NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, 2020’de, emeklilik fonlarının getirisinin yüksek olduğunu, kişilerin salgın döneminde tasarrufun önemini de anladığını belirterek, bu iki nedenden dolayı bireysel emeklilik sistemi açısından 2020’nin iyi bir yıl olduğunu kaydetti.
NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, paraya ihtiyaç duyulduğunda ilk başvurulan kaynaklardan birinin artık BES olmadığını söyledi. Özdağ, 2020’nin, BES açısından iyi bir yıl olduğunu belirterek, gönüllü BES tarafından senenin 6,9 milyon kişiyle kapatıldığını kaydetti.
Salgın nedeniyle kişilerin emeklilik sistemine girişlerini ertelediklerini buna karşın çıkışlarda da azalma olduğunu ifade eden Özdağ, “Bunun da iki nedeni var. Birincisi, emeklilik fonları getiri anlamında iyi bir sene geçirdi. İkincisi ve daha önemlisi, kişiler salgın döneminde tasarrufun öneminin farkına vardılar. Tasarruf yapmanın en kolay yolu da bireysel emeklilik sistemi. Buradan da çıkmayı düşünmediler. Daha önceki senelerde biraz daha paraya ihtiyaç olduğunda ilk BES’e başvurulurdu, şimdi paraya ihtiyaç olduğunda artık ilk başvurulan kaynaklardan biri BES değil” dedi.
Altın Fonu En Büyük Paya Sahip
Emeklilik fonlarının getirilerine de değinen Kerem Özdağ, ucuz ve en iyi yönetilen fonların, emeklilik fonları olduğunu vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“2010’lara kadar kişiler genellikle borçlanma araçlarına yönelik fonları tercih ederlerdi, birkaç yıldır altın fonuna yöneliş var. Altın fonu, en büyük fon payına sahip oldu. Getirisi de çoğalınca, kişiler karşılığını aldı. 2020’de kişiler, piyasaya bakarak, piyasayı biraz daha okumaya çalışarak fon tercihlerini değiştirdiler. Senede birkaç kez değişiklik yapmak piyasadaki beklentilere göre çok güzel kazandırır. Özetlersek, emeklilik fonları her sene iyi yönetiliyor ama geçen sene daha çok kişiye iyi getiri sağladı diyebiliriz.”
Katılım Fonlarında Yüksek Getiri
Kerem Özdağ, 2020’de altın fonunun yüzde 55’ler civarında yüksek bir getiri sağladığına da dikkat çekerek, “Dövizin artışı nedeniyle kamu dış borçlanma fonlarının yüzde 30-35 getirisi oldu. Tabi bu getiriler katılımcıdan katılımcıya, şirketten şirkete değişir; bir-iki puanlık oynamalar olabilir. Geçen sene hisse senedi piyasası da yüzde 30’un üzerinde getiri sağladı. Para piyasası fonları da kötü değildi, yüzde 10’lar civarında getirisi oldu. Hisse senetlerindeki artışın yüksek olması katılım fonlarının da yüksek getiri sağlamasına neden oldu. Toplamda ağırlıklı ortalama alırsak, yani fonları tamamen tek bir fonmuş gibi alırsak, BES, yüzde 25 civarı bir getiri sağladı” şeklinde konuştu.
Otomatik Katılımda Getiriler Yüksek Oldu
Kerem Özdağ, otomatik katılım sistemindeki getiriler hakkında da bilgi verdi. Otomatik BES’te faizli, faizsiz tarafta fark olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Faizsiz tarafta yüzde 16 gibi bir getiri olduğunu görüyoruz. Başlangıç fonları da aynı şekilde yüksek getiri sağladı. Faizli tarafta da yine yüzde 12-13 civarında bir getiri var ama tabii otomatik katılımda değişken fonlar da var. Otomatik katılımın da enflasyon civarında bir getiri sağladığını söyleyebiliriz.”