SEDDK, Sigorta Tahkim Komisyonu’ndaki parasal sınırların artırılması için tebliğ yayımladı. Yeni tebliğe göre; Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu yapılan 15.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesin sayılacak. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 238 bin 730 TL’nin üzerindeki hakem kararları için temyize gidilebilecek.
Sigortacılık Tahkim Komisyonu’na yapılan uyuşmazlık başvuruları için limitler artırıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Sigorta Tahkim Komisyonu’ndaki parasal sınırların artırılması için tebliğ yayımladı.
Yeni tebliğe göre; Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu yapılan 15.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesin sayılacak. 15.000 TL ve üzeri uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde itiraz edilebilecek. Düzenleme öncesi bu tutar 8.000 TL’ydi.
238 BİN TL ÜZERİ TEMYİZ YOLU AÇIK
Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 238.730 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen hakem kararları için temyize gidilebilecek. Yeni düzenleme öncesi ise bu tutar 107.000 TL’ydi.
Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 50.000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında heyet teşekkülü zorunlu olacak. Düzenleme öncesi bu tutar da 24.000 TL’ydi.
Yeni düzenleme 28 Şubat tarihi itibariyle uygulamaya geçti.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU HAKKINDA
Sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler, üye sigorta kuruluşlarıyla yaşadıkları sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için Komisyona başvurabiliyor. Bu kapsamda sigorta sözleşmesinden doğan bir uyuşmazlığa istinaden üye sigorta kuruluşuna başvurmuş ancak talebi karşılanmamış olan sigortalı sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesi ile menfaattar olarak belirlenmiş gerçek ve tüzel kişilerin Komisyona başvuru yapmaları mümkün. Ancak başvurunun Komisyon tarafından ele alınabilmesi için uyuşmazlığın mahkemeye, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkime intikal etmiş olmaması gerekiyor.