Son yılların popüler ödeme çözümlerinden biri olan e-cüzdanlar ve elektronik para uygulamalarıyla ilgili tüketiciler sorun yaşıyor. E-cüzdan ve elektronik para uygulamaları verilerinde şikayet sayısı 14 bin 705’e yükseldi. Kripto parayla ilgili şikayet artış oranıysa 9 bin 927 oldu. Kullanıcılar en çok sisteme giriş yapamamaktan şikayetçi oldu. Transfer işlemlerinin yavaş olması, paranın hesaba geçmemesi en çok dile getirilen diğer sorunlar olarak öne çıkarken verilere göre geçen yıl ile kıyaslandığında e-cüzdanlarla ilgili şikayetler yüzde 380 arttı.
Özellikle genç jenerasyon tarafından ilgiyle karşılanan e-cüzdanlar, dijitalleşmeyle birlikte cebimizde taşıdığımız cüzdanların yerini alıyor. Ödemelerin ya da para transferlerinin akıllı cihazlar tarafından yapıldığı e-cüzdanlar sayesinde paranızı kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz. Tüm dünyada mobil ödemelerin sadece yüzde 9’u dijital cüzdanlarla gerçekleştiriliyor. Ancak beklentiler ilerleyen dönemde bu oranının her yıl artması yönünde. E-cüzdanların kullanım oranları her geçen yıl artsa da geniş hedef kitlelerinde bu ödeme çözümüne dair güvenlik kaygıları da devam ediyor. Şikayetvar, e-cüzdan ve elektronik para uygulamalarıyla ilgili en çok şikayet edilen konuları derledi.
Şikayet Sayısı 14 Bini Geçti
2020-2021 (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) E-cüzdan ve elektronik para uygulamaları verilerini karşılaştıran Şikayetvar verilerine göre bu sektörle ilgili 2020’de 3 bin 66 olan şikayet sayısı 2021’de yüzde 380 artış göstererek 14 bin 705’e yükseldi. Aynı dönemde kripto parayla ilgili şikayet artış oranıysa 9 bin 927 oldu. Sanal pos ve ödeme uygulamalarındaysa bu oran yüzde 30 düzeyinde gerçekleşti. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre elektronik bankacılık ve para transferi şikayetleri yüzde 6 oranı düşüş gösterdi.
Şikayetlerin Yüze 58’i Çözüldü
E-cüzdan ve elektronik para uygulamaları sektöründe 2021 yılının ilk beş ayında 4 bin 396 şikayet sayısıyla en çok şikayet Nisan ayında gelirken bin 811 şikayet sayısıyla Mayıs şikayetlerin en az geldiği ay oldu. Verilere göre çözüm ve karar verme aracı olan Şikayetvar’da e-cüzdan ve elektronik para uygulamalarıyla ilgili 2020-2021 (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) gelen şikayetlerin yüzde 58’i çözüme kavuştu.
En Çok Nelerden Şikayet Ediliyor?
- Sisteme giriş yapamama.
- Transfer işlemlerinin yavaş olması ve paranın hesaba geçmemesi.
- Sanal kart 3d ile işlem yapılmaması.
- Elektronik bankacılık başvurularında çıkan sorunlar.
- Hesabın askıya alınması, şifre blokesi.
- Elektronik bankacılıkta mobil kullanıcı kilitlenmesi ve çözüm sunulmaması.
- Uygulama ait kart teslimatının yapılmaması veya gecikmesi.
- Havale-EFT yapamama, EFT özelliğinin açılmaması.