Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelik sonrası SEDDK’dan da açıklama geldi. Trafik Sigortası Yol Haritası kapsamında Sigorta Tahkim Yönetmeliği’nde de revizyona gidildiğine değinilen açıklamada, düzenleme ile usulsüz başvuruların önüne geçilmesi ve maliyet azaltıcı tedbir alınmasının amaçlandığı vurgulandı. Açıklamada, hakemlerin üzerindeki mevcuttaki aşırı iş yükünün azaltılması ve yargılama kalitesinin artırılması amacıyla yönetmelikte düzenleme yapıldığına da dikkat çekildi.
Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelikle kimlerin sigorta hakemi olacağı ve Sigorta Tahkim Komisyonu’nun işleyişinde değişikliğe gidildi.
Yönetmelikle, sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin ilk inceleme raportör tarafından yerine getirilecek. İtiraz hakem heyetine intikal etmiş dosyalar üzerindeki ilk inceleme itiraz yetkilisi tarafından yerine getirilecek. Ancak Raportör ve itiraz yetkilisi uyuşmazlığın esasına dair karar veremeyecek. Raportörler ve itiraz yetkilileri, incelemelerini on beş gün içinde tamamlamak zorunda. Raportörler hayat ve hayat dışı sigorta gruplarından sadece birinde faaliyet gösterecek.
Hakem ihtiyacının karşılanması amacıyla, uyuşmazlıkların sayısını ve türünü dikkate alarak gerekli şartları taşıyan hakemleri hayat ve hayat dışı grupları arasında aktarmaya ve en az 10 yıl sigorta hakemliği yapmış olanlar arasından deneyim ve uzmanlık alanı gibi kriterlere göre seçilecek kişileri itiraz hakemliği listesine geçirmeye Komisyonun talebiyle Kurum yetkili olacak. Buna ilişkin usul ve esaslar Kurum onayıyla Komisyon tarafından belirlenecek.
BİR AYDA 70 UYUŞMAZLIK DOSYASI
Deneyim şartlarını taşımak kaydıyla; en az 6 ay süreyle görev yapmış olan Kurul başkan ve üyeleri ile Yargıtay Büyük Genel Kurulunun iş bölümü kararına göre taraflardan biri sigorta şirketi olan ve sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözmekle görevli daireleri ile iş kazaları ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat ve rücu davalarında sigorta şirketinin de taraf olduğu uyuşmazlıkları çözmekle görevli dairelerinde de en az 6 ay süreyle görev yapmış olan başkan ve üye hakimler Komisyona müracaatlarına istinaden itiraz hakemi olarak listeye doğrudan kaydedilecek.
Yönetmeliğe göre, tek ve heyet koordinatörü hakemlere bir ayda en fazla yetmiş adet uyuşmazlık dosyası atanacak. Komisyona yapılan yüksek başvuru sayısına istinaden bu adetten daha fazla atama yapılması gerekmesi halinde Komisyon keyfiyeti Kuruma bildirerek atama yapabilecek. Dönemsel ve arızi nedenlere bağlı durumlar hariç, altışar aylık periyotlar itibarıyla atanan dosya sayısının belirlenen adedin üzerinde gerçekleşmesi halinde Kurum gerekli sayıda yeni hakemi listeye eklemek için hakemlik sınavı açabilecek.
SEDDK’DAN AÇIKLAMA GELDİ
Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanması sonrasında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK), açıklama yapıldı.
Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı 27 milyon araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında, artan maliyetlerin etkin yönetimini sağlamayı teminen SEDDK tarafından devreye alınan Trafik Sigortası Yol Haritası kapsamında Sigorta Tahkim Yönetmeliği’nde de revizyona gidildiğine değinilen açıklamada, “Bilindiği üzere sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla faaliyette bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu, alternatif yargı yolu olması hasebiyle adalet sisteminin yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından uygulanacak bu yönetmelikte birçok alanda değişiklik yapılmıştır” denildi.
HAKEMLERİN ÜZERİNDEKİ YÜK HAFİFLEYECEK
Bu kapsamda başta hakemlerin üzerindeki mevcuttaki aşırı iş yükünün azaltılması ve yargılama kalitesinin artırılması amacıyla yönetmelikte düzenleme yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“İlaveten, hakemlik sınavına girebilecekler yeniden tanımlanarak, sigortacılık mesleğinin temel fonksiyonlarından olan aktüerya, risk kabul, teknik muhasebe ile reasürans alanları sigortacılık deneyimine dahil edilmiş ve hakem adayı tabanı genişletilmiştir. Ayrıca son yıllarda hızla artan dosya yoğunluğu hasebiyle itiraz hakemlerinin sayısının artırılması için genişletici önlemler alınmıştır. Bu kapsamda itiraz hakemi olarak görev yapacakların sigorta hakemleri arasından seçilmesine de olanak sağlanmıştır.”
BAŞVURU ÜCRETİNİN YARISI İADE
Açıklamada, kamu hizmetlerinin dijitalleşmesi kapsamında, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun başvuru aşamasından karar aşamasına kadar elektronik ortamda yürütülmesine imkân sağlanarak operasyonel verimlilik öngörüldüğüne de dikkat çekilerek, “Yapılan değişiklikle itiraz yetkilisinin nitelikleri yeniden tanımlanmış olup itiraz hakem heyetine usulüne uygun yapılmayan başvurularda, başvuru ücretinin yarısının iade edilmesi hüküm altına alınarak usulsüz başvuruların önüne geçilmesi ve maliyet azaltıcı tedbir alınması amaçlanmıştır” denildi.
İLAVE TEDBİRLER ALINACAK
Uyuşmazlıkların çözümü için görev alan hakemlerin önemli mazeretlerinin bulunması durumunda dosya bakma zorunluluklarını durdurabilmelerine olanak sağlandığının da belirtildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Mücbir nedenler ve diğer önemli mazeretler nedeni ile dosya kabulü yapamayan hakemlerin, takip edildiği listenin belirli periyodlarla gözden geçirilmesi kararlaştırılmıştır. Hakem listesinden silinme halinde sonuçlanmayan başvurular için izlenecek yol belirlenmiş, bu konudaki düzenleme, Kanunun 30. maddesinin on iki ve on beşinci fıkralarındaki sürelere uygun olarak yeni görevlendirilen hakemler için işin niteliğine uygun şekilde tespiti sağlanmıştır.”
Açıklamada, devreye alınan bu değişikliklerle Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuran sigortalıların iş süreçlerinin daha hızlı, güvenilir ve etkin yürütülmesinin amaçlandığı ifade edilerek, “Önümüzdeki dönemde Trafik Sigortası Yol Haritası kapsamında tahkim sisteminde yapılacak kanuni düzenlemelerle maliyet azaltıcı ilave tedbirler alınacaktır” denildi.