‘Yılsonuna kadar düzenlemeler tamamlanmalı’

Axa Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, BES’teki gelişmeler, BEFAS ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Küntay, BES’te düzenlemelerin yılbaşına kadar tamamlanması gerektiğini belirterek, “Tamamlanması gerekiyor ki, devlet katkısını bu yıldan gelecek yıla sarkanları yapabilelim” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Axa Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, 2021 ve 2022 yıllarının özel emeklilik sistemi açısından köklü değişikliklerin ele alındığı bir dönem olarak hatırlanacağını söyledi. Küntay, BES’teki gelişmeler, BEFAS hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Olgun Küntay, 2021 yılında BES’in 18 yaş altına açıldığını, BEFAS platformunun devreye girdiğini, fon dağılım değişikliği hakkının 6’dan 12’ye çıktığını belirterek, 2022 yılında ise devlet katkısının yüzde 30’a yükseltildiğini, BES’ten kısmi çekiş hakkı ve BES’teki birikimlerin bankadan kredi alırken teminat olarak gösterilmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını kaydetti. Bunların kanuni düzenlemelerin yapıldığını, ilave operasyonel düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Küntay, “Bunlar sadece şirketlerin yönetiminde olan konular değil. Biz; EGM, SPK, Takasbank yani bir ekosistem içerisinde çalışıyoruz. Dolayısıyla hepsinin birbiriyle konuşması gerekiyor. Operasyonel düzenlemeler yakın zamanda tamamlanmış olacaklar. Devlet katkısına ilişkin olarak; malum devlet katkısının bir tavanı var, o tavandan daha fazla katkı payı ödeyenler için hak kazanmadıkları devlet katkısını ileriki yıllara erteleme imkanı getirildi, 2022’nin başında. Bu da henüz yok ama düzenlemelerin yılbaşına kadar tamamlanması gerekiyor. Tamamlanması gerekiyor ki, devlet katkısını bu yıldan gelecek yıla sarkanları yapabilelim” dedi.

40 BİN KATILIMCI BEFAS’TA İŞLEM YAPIYOR

Olgun Küntay, BEFAS (Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu) hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, bu konuda şunları söyledi:

“BEFAS, bütün şirketlerin fonlarını bir arada gören ve hepsi üzerinden işlem yapma imkanı olan bir platform. Katılımcı açısından baktığımız zaman ne getiriyor? Siz bir emeklilik şirketinin katılımcısı iken o şirketin katılımcısı olmaya devam ederek bir başka şirketin fonunu da kendi planınıza dahil edebiliyorsunuz. Bunun iki amacı var. Öncelikle bütün şirketlerde bütün fonlar yok. Diyelim ki, siz Amerikan teknoloji hisselerine yatırım yapan bir fon kurmuşsunuz ama bunu bütün şirketler kurmuyor. Eğer bir katılımcı mutlaka böyle bir fona yatırım yapmak istiyorsa ve kendi şirketinde yoksa bir başka şirketten bunu alabiliyor. Bir diğeri; mesela, her emeklilik şirketinin hisse senedi fonu var ama bunların getirileri birbirlerinden farklılaşabiliyor. Hisse senedine yatırım yapmak isteyen bir katılımcısınız ama mutlaka kendi şirketinizinkine yapmak durumunda değilsiniz. Bir başka şirketin hisse senedi fonuna da yatırım yapabilirsiniz. BEFAS’ın, sistemin geleceğinde çok önemli yeri olacak. Bunun arkasında çok büyük teknoloji var. Hiç kolay bir şey değil ama bu konuda bir farkındalık yaratılması zaman alacak. Her ay biz çok hızlı bir gelişim olduğunu görüyoruz. Yaklaşık bir yıl oldu. Şu ana kadar BEFAS üzerinden işlem yapan katılımcı sayısı ya da sözleşme sayısı 40 bin civarında. Toplam sözleşme sayısının içerisinde küçük ama bu sayının aritmetik değil, geometrik olarak artacağını öngörüyoruz.”

GETİRİLER YILSONUNDA ENFLASYONU YAKALAR

Olgun Küntay, BES fonlarının getirilerine de değindi. Ekim sonu itibariyle hisse fonlarının getirilerinin yüzde 142 olduğuna dikkat çeken Küntay, “Aynı dönemde iç borçlanma fanları yüzde 45, dış borçlanma yani Eurobond fonları yüzde 34, altın yüzde 33, para piyasası fonları yüzde16 getiri sağlamış. Hisse hariç diğerleri enflasyonun altında kalmış. 10 aylık enflasyon yüzde 57,8. Yılsonu itibariyle biz BES getirilerinin enflasyonu yakalayacağını öngörüyoruz. Çünkü şu an itibariyle BES fonlarının ortalama getirisi 10’ncu ay sonunda yüzde 50.7, enflasyon 57.8. Önümüzdeki iki ay bu enflasyonla farkı BES fonlarının kapatacağını düşünüyorum” dedi.

ÇOK FAZLA FON DEĞİŞİMİ ZARAR GETİRİR

Hisse fonlarının artmasının üç önemli nedeni olduğunu da vurgulayan Olgun Küntay, şunları söyledi:

“Birincisi, kur korumalı mevduat, döviz kurları üzerinde bir baskı oluşturdu. İkincisi, TL faizleri düşük kaldı. Üçüncüsü, ülkenin büyümesi yüksek. Bunların hepsi borsa açısından hisse fonları açısından olumlu gelişmeler olarak ortaya çıktı ve hisseye doğru bir kayış oldu. Altın geçen yılın yıldızıydı ama bu yıl yüzde 33’te kaldı. Çünkü altın; ABD enflasyonu ve enflasyona bağlı olarak faiz artırımlarının etkisiyle düşük kaldı. Ancak piyasalar hızlı değişiyor. Şimdi bu getiriler her katılımcıya aynı şekilde yansımıyor. Örneğin, geçen yıl altın ve dış borçlanma tercih edenler yüksek getiri elde ettiler. Bu yıl da hisse tercih edenler yüksek getirilere ulaştılar. Gelecek yıl ne olacağını tahmin etmek başka bir konu. Ama ben şunu öneriyorum; uzun dönemde TL’yi baz alabilirsiniz, altını baz alabilirsiniz, dövizi baz alabilirsiniz. Ben biraz genel görüşün aksine, eğer çok bilinçli değilseniz, çok fazla fon değiştirmenin de faydadan çok zarar getirebileceğini düşünüyorum.”