Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, üretimin sürekliliği için hem tarım hem sanayi anlamında sigortanın çok önemli olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin sonuçları, özellikle tarımsal üretim için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yaşanan zorlu dönem ve artan afetler karşısında tarım sigortası bir kalkan görevi görüyor” dedi.
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, artan afetler karşısında tarım sigortasının kalkan görevi gördüğünü söyledi. ‘Türkiye Sigorta Sohbetleri’nin 19 Eylül tarihinde Samsun’da düzenlenen panelinde konuşan Atilla Benli, üretimin sürekliliği için hem tarım hem sanayi anlamında sigortanın çok önemli olduğunu vurguladı.
Atilla Benli, salgın ve jeopolitik gerginliklerin dünyanın son iki yılında ciddi ekonomik ve insani krizlerin yaşanmasına neden olduğunu belirterek, ayrıca fırtına, sel, yangın ve don olayları gibi iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin de tüm dünya ülkeleri için büyük zorluklar ve ciddi maliyetler oluşturduğunu kaydetti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMSAL ÜRETİM İÇİN TEHDİT
Benli, “Karadeniz bölgemiz, ülkemizin en çok yağış alan bölgelerinden birisi olarak öne çıkıyor. Yağış ortalamalarına baktığımızda ise Samsun, mevsim normallerinin üzerinde yağış artışı yaşanan şehirlerarasında yer alıyor. Normallerin üzerinde yağış artışı da sel ve heyelan gibi doğal afetlerin riskini artırıyor. İklim değişikliğinin sonuçları, özellikle tarımsal üretim için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yaşanan zorlu dönem ve artan afetler karşısında tarım sigortası bir kalkan görevi görüyor. Türkiye Sigorta olarak büyük önem verdiğimiz tarım sigortalarında yüzde 52’lik pazar payımız ile açık ara sektörün lideri konumunda yer almaktan gurur duyuyoruz” dedi.
SAMSUN’DA BES SAHİPLİĞİ DÜŞÜK
Toplantıda konuşan Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman, Samsun’da gidilebilecek noktanın ve potansiyelin çok daha fazla olduğunu belirterek il genelinde en çok aracı ile temsil edilen sigorta şirketi olduklarını kaydetti. Duman, şunları söyledi: “Toplamda 27 bin civarında işletme olan Samsun‘da, KOBİ’lere ticari paketlerde 3 bin 500 adet poliçe, orta ve büyük işletmelere ise endüstriyel ürünlerimizde toplamda yıllık olarak bin 900 adet yangın branşlarında poliçe düzenliyoruz. Adetsel bazda ve pazar payı anlamında Samsun’daki işletmelerin yüzde 20’sini şirketimiz tarafından sigortalıyoruz. Karadeniz’de balıkçılık faaliyetlerine sigorta güvencesi sunmaya büyük önem veriyoruz. Balıkçı tekneleri üretimimizin önemli bir kısmını Samsun ilimizde düzenliyoruz. Balıkçılığı ve ilimizi desteklemek adına balıkçı tekneleri özelinde poliçeleşme oranımız yüzde 85 olup, olumlu karşılama oranımız ise yüzde 100’dür. Ağustos sonu itibari ile 150 balıkçı teknemiz Türkiye Sigorta güvencesindedir.”
Remzi Duman, BES ile ilgili de bilgi vererek, “Samsun’un sözleşme ve katılımcı sayısı sıralamasında yüzde 2,45 ile Türkiye’de 7. sırada iken, sektörün sürekliliği açısından en önemli veri olan düzenli katkı payı sıralamasında aylık ortalama 458 TL ile 4. sırada yer aldığını görüyoruz. Samsun’un, nüfusa oranla BES sahipliği oranında yüzde 7,67 ile ilk yedi şehir arasında en düşük orana sahip olduğu görülüyor. Bu sonuç, diğer iller ile karşılaştırıldığında BES’in Samsun’da önemli bir potansiyel barındırdığını ve gelişim alanının olduğunu gösteriyor” dedi.