Muğla’daki yangının Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit etmesi, termik santrallerin sigortasını gündeme getirdi. Sigortacılar, tüm santrallerin geniş sigorta korumasına sahip olduğunu belirterek, Kemerköy’de ciddi hasar olmadığını ancak Rize’deki selde bölgedeki santralin zarar gördüğünü söylüyor.
Muğla Milas’taki orman yangınının Kemerköy Termik Santrali’ni de tehdit etmesi, akıllara termik santrallerin güvenliği sorusunu getirdi. Sadece Muğla’daki yangın Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit etmedi, Rize ve Artvin’de yaşanan sel felaketi Rize’deki hidroelektrik santraline de zarar verdi. Peki, termik santraller sigortalı mı, sigorta neleri kapsıyor, daha da önemlisi termik santralde meydana gelen bir olaydan dolayı çevreye vereceği zararlar sigorta kapsamında mı?
Termik santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Türkiye’de 60’a yakın termik santral bulunuyor, yenileri de inşa ediliyor. Enerji üretimi açısından termik santrallerin önemi büyük. Mesela, Kemerköy Termik Santrali, elektrik ihtiyacının yüzde 2’sini karşılıyor. Termik santraller için en büyük risk yangın. Yangının patlamaya neden olmaması için de santralin kullandığı yakıtlar santralin bulunduğu alandan uzaklaştırılıyor. Bu durumda da santralde patlama meydana gelmiyor ve çevreye verilecek risk en aza iniyor. Ancak bu sefer de en büyük risk, santralin faaliyetini durdurması. Bu durumda da bölgede ciddi elektrik sorunları yaşanıyor.
En Büyük Risk Yangın
Konunun sigorta boyutuna gelindiğinde ise termikten rüzgar santralline, güneş enerji santraline kadar tüm santraller sigorta kapsamında. Sigorta olmadan santraller faaliyet gösteremiyor. Sigortacılar, santrallerin yangın, patlama, sel, deprem gibi tüm afetlere karşı sigortalı olduğunu, başta yangın sigortası olmak üzere; makine kırılması, elektronik cihaz, kar kaybı, iş durması gibi tüm sigortalarının yapıldığını söylüyor. Sigortacılar, ayrıca santralde meydana gelebilecek bir patlama sonucu bölgedeki konutlara, üçüncü şahıslara gelebilecek zararların da sigorta kapsamında olduğuna dikkat çekiyorlar.
Sel Zarar Verdi
Sigortacılar, güneş enerji santrallerinin megavat başına ortalama 1.2 milyon avro, rüzgar elektrik santrallerinin türbin başına 3 milyon dolar ortalama sigorta bedeli ile sigortalandığını da belirterek, termik ve hidroelektrik santrallerinin ise türlerine göre sigorta bedellerinin değiştiğini vurguluyorlar.
Sigortacılar, Muğla’da, orman yangınını tehdit ettiği Kemerköy Termik Santrali’nde ise henüz hasar tespit çalışmalarının başlamadığını ancak ilk incelemelere göre ciddi bir hasar olmadığını ifade ederek, ancak 15 Temmuz’da Rize’de meydana gelen selde, Pilihoz deresinin taşması sonucu Ayvasıl Hidroelektrik Santralinde hasar meydana geldiğine dikkat çekiyorlar.
Hürriyet Gazetesi/Sigortalı Yaşam Sayfası