Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortası ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalar yaptı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, yasalar gereği, inşaat projesinde bina tamamlama sigortası yapılmış olması halinde başkaca teminat aranmayacağını belirterek, “İdareler, belediyeler, projeye ait bina tamamlama sigortasının müteahhit tarafından teslim edilmesinden sonra ayrıca bir banka teminat mektubu ya da bir kefalet senedi gibi başkaca bir teminat aramalarına kanunda gerek olmadığını söylüyor” dedi. Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortası ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalar yaptı.
Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının detayları hakkında bilgi verdi. Proje başladığında, maketten satış ve kentsel dönüşüm projesinde, müteahhidin gerçek kişi ise vefat etmesi, tüzel kişi ise iflas etmesi ya da herhangi bir başka sebeple müteahhitle hak sahipleri arasında yapılan sözleşmede inşaatın yani teslim tarihi olarak gözüken sürede müteahhidin projeyi bitirememesi halinde bina tamamlama sigortasının devreye girdiğini belirten Yaşar, “Bu projeyi bitirerek hak sahiplerine teslim edeceğini ya da bu hak sahiplerinin bankalar üzerinden ödedikleri ücretleri faizi ve vade farkıyla birlikte geri ödeyeceğini hükme bağlayan bir sigorta çeşidi. Üstüne üstlük bu son düzenlenen genel şartlarda şöyle bir madde var; sigorta şirketi, müteahhidin bitiremediği ve bitirip teslim etmek üzere devraldığı projeyi devraldığı tarihten, teslim edeceği tarihe kadar da ayrıca hak sahiplerine kira ödeyeceği hükme bağlanmış” dedi.
VATANDAŞ SİGORTAYI İSTEMELİ
Müteahhidin, banka teminat mektubu alarak, projenin yüzde 6’sı kadar teminatla projeyi başlatabileceğini, ama hak sahipleri açısından bunun doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Yaşar, şunları söyledi:
“Bugün İstanbul’da 300 binden fazla konut sahibinin konutuna erişemediğini dikkate aldığımızda; konut sahibi, hak sahibi, konut alıcısı, konut yatırımcısı olarak kişilerin şunu yapması lazım. Müteahhitten, bina tamamlama sigortasını isteyeyim, böylece benim adıma düzenlenmiş bir teminat senedim olsun. Dolayısıyla benim adıma düzenlenmiş olduğu için bu proje bitirilemezse ben bizzat kendim hak arayışında bulunarak sigorta şirketinden ya projeyi bana bitirip teslim etmesini ya da vade farkıyla birlikte benim ödediğim ücretleri bana ödemesini kendim isteyebileyim. Çünkü benim adıma düzenlenmiş bir teminat senedi var.”
BANKA TEMİNAT MEKTUBU YÜZDE 6’SINI KAPSIYOR
Banka teminat mektuplarını müteahhitlerin belediyelere teslim etiklerini ve onun da projenin sadece yüzde 6’sını kapsadığını vurgulayan Yaşar, “Oysa bina tamamlama sigortası yüzde 100’ünü kapsıyor. Ben bir konut alıcısı olarak, bir konut yatırımcısı olarak projenin yüzde 100’ünün teslimini sigorta şirketinden isteyecek durumdayım. Tüm bu süreçlerde de müteahhit seçimi, projenin analizi, fizibilitenin analizi, mali analizler, hukuki sözleşmeler, projenin devamı süresince saha denetimleri gibi tüm bu konuları da bina tamamlama sigortası ile birlikte sigorta şirketine devretmiş olacağım” şeklinde konuştu.
TAPU DAİRELERİ HARÇ İSTİSNASINI UYGULAMIYOR
Ahmet Yaşar, bankadan teminat mektubu veya sigorta şirketinden kefalet senedi alındığında sadece projenin yüzde 6’sının teminat altına alındığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Yüzde 6’sını da kapsıyor olsa yine de banka kendisi teminatlanmak için ipotek ya da rehin istiyor. Dolayısıyla bu ipoteği ya da rehni istediğinde bir damga vergisi ve harç istisnası var. Yani müteahhit bankadan teminat mektubu alırken bir ipotek verdiğinde bu işlem damga ve harç vergisi istisnasına tabi. Sigorta şirketlerinde ise o dönemlerde bu kanun düzenlenirken henüz bu tür ürünler ortada olmadığı için sigortanın adı açıkça geçmiyor. Her ne kadar kentsel dönüşüm kapsamında böyle bir istisnadan bahsedilse de tapu dairelerine gittiğimizde kendilerinde böyle bir tebliğ olmadığını, dolayısıyla çalışma koşullarında böyle bir şey kendilerine bildirilmediğini, o yüzden de damga vergisi ve harç istisnası uygulayamayacaklarını söylüyorlar. Bu da tabi bir maliyet yaratıyor. Burada bir bariyer var. Kentsel dönüşümün, bina tamamlama sigortasının önünde bir bariyer ortaya çıkıyor. Bu bariyerin bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, SEDDK’nın da bu konuda çalışmaları devam ediyor. Muhtemelen ilk torba yasaya bunu sokacaklardır ama bunun hızlanmasında büyük fayda var. Çünkü kentsel dönüşümün önünü açacak.”