Tasarı Meclis’e gönderildi. 18 yaş altına BES nasıl uygulanacak?

18 yaş altının BES’e girmesine imkan tanıyan kanun tasarısı Meclis’e gönderildi. Tasarıya göre, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’ndaki ‘bireysel emeklilik sistemine fiil ehliyetine sahip kişiler katılabilir’ maddesi iptal edilecek. Uygulamanın detayları ise Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yapacağı alt düzenlemeler ile belirlenecek. Sigorta Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre yeni uygulama kısmi çekiş hakkı düzenlemesi ile birlikte değerlendirilecek. 56 yaşında emeklilik şartı da esnetilecek.

18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) girmesine imkan tanıyan kanun tasarısı Meclis’e sevk edildi. Ekonomik Reformlar Paketi, mart ayında açıklanmış ve reformlar içinde 18 yaş altının BES girmesi de yer almış ve bunun için de kanuni düzenleme yapılması öngörülmüştü. Reform takvimine göre de 18 yaşından küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesini sağlayacak düzenleme, 30 Haziran 2021 tarihine kadar bitmiş olacaktı. Bunun için de kanuni düzenleme yapılacaktı.

Beklenen kanun tasarısı 10 Mayıs’ta Meclis’e sevk edildi. Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi; Meclis gündemine geldi. Düzenlemelerden biri de 18 yaş altının BES’e girmesini kapsıyor.

BES’in Kapsamı Genişletiliyor

Kanun tasarısının gerekçe bölümünde, 18 yaş altındaki kişiler için veli ve vasileri aracılığı ile konut hesabı gibi hesaplar açılarak geleceğe yönelik birikim yapılabildiğine değinilerek, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına birikim yapmak isteyen ebeveynlere çocukları adına BES birikimi yapabilme imkanı tanındığı ve böylece yurt içi tasarrufları artıracak şekilde BES’in kapsamının genişletilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

BES’e Fiil Ehliyetine Sahip Kişiler Katılabilir Maddesi Kalkıyor

Bu çerçevede de Meclis’e gönderilen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi yürürlükten kaldırılacak. O maddede ise “Bireysel emeklilik sistemine fiil ehliyetine sahip kişiler katılabilir” maddesi.

Böylece; Meclis’e gönderilen Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin yasalaşması ile 18 yaş altındaki gençlerin de kendi adlarına BES’e girmesine imkan tanınacak.

Alt Düzenlemeler Yapılacak

Peki, yeni düzenleme ne getiriyor? Bu durum henüz net değil. Keza, Kanun Tasarısı, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’ndaki maddenin iptalini öngörüyor. Uygulamanın detayları ise Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yapacağı alt düzenlemeler ile belirlenecek.

Edinilen bilgiye göre de 18 yaş altının BES’e girmesi, kısmi çekiş hakkı düzenlemesi ile birlikte değerlendirilecek. Düzenlemede 56 yaşında emeklilik uygulaması gibi şartlar 18 yaş altı için farklılaşacak.

Yine edinilen bilgiye göre 18 yaş altının sisteme girmesi için yüzde 25’lik devlet katkısından daha yüksek bir katkının olması da ihtimal dahilinde. Bunun kararını ise yasa çıktıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı verecek. İlgili çevreler daha yüksek katkının şimdilik pek mümkün olmadığını belirtseler de hem sisteme girişi cazip kılmak ham de sistemde uzun süre kalınması sağlamak için yüksek devlet katkısı seçeneği de masada duruyor.