için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor, ancak ikinci sıradan dördüncü sıraya düşüyor.
Siber tehlikeler, en büyük küresel iş riski olarak Covid-19’u ve tedarik zinciri sorununu geride bıraktı. Allianz Risk Barometresi 2022’nin sonuçları açıklandı. Ankete göre, siber riskler, iş kesintileri ve doğal afetler, 2022’de küresel olarak en büyük üç iş risk. Rapora göre, şirketlerin çoğu daha az endişeli olduğundan ve gelecekteki salgınlar için yeterince hazırlıklı olduklarından, pandemi salgını ikinci sıradan dördüncü sıraya düşüyor. Aşırı hava olayları ve geçiş riskleri arttıkça, doğal afetler ve iklim değişikliği yıllık sıralamalarda önemli ölçüde yükseliyor.
Allianz Risk Barometresine göre, 2022’de küresel olarak şirketler için en büyük endişe siber tehlikeler. Fidye yazılımı saldırıları, veri ihlalleri veya büyük BT kesintileri, şirketleri geçen yıl büyük ölçüde etkileyen iş ve tedarik zinciri kesintileri, doğal afetler veya Covid-19 pandemisinden daha fazla endişelendiriyor. Allianz Global Corporate & Specialty’nin (AGCS) yıllık anketi, 89 ülke ve bölgede CEO’lar, risk yöneticileri, brokerler ve sigorta uzmanları dahil olmak üzere 2.650 uzmanın görüşlerini içeriyor.
PANDEMİ RİSKİ GERİLİYOR
Siber olaylar, anket tarihinde yalnızca ikinci kez Allianz Risk Barometresi’nin zirvesinde (yanıtların %44’ü), iş kesintisi ikinci sırada (%42) ve doğal afetler 2021’de altıncı sıradayken (%25) üçüncü sırada yer alıyor. İklim değişikliği şimdiye kadarki en yüksek altıncı sıraya yükselirken pandemi salgını dördüncü sıraya (%22) düşüyor.
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS ) CEO’su Joachim Mueller, Allianz Risk Barometresi 2022, hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor:
“İş kesintisi muhtemelen 2022’de temel risk teması olmaya devam edecek. Çoğu şirket için en büyük korku, ürünlerini üretememek veya hizmetlerini sunamamaktır. 2021, çeşitli tetikleyicilerin neden olduğu benzeri görülmemiş düzeyde aksamalara sahne oldu. Siber saldırılar, iklim değişikliğiyle ilgili birçok hava olayının tedarik zinciri üzerindeki etkisinin yanı sıra pandemi ile ilgili üretim sorunları ve nakliye darboğazları ortalığı kasıp kavurdu. Bu yıl, Covid-19 ile ilgili daha fazla sorun göz ardı edilemese de durumun kademeli olarak hafifletilmesini vaat ediyor. İş kesintilerinin birçok nedenine karşı dayanıklılık oluşturmak, şirketler için giderek artan bir rekabet avantajı haline geliyor.”
ALLİANZ RİSK BAROMETRESİNE GÖRE RİSKLER
Siber olaylar, ankete katılan çoğu ülkede ilk üç tehlike arasında yer alıyor. Ana itici güç, ankete katılanlar tarafından (%57) önümüzdeki yıl için en büyük siber tehdit olarak onaylanan fidye yazılımı saldırılarındaki son artış.
İş kesintisi (BI), en çok ilgili risk olarak ikinci sırada yer alıyor. Yaygın bozulmaların yaşandığı bir yılda, modern tedarik zincirlerindeki ve üretim ağlarındaki güvenlik açıklarının boyutu her zamankinden daha açık.
Pandemi salgını şirketler için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor, ancak ikinci sıradan dördüncü sıraya düşüyor. Covid-19 krizi birçok endüstride ekonomik görünümü gölgelemeye devam ederken, cesaret verici bir şekilde, işletmeler iyi uyum sağladıklarını hissediyorlar. Ankete katılanların çoğunluğu (%80) gelecekteki bir olay için yeterince veya iyi hazırlanmış olduklarını düşünüyor.
Doğal afetler ve iklim değişikliği ankette üçüncü ve altıncı sırada yer alıyor. Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor. 2021 için, küresel sigortalı felaket kayıpları 100 milyar doları aşarak dördüncü en yüksek yıl oldu. Allianz Risk Barometresi katılımcıları en çok kurumsal mülke zarar veren iklim değişikliğiyle ilgili hava olaylarından endişe duyuyor (%57), bunu BI ve tedarik zinciri etkisi (%41) izliyor. Bununla birlikte, işletmelerinin düşük karbon ekonomisine geçişini yönetme (%36), karmaşık düzenleme ve raporlama gerekliliklerini yerine getirme ve iklim değişikliğine karşı yeterince önlem almama (%34) nedeniyle olası dava risklerinden kaçınma konusunda da endişe duyuyorlar.
DÜNYADA ÜLKELERE GÖRE EN ÖNEMLİ ENDİŞELER