Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2025 sayısını yayımladı. Raporda, olası depremler göz önüne alındığında, afet öncelikli kentsel dönüşümün ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Afet öncelikli kentsel dönüşümün ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekiyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2025 sayısını yayımladı.
Rapora göre, 2024 yılında gayrimenkul sektörü büyüme eğilimini sürdürmekle birlikte, konut satışlarında düşüş ve finansman zorlukları gibi sorunlar sektörün büyümesini sınırlandırdı. Deprem bölgesinin yeniden imarı ve depreme dayanıklı yapı stokuna olan ihtiyaç ile ivme kazanan kentsel dönüşüm projeleri ile artan talep konut satış rakamlarında da görüldü.
Raporda, Türkiye’nin yıllık yeni konut ihtiyacının yaklaşık 800 bin ile 1 milyon arasında değişiklik gösterdiği, bu rakamlara deprem sonrası yaklaşık 650 bin yeni konutun eklendiği belirtilerek, “Bununla birlikte, yaklaşık 6-7 milyon konutun riskli olduğu ve yenilenmesi gerektiği belirtilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yıllık ortalama 50 bin olan konut ihale sayısını 2023 yılında 162 bin 61’e, 2024 yılında ise 205 bin 729 konuta çıkarmış, ancak kuruluşundan bugüne kadar geçen yirmi yılı aşkın sürede toplamda 1 milyon 495 bin 526 konut inşa etmiştir” denildi.
Tüm odağın deprem bölgesindeki konutların inşasına yoğunlaştırılacağı düşünüldüğünde, önümüzdeki dönemde yeni konut arzı sorununun devam edeceğinin vurgulandığı raporda şu görüşlere yer verildi:
“Özellikle deprem uzmanlarınca yaklaştığı sıklıkla dile getirilen olası depremler göz önüne alındığında, afet öncelikli kentsel dönüşümün ivedilikle gerçekleştirilmesi elzem bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İhtiyaç duyulan dönüşüm için devlet tarafından arsa maliyetlerini düşürecek adımların atılması, finansman kolaylığı ve sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısı ile ilgili köklü reformların yapılması beklenmektedir.”